Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Plant Physiology MCQ With Answers


Plant physiology MCQ: Objective questions with answers

Read questions on Plant Physiology. Multiple choice objective questions (MCQ). Topics: Introduction to plant physiology, soil plant relationship, plant nutrients, micro and macro nutrients, plant cell and functions, photosynthesis, light reaction, dark reaction, photorespiration, transpiration, Plant Growth Regulators, physiological disorders of fruit-plants, physiological disorders of vegetable-plants, and physiological disorders of flower-plants, etc.

TypeOnline Mock Test
No. of questions50

Plant physiology MCQ

Question 01. Who is known as father of plant physiology?

(a). Such.
(b). Stephan Hales.
(c). Abbe Nollel.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. What type of membrane is a plasma membrane?

(a). Semi permeable.
(b). Permeable.
(c). Impermeable.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. What types of roots are responsible for most of the water absorption?

(a). Root hairs.
(b). Tape roots.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Which is responsible for the upward movement of soil nutrients in plants?

(a). Xylem.
(b). Phloem.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. Who gave pulsation theory?

(a). Godlewski.
(b). Blackman.
(c). J.C. Bose.
(d). None of the above.

See answer

Question 06. What is manometer?

(a). It is an instrument for measuring root pressure.
(b). It is an instrument for measuring stomatal pressure.
(c). It is an instrument for measuring cell pressure.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. Which is true about plant cell wall?

(a). It is impermeable in nature.
(b). It is permeable in nature.
(c). It is never permeable in nature.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. In which form are minerals translocated in plants?

(a). Organic compounds.
(b). Inorganic compounds.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. What is the full form of PAR?

(a). Photosynthesis Active Radiation.
(b). Photolysis Active Radiation.
(c). Photosynthesis Active Reaction.
(d). Photolysis Active Reaction.

See answer

Question 10. At what range does PAR occur?

(a). 100-250 nm.
(b). 300-400 nm.
(c). 700-900 nm.
(d). 400-700 nm.

See answer

Quiz on plant physiology

Question 11. Which one is the element of chlorophyll?

(a). Mn.
(b). Zn.
(c). Mg.
(d). Fe.

See answer

Question 12. Which pigment is responsible for photosynthesis in higher plants?

(a). Chlorophyll a.
(b). Chlorophyll b.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. What is the colour of chlorophyll a?

(a). Blue green.
(b). Violet green.
(c). Dark green.
(d). Yellow green.

See answer

Question 14. What is the colour of chlorophyll b?

(a). Pale yellow.
(b). Orange green.
(c). Light green.
(d). Yellow green.

See answer

Question 15. By what name is light reaction also known as?

(a). C4 cycle.
(b). Hill reaction.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

C3 and C4 cycle

Question 16. Where does the Hill reaction take place?

(a). Grana of chlorophyll.
(b). Stroma of chlorophyll.
(c). Lumen of chlorophyll.
(d). Thylakoids of chlorophyll.

See answer

Question 17. By what name is C3 cycle also known as?

(a). Dark reaction.
(b). Calvin cycle.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Where does the dark reaction take place?

(a). Grana of chlorophyll.
(b). Stroma of chlorophyll.
(c). Lumen of chlorophyll.
(d). Thylakoids of chlorophyll.

See answer

Question 19. Where are grana and stroma present?

(a). Chloroplast.
(b). Mitochondria.
(c). Thalakoides.
(d). Lumen.

See answer

Question 20. Which is also as Blackman reaction?

(a). C3 cycle.
(b). C4 cycle.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 21. What is the final product of C3 pathway?

(a). Rubisco.
(b). 3 PGA.
(c). 3 ATP.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. What is the another name of Hatch and slack pathway?

(a). Calvin cycle.
(b). C3 cycle.
(c). C4 cycle.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Which is an example of C3 plant?

(a). Rice.
(b). Wheat.
(c). Pea.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. Which is the first product of C4 pathway?

(a). Oxalo acetic acid.
(b). Rubisco.
(c). ATP.
(d). All of the above.

See answer

Question 25. Which is an example of C4 plant?

(a). Maize.
(b). Sorghum.
(c). Sugarcane.
(d). All of the above.

See answer

Photosynthesis

Question 26. Which is the most important enzyme involved in photosynthetic CO2 fixation in C4 plants?

