Plant Breeding Objective Questions

Plant Breeding Objective Questions

Read Multiple Choice Questions on Plant breeding. This post, ‘Plant Breeding Objective Questions‘, includes objective mcq. These questions are important for the different agricultural competition exams, such as ICAR examinations.

Starting Plant Breeding Objective Questions

Also read:

Question 01. Which type of germplasm has the high level of genetic diversity?

(a). Modern cultivars.
(b). Land races.
(c). Wild relatives.
(d). Mutant cultivars.

See answer

Question 02. Consider about the gene pools, and select right option…

(a). Primary gene pool – Production of fertile as well as sterile hybrids.
(b). Secondary gene pool – Production of sterile hybrids, and the transfer of genetic materials to GP1 is easy.
(c). Tertiary gene pool – Production of sterile hybrids.
(d). None of the above above.

See answer

Question 03. Which one of the following is not a molecular marker system?

(a). Restriction fragment length polymorphism.
(b). Amplified fragment length polymorphism.
(c). Random tagged sites.
(d). DNA amplification fingerprinting.

See answer

Question 04. Which is the third step in construction of a molecular map?

(a). Analysis of marker segregation in the mapping population.
(b). Identification of polymorphic probe-enzyme combination and informative primers.
(c). Identification of divergent parents.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. What is the use of a molecular marker?

(a). Identification of duplicates allelic diversity at inter varietal level.
(b). Identification duplicate accessions.
(c). Elimination of duplicate accessions.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Plant Biotechnology MCQ Multiple Choice Questions

Plant Breeding MCQ

Question 06. What is marker aided selection?

(a). Selection of a genotype which carry desirable gene via linked marker.
(b). Selection of a gene which carry desirable gene without marker.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. Gene pyramiding in rice have been successful against….

(a). Sheath rot.
(b). Rice blast.
(c). Rust disease.
(d). Khaira disease.

See answer

Question 08. What is R gene?

(a). It is a gene in plant genome which consists resistance against the insect-pests.
(b). It is a gene in plant genome which consists resistance against plant diseases.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. Which is a class of R gene? 

(a). Nucleotide binding domain.
(b). Leucine rich repeat domain.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. The gene pyramiding of the genes Xa4, Xa5, Xa13 and Xa21 is associated with..

(a). Maize crop.
(b). Pulse crop.
(c). Wheat crop.
(d). Rice crop.

See answer

Also read: Plant Biochemistry MCQ: Multiple Choice Questions

Quiz on P. B.

Question 11. Pusa Jai Kisan (Brassica juncea) is a somaclonal variant of….

(a). PBR 210.
(b). Pusa mustard 22.
(c). Pusa mustard 24.
(d). Varuna.

See answer

Question 12. …. may introduce somaclonal variation?

(a). Atrazine.
(b). Simazine.
(c). 2, 4-D.
(d). All of the above.

See answer

Question 13. Somaclonal variation is common in..

(a). Plant tissue culture.
(b). Mutation.
(c). Hybridization.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Pollen culture is useful in the development of..

(a). Diploid.
(b). Haploid.
(c). Triploid.
(d). Tetraploid.

See answer

Question 15. Protoplast culture is also known as..

(a). Somatic hybridization.
(b). Somatic culture.
(c). F1 somaclonal.
(d). None of the above.

See answer

P. B. Mock Test

Question 16. How do polyploids originate?

(a). Regeneration in vitro.
(b). Colchicine treatment.
(c). X Ray, heat, cold.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Which is one of the following is an allopolyploids?

(a). Potato.
(b). Sweet potato.
(c). Lucerne.
(d). Sugarcane.

See answer

Question 18. Who discovered the mutagenic effects of X-rays on the fruit fly?

(a). L. J. Stadler.
(b). H. Muller.
(c). Hugo de Varies.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. The frequency of spontaneous mutation is …. in 10 lakhs

(a). One.
(b). Ten.
(c). One hundred.
(d). One thousand.

See answer

Question 20. Only …. mutation are beneficial

(a). 0.5%.
(b). 1%.
(c). 0.01%.
(d). 0.1%.

See answer

P. B. Important Questions

Question 21. Which is not a physical mutagen?

(a). X rays.
(b). Gamma rays.
(c). Alpha particles.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. Which is not a source of gamma rays?

(a). Ce137.
(b). Co60.
(c). P32.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Sulfur mustards Ethyl–2-chloroethyl sulfide belong to which mutagen group?

(a). Nitroso compounds.
(b). Base analogues.
(c). Nitrous acid.
(d). Alkylating agents.

See answer

Question 24. Which one of the following pair is true?

(a). Apogamy – Embryo develops from cells other than egg cells.
(b). Apospory – Embryo develops sac cells.
(c). Diplospory – Embryo develops indirectly from megaspore.
(d). Parthenogenesis – Development of seed fruits.

See answer

Question 25. Pollination in castor is..

(a). Self pollination.
(b). Cross pollination.
(c). Often cross pollination.
(d). All of the above.

See answer

For: Plant Breeding Objective Questions



Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *