Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Plantation Crops MCQ


Plantation crops MCQ: Objective Questions

Read MCQ on plantation crops. Topics: Tea, coconut, arecanut, cashewnut, palmyrah, coffee, rubber, cocoa, oil palm.

TypeMultiple Choice Objective Questions
Number of questions50

Also read: MCQ On Fruit Science

Plantation crops MCQ

Quiz on tea

Question 01. Which type of crop is tea?

Go to answer key page

(a). Rainfed.
(b). Irrigated.
(c). None irrigated.
(d). None of the above.

Question 02. What is tea cultivation known as?

(a). Tealogy.
(b). Teelogy.
(c). Tsiology.
(d). None of the above.

Question 03. Which is the major polyphenol present in black tea?

(a). Theaflavins.
(b). Thearubigins.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 04. What is the percentage of caffeine in tea?

(a). 1.25 to 4.5%.
(b). 1 to 1.25%.
(c). 4.5 to 5%.
(d). 0.5 to 1%.

Question 05. Match the followings:

  1. Assam jats : A. Camellia sinensis.
  2. China jats : B. Camellia assamica.
  3. Cambod type: C. Camellia assamica ssp. lasiocalyx.

(a). 1. B. 2. A. 3. C.
(b). 1. A. 2. B. 3. C.
(c). 1. C. 2. A. 3. B.
(d). 1. C. 2. B. 3. A.

Go to answer key page

Question 06. What is the pH rage for tea cultivation?

(a). 5.5 to 6.0.
(b). 6.0 to 6.5.
(c). 4.5 to 6.2.
(d). 6.2 to 6.5.

Question 07. Which is the right sequence of processing of tea by CTC method?

(a). Withering > rolling > fermentation > drying > grading.
(b). Withering > fermentation > rolling > drying > grading.
(c). Withering > rolling > fermentation > grading > drying.
(d). Withering > drying > grading > rolling > fermentation >

MCQ on Coffee

Question 08. Which one is the origin place of coffee?

(a). Zimbabwe.
(b). Madagascar.
(c). Egypt.
(d). Ethiopia.

Question 09. Where is the Central Coffee Research Institute located?

(a). Chikmagalur, Karnataka.
(b). Hapur, Uttar Pradesh.
(c). Balaghat, Madhya Pradesh.
(d). Siliguri, West Bengal.

Question 10. Which is truly matched?

(a). Arabica coffee: Coffea cenephora.
(b). Tree coffee: Coffea liberica.
(c). Robusta coffee: Coffea arabica.
(d). None of the above.

Go to answer key page

Question 11. What is the ideal temperature for the cultivation of robusta coffee?

(a). 25-30 °C.
(b). 15-25 °C.
(c). 20-30 °C.
(d). 30-35. °C.

Question 12. Which one is the permanent shade tree in coffee garden?

(a). Albizza lebbeck.
(b). Cedrella tonna.
(c). Dalbergia latifolia.
(d). All of the above.

Question 13. What is the natural fermentation time for for arabica coffee?

(a). 24 to 36 hours.
(b). 12 to 24 hours.
(c). 36 to 48 hours.
(d). 48 to 72 hours.

Question 14. Which type of disease is die back in coffee?

(a). Bacterial disease.
(b). Fungal disease.
(c). Physiological disorder.
(d). Virus borne disease.

Question 15. Which method is mostly adopted in coffee training in India?

(a). Single stem system.
(b). Double stem system.
(c). Multiple stem system.
(d). All of the above.

Go to answer key page

Objective Questions on coconut

Question 16. What is the 2n of coconut?

(a). 16.
(b). 32.
(c). 14.
(d). 40.

Question 17. Where is Coconut Development Board located?

(a). Cochin, Kerala.
(b). Coimbatore, Tamil Nadu.
(c). Goa.
(d). Vishakhapatnam (Vizag), Odisha.

Question 18. What is the fruit type of coconut?

(a). Stone.
(b). Cherry.
(c). Drupe.
(d). None of the above.

Question 19. Which is the main pollinating agent in coconut?

(a). Wind.
(b). Insects.
(c). Both a and b.
(d). House fly.

Question 20. What is the method of propagation in coconut?

(a). Division.
(b). Grafting.
(c). Both a and b.
(d). Seedling.

Go to answer key page

Question 21. What spacing should be adopted in a pure coconut garden?

(a). 9 m × 9 m.
(b). 8.5 m × 8.5 m.
(c). 7.5 m × 7.5 m.
(d). 7 m × 7 m.

Question 22. What is the family of arecanut?

(a). Theaceae.
(b). Rubiaceae.
(c). Araceae.
(d). Sterculiaceae.

Question 23. Which country is the largest producer of arecanut?

(a). India.
(b). Pakistan.
(c). Bangladesh.
(d). Sri Lanka.

Question 24. Which one is the suitable soil for arecanut?

(a). Laom soil.
(b). Sandy laom.
(c). Laterite soil.
(d). Black soil.

Question 25. Which is the planting system adopted in arecanut?

(a). Rectangular planting system.
(b). Hexagonal planting system.
(c). Triangular planting system.
(d). Square planting system.

Go to answer key page

Question 26. What is the source of nuli?

(a). Hard nuts.
(b). Tender nuts.
(c). Semi hard nuts.
(d). All of the above.

Question 27. Why is Kottapak type arecanut so popular?

(a). For its size.
(b). For its taste.
(c). For its trade.
(d). None of the above.

Question 28. What is the source of Kottapak?

(a). Dried ripe arecanut.
(b). Unripe arecanut.
(c). Both a and b.
(d). Fresh and ripe arecanut.

Question 29. What is the source of Kalipak?

(a). Dried ripe arecanut.
(b). Dried immature arecanut.
(c). Immature dark greennut.
(d). All of the above.

Question 30. What is Anab-e-roga in arecanut?

(a). Spindle appearance.
(b). Exudation of oozing.
(c). Nut sheding.
(d). Water soaked lesions.

Go to answer key page

Online Mock Test on Cocoa

Question 31. Which plantation crops is known as Food of God?

(a). Cocoa.
(b). Arecanut.
(c). Coconut.
(d). Tea.

Question 32. What is the scientific name of cocoa?

(a). Areca catechu.
(b). Coffea spp.
(c). Anacardium occidentale.
(d). Theobroma cocoa.

Question 33. What is the protein content of cocoa?

(a). 8%.
(b). 6%.
(c). 7%.
(d). 10%.

Question 34. Which type of pollination is common in cocoa?

(a). Self pollination.
(b). Cross pollination.
(c). Often cross pollination.
(d). None of the above.

Question 35. What is the viability period of cocoa?

(a). 10 days.
(b). 15 days.
(c). 5 days.
(d). 7 days.

Go to answer key page

Quiz on Cashewnut

Question 36. Of which vitamin is cashew apple a rich source?

(a). Vitamin A.
(b). Vitamin B.
(c). Vitamin D.
(d). Vitamin C.

Question 37. What is the flowering period of cashewnut?

(a). April to May.
(b). November to February.
(c). May to June.
(d). None of the above.

Question 38. What is the success rate of epicotyl grafting?

(a). 50 to 60%.
(b). 40 to 70%.
(c). 70 to 90%.
(d). 80 to 90%.

Question 39. What is the peak time of harvesting in cashewnut?

(a). February to March.
(b). March to April.
(c). April to May.
(d). May to June.

Question 40. What is the current sequence of processing?

(a). Roasting > shelling > extraction of oil > peeling > packing > grading.
(b). Roasting > extraction of oil > shelling > peeling > grading > packing.
(c). Roasting > shelling > extraction of oil > grading > peeling > packing.
(d). Roasting > shelling > extraction of oil > peeling > grading > packing.

Go to answer key page

Objective questions on rubber

Question 41. Which type of tree is rubber?

(a). Deciduous.
(b). Evergreen.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

Question 42. When was the commercial cultivation of rubber started in India?

(a). 1900.
(b). 1902.
(c). 1901.
(d). 1903.

Question 43. Which is a major rubber producing country?

(a). Malaysia.
(b). Indonesia.
(c). Thailand.
(d). All of the above.

Question 44. Match the followings:

  1. Cera rubber : A. Parthenium argentanum
  2. Indian rubber : B. Castilla elastica
  3. Panama rubber: C. Ficus elastica.
  4. Guayul rubber : D. Manihot glaziovii

(a). 1. A. 2. C. 3. B. 4. D.
(b). 1. D. 2. C. 3. B. 4. A.
(c). 1. D. 2. B. 3. C. 4. A.
(d). 1. B. 2. C. 3. D. 4. A.

Question 45. What is the source of rubber?

(a). Leaves of tree.
(b). Flowers of tree.
(c). Roots of tree.
(d). Bark of tree.

Go to answer key page

Palmyrah and Oil Palm

Question 46. What is the peak flowering season in palmyrah?

(a). April.
(b). May.
(c). February.
(d). March.

Question 47. What are the two variants of palmyrah palm?

(a). White and red colour.
(b). Green and red colour.
(c). Violet and red colour.
(d). Black and red colour.

Question 48. What is tending on palmyrah palm?

(a). Periodically removal of persisting leaf bases.
(b). Extraction of sap from the inflorescence.
(c). Pruning of aerial roots.
(d). The mix activity of all operations.

Question 49. In which variant of oil palm is shell absent?

(a). Dura.
(b). Pisifera.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 50. Which type of pruning is followed commercially in oil palm?

(a). Root pruning.
(b). Leaf pruning.
(c). Inflorescence pruning.
(d). All of the above.

Go to answer key page

Also read: Horticulture Multiple Choice Questions (MCQ)


Leave a Reply

Your email address will not be published.