(a). Rubisco.
(b). PEP carboxylase.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 27. Which is the most important enzyme involved in photosynthetic CO2 fixation in C4 plants?

(a). Rubisco.
(b). PEP carboxylase.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 28. Which has Kranz type leaf?

(a). C4 plant.
(b). C3 plant.
(c). CAM plant.
(d). All of the above.

See answer

Question 29. What is the full form of CAM?

(a). Crassulacean Acetic Metabolism.
(b). Crassulacean Acid Metabolites.
(c). Either a or b.
(d). Crassulacean Acid Metabolism.

See answer

Question 30. Which is an example of CAM plant?

(a). Pineapple.
(b). Opuntia.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Physiology Mock Test

Question 31. What is the water use efficiency of CAM plants?

(a). It is lower than C3 plants.
(b). It is similar to C3 plants.
(c). It higher than C3 plants.
(d). None of the above.

See answer

Question 32. What is the net gain ATP during glycolysis?

(a). 2.
(b). 3.
(c). 4.
(d). 6.

See answer

Question 33. What is the net gain ATP synthesis from one molecule of glucose in respiration?

(a). 32 ATP.
(b). 30 ATP.
(c). 36 ATP.
(d). 38 ATP.

See answer

Question 34. When does the photorespiration occur?

(a). Day.
(b). Afternoon.
(c). Night.
(d). Evening.

See answer

Question 35. Which is the principle organ of transpiration?

(a). Stomata of bark.
(b). Stomata of leaf.
(c). Stomata of fruits.
(d). Stomata of flowers.

See answer

Question 36. The most of stomata mostly present on lower surface of leaves:

(a). Potato type.
(b). Apple type.
(c). Mulberry type.
(d). All of the above.

See answer

Question 37. How is the growth rate of plant measured?

(a). By using auxanometer.
(b). By using crescograph.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 38. Which is known for apical dominance?

(a). Cytokinin.
(b). Gibberllin.
(c). Auxin.
(d). Ethylene.

See answer

PGR

Also read: PGR MCQ: Plant Growth Regulators (Phytohormones)

Question 39. Which is not a PGR?

(a). Auxin.
(b). Ethylene.
(c). Cytokinin.
(d). Molybdenum.

See answer

Question 40. What is the full form of PGR?

(a). Plant Growth Regulation.
(b). Plant Growth Regulators.
(c). Plant Growing Regulator.
(d). None of the above.

See answer

Question 41. Which is an example of plant growth inhibitor?

(a). Ethylene.
(b). NAA.
(c). ABA.
(d). Cytokinin.

See answer

Question 42. Which is the cause for delayed senescence?

(a). Ethylene.
(b). Gibberllin.
(c). ABA.
(d). Cytokinin.

See answer

Question 43. Which is used to break the dormancy of seeds?

(a). GA3.
(b). 2,4-D.
(c). NAA.
(d). ABA.

See answer

Question 44. Which is fruit ripening hormone?

(a). Cytokinin.
(b). Auxin.
(c). ABA.
(d). None of the above.

See answer

Question 45. Which is responsible for cell division?

(a). Cytokinin.
(b). Auxin.
(c). ABA.
(d). None of the above.

See answer

Plant physiological disorders

Also read: Potato physiological disorders

Question 46. Which is a physiological disorder of paddy?

(a). Sheath blight.
(b). Stem rot.
(c). Khaira disease.
(d). False sm_t.

See answer

Question 47. Of which fruit crop is spongy tissue is a physiological disorder?

(a). Apple.
(b). Banana.
(c). Ber.
(d). Mango.

See answer

Question 48. What is the cause of Cat face of tomato?

(a). Deficiency of B.
(b). Deficiency of Fe.
(c). Deficiency of Ca.
(d). Deficiency of Mn.

See answer

Question 49. To which group does the whiptail belong?

(a). Poaceace.
(b). Cole crops.
(c). Cucurbitaceae.
(d). Malvaceae.

See answer

Question 50. What is the requirement of long day plants?

(a). 10 hours of day length.
(b). 12 hours of day length.
(c). 14 hours of day length.
(d). 16 hours of day length.

See answer

Plant physiology MCQ: Objective Questions

More study


Leave a Reply

Your email address will not be published.