Plant Physiology MCQ (Multiple Choice Questions)

Plant Physiology Multiple Choice Questions

Read Objective MCQ on Plant Physiology Multiple Choice Questions.


Physiological Disorder’ is a type of plant disease. It may be caused by the deficiency of any specific micronutrient, or some other nonbiological factors. This post, ‘Plant-crops Physiological Disorders Multiple Choice Objective Questions‘, is related with objective type MCQ from Agronomy (field crops), Pomology (fruit crops), Olericulture (vegetable crops), and Floriculture (flower crops)

Main Topic Plant-crops Physiological Disorders

Importance

  • Memory based question related with different agricultural competition exams.
  • Questions related, and relevant to Agriculture CET.
  • Questions related, and relevant to JRF.
  • Questions related, and relevant to SRF.
  • Questions related, and relevant to NET.
  • Questions related, and relevant to BHU.
  • Questions related, and relevant to IBPS AFO.
  • Questions related, and relevant to other competition exams (with same topic).

Topics:

Physiological disorders of Agriculture/Horticulture crops

Physiological disorders of field crops

Physiological disorders of rice.
Physiological disorder of wheat.

And, other important field crops.

Physiological disorders of fruit crops

Physiological disorders of mango.
Physiological disorder of guava.
Physiological disorders of banana.

And, other important fruit crops.

Physiological disorders of vegetable crops

Physiological disorders of potato.
Physiological disorder of tomato.
Physiological disorders of Cole crops.

And, other important vegetable crops.

Physiological disorders of flower crops

Physiological disorders of marigold.
Physiological disorder of rose.
Physiological disorders of chrysanthemum.

And, other important vegetable crops.

Part 03. Topics of the Post

This page includes Multiple Choice Questions from four topics. These topics are as follows:

Physiological disorders of field crops.
Physiological disorders of fruit crops.
Physiological disorders of vegetable crops.
Physiological disorders of flower crops.

Read objective questions from the very important topics on ‘Plant Physiology Multiple Choice Questions’ or ‘Crop Physiology Multiple Choice Questions’. Questions are based on ICAR syllabus.

For:

  • JRF Questions.
  • SRF Questions.
  • Agricultural National Eligiblity Test (NET).
  • State Agricultural University Common Entrance Test (SAU CET).
  • All Others Agricultural Competition Exams.
  • State PSC.
  • UPSC.

Floriculture MCQ Unsolved

Question 01. Blind shoot is a disorder of..?

(a). Rose. 
(b). Carnation.
(c). Dahlia.
(d). Gladiolus.

Question 02. Proliferation of petals in carnation is related with…?

(a). Sleepiness.
(b). Curly tip.
(c). Calyx splitting.
(d). None of the above.

Question 03. No flower production in carnation, due to..?

(a). Curly tip.
(b). Grassiness.
(c). Sleepiness.
(d). Calyx splitting.

Question 04. Flower sensitive to ethylene..?

(a). Rose.
(b). Orchid.
(c). Lily.
(d). Carnation.

Question 05. Management of blind shoot (rose) includes..?

(a). Maintaining light intensity.
(b). Maintaining high CO2.
(c). Both a and b.
(d). Maintaining ethylene.

Question 06. Which is not a physiological disorder of chrysanthemum?

(a). Quilling of petals.
(b). Crooked neck.
(c). Bleached petals.
(d). Bud blast.

Question 07. Which is true about chrysanthemum..?

(a). Bleached petals are caused by low temperature.
(b). Quilling of petal is caused by high temperature.
(c). Bleached petals are caused by high temperature.
(d). Quilling of petals due to high storage temperature.

Question 08. Bud blast is a problem in..?

(a). Lilly.
(b). Alstromeria.
(c). Both a and b.
(d). Chrysanthemum.

Question 09. Leaf scorch in lily is definitely symptom of..?

(a). Cu.
(b). Ca.
(c). Iron.
(d). Zn.

Question 10. Topple of lily is also known as..?

(a). Bud rot.
(b). Bract bud.
(c). Blind bud.
(d). Bud blast.

Question 11. Fluoride injury is related with..?

(a). Carnation.
(b). Gerbera.
(c). Chrysanthemum.
(d). Gladiolus.

Question 12. Sensitive variety to fluoride injury is..?

(a). Tropic sea.
(b). Snow princess.
(c). Priscilla.
(d). Indrani.

Question 13. Dry sepal injury is specific to..?

(a). Anthurium.
(b). Aster.
(c). Orchids.
(d). Lily.

Question 14. Crown buds and bract buds are disorders of..?

(a). Chrysanthemum.
(b). Jasmine.
(c). Carnation.
(d). Rose.

Question 15. Negative geotropism is seen in..?

(a). Gladiolus.
(b). Rose.
(c). Chrysanthemum.
(d). Lotus.

This page, ‘Plant-crops Physiological Disorders Multiple Choice Objective Questions’, is updated regularly.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *