Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Polyphagous Insect-pest Objective MCQ


Read MCQ on Polyphagous Insect-pests. Topics: Locust and grasshoppers, termites, red hairy caterpillar, Bihar hairy caterpillar, Cutworms. Introduction, life cycle, nature of damage, control measures.

Polyphagous Insect-pest Objective MCQ

TypeMock Test
Major subjectEntomology
No. of questions35

Also read: Entomology Multiple Choice Questions and Answers

Polyphagous Insect-pest MCQ: Locust

Question 01. To which family does locust belong?

(a). Acrididae.
(b). Termetidae.
(c). Scolytidae.
(d). Miridae.

Question 02. Which is a migratory insect?

(a). Aphids.
(b). House fly.
(c). Locust.
(d). Both b and c.

Question 03. Which is known as migratory locust?

(a). Schistocera gregaria.
(b). Patanga succincta.
(c). Locusta migratoria.
(d). All of the above.

Question 04. Which is an important species of locust in desert areas?

(a). Schistocera gregaria.
(b). Patanga succincta.
(c). Locusta migratoria.
(d). None of the above.

Question 05. Which species of locusts have solitary, and gregarious phases?

(a). Schistocera gregaria.
(b). Patanga succincta.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Also read: Polyphagous Insect Examples

Question 06. The Anti-Locust Organisation in India consists of:

(a). The Central Anti-Locust Organisation.
(b). The State Anti-Locust Organisation.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 07. Consider about the Central Anti-Locust Organisation:

  1. It is an locust warning organization.
  2. Established in 1939.
  3. Headquarter is Faridabad.
  4. To record the weekly density of locusts per unit area in the breeding areas.

(a). Only 1 and 4 are true.
(b). Only 1 and 3 are true.
(c). Only 1 and 2 are true.
(d). All are true.

Question 08. Consider about the State Anti-Locust Organisation:

  1. It is controlled by Plant Protection Adviser.
  2. It works in scheduled area.
  3. The locust invasion of 1949-53 is related to the works of the State Anti-Locust Organisation.
  4. The locust invasion of 1960-64 is related to the works of the State Anti-Locust Organisation.

(a). Only 1, 2 and 3 are true.
(b). Only 1, 2 and 4 are true.
(c). Only 2 and 3 are true.
(d). Only 2, 3 and 4 are true.

Grasshopper

Question 09. Which is truly matched?

(a). Sporadic grasshopper: Chrotogonus trachypterus.
(b). Surface grasshopper: Oxya nitidula.
(c). Sporadic grasshopper: Oxya nitidula
(d). None of the above.

Question 10. Sporadic grasshopper completes .. broods in a year?

(a). 2.
(b). 3.
(c). 4.
(d). 1.

Also read: Store Grain Insect pests Objective MCQ

Termites

Question 11. Which one of the following is not a polyphagous pest?

(a). White ants.
(b). Hairy caterpillars.
(c). Cut worms.
(d). Sugarcane pyrilla.

Question 12. Which category of termites belong to sterile caste?

(a). Workers.
(b). Soldiers.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 13. Consider about the productive castes of termites?

  1. Colonizing individual are wingless.
  2. Queen is perfectly developed female.
  3. King develops from an unfertilized eggs.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). 1 and 2 are true.
(d). 2 and 3 are true.

Question 14. In the event of the untimely death of the king or queen in a colony, the complementary castes replace them.

(a). Statement is true.
(b). Statement is false.
(c). Colonizing individuals replace king.
(d). None of the above.

Question 15. Which is the best insect trap against the colonizing forms in rainy season?

(a). Pheromone trap.
(b). Light trap.
(c). Sticky trap.
(d). All of the above.

Question 16. The economically important family of termites.

(a). Termetidae.
(b). Kalotermetidae.
(c). Hodotermetidae.
(d). Rhinotermetidae.

Question 17. What is the sure method of control of termites?

(a). Flood irrigation.
(b). Chemical control.
(c). Killing the queen.
(d). Killing the queen m

Question 18. In which of the following situations will the white ants attack be more or common?

(a). Green manure.
(b). Raw farm yard manure.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 19. Which will be the best option for control termites?

(a). Chlorpyriphos.
(b). Malathion.
(c). Bavistin.
(d). All of the above.

Question 20. Which one is the mound builder species of termite?

(a). Odontotermes microdentatus.
(b). Odontotermes ceylonicus.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Hairy caterpillars

Question 21. Scientific name of red hairy caterpillar.

(a). Spilosoma obliqua.
(b). Amsacta moorei.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

Question 22. What season crop is severely affected by the red hairy caterpillar?

(a). Rabi season crops.
(b). Kharif season crops.
(c). Zaid season crops.
(d). All of the above.

Question 23. Which type of trap is effective against the moths of the red hairy caterpillar?

(a). Reflective trap.
(b). Pheromone trap.
(c). Light trap.
(d). None of the above.

Question 24. Which type of pest is Bihar hairy caterpillar?

(a). Sporadic pest.
(b). Seasonal pest.
(c). Endemic pest.
(d). Regular pest.

Question 25. What is the size of a full grown Bihar hairy caterpillar?

(a). 40-45 mm.
(b). 25-30 mm.
(c). 50-55 mm.
(d). 15-20 mm.

Question 26. What happens in severe infestation by Bihar hairy caterpillar?

(a). Death of plant.
(b). Wilting of plant.
(c). Curling of leaves.
(d). Completely denuded of leaves.

Question 27. Which part of plant is highly preferred by the caterpillars of red hairy caterpillar?

(a). Newly emerged leaves.
(b). Growing points of plants.
(c). Tender leaves.
(d). Tender shoots.

Cutworms

Question 28. The most common genera of cutworms:

(a). Agrotis.
(b). Euxoa.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 29. Which type of pest is cutworm?

(a). Aerial caterpillar.
(b). Surface caterpillar.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 30. Which one is the occasionally abundant species of cutworm?

(a). Agrotis ipsilon.
(b). Ochropleura flammarta.
(c). Agrotis segetum.
(d). Agrotis biconica.

Question 31. Scientific name of gram cutworm:

(a). Agrotis ipsilon.
(b). Ochropleura flammarta.
(c). Agrotis segetum.
(d). Agrotis biconica.

Question 32. Scientific name of greasy cutworm:

(a). Agrotis ipsilon.
(b). Ochropleura flammarta.
(c). Agrotis segetum.
(d). Agrotis biconica.

Question 33. Which type of pest is gram cutworm?

(a). Endemic pest.
(b). Seasonal pest.
(c). Sporadic pest.
(d). Regular pest.

Question 34. Which stage of cutworm is harmful?

(a). Caterpillar.
(b). Adult.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 35. The damage by the greasy cutworm to the rabi crops may go as high as..

(a). 20%.
(b). 40%.
(c). 60%.
(d). 37%.

Polyphagous Insect-pest Objective MCQ


Leave a Reply

Your email address will not be published.