Pomology Multiple Choice Questions

Pomology Multiple Choice Questions (MCQ)

Read MCQ or Pomology Multiple Choice Questions. These questions are important for all agricultural competition exams such as ICAR and State Agriculture University Exams such as CET.


Pomology Multiple Choice Questions (MCQ)

Answer Key After Each 10th MCQ

Also read: Horticulture Multiple Choice Questions

Know about: Pomology Online Mock Test Series

Paragraph 01: Pomology MCQ

(01). Pomology Online Mock Test

No. of MCQ100
Price15.00 INR
Sample QuizStart Quiz

(2). Pomology MCQ E-book


Question 01. At the time of fruit ripening….?

(a). Level of ABA decreases.
(b). Level of ABA increases.
(c). Remains contains.
(d). None of the above.

See Answer

Question 02. Grade ‘C’ fruits are….?

(a). Small.
(b). Deformed and heavily damaged.
(c). Both a and b.
(d). Mixed.

See Answer

Question 03. Leaf bronzing in guava is due to….?

(a). Fe toxicity.
(b). Al toxicity.
(c). Zn toxicity.
(d). None of the above.

See Answer

Question 04. Scientific name of coffee cherry borer is?

(a). Xylotrachus quadripes.
(b). Hypothenemus hampil.
(c). Oryctus spp.
(d). Ryncophorus ferrugineus.

See Answer

Question 05. Vector of citrus greening disease is?

(a). Papilo demolis.
(b). Diphorina citri.
(c). Dacus dorsalis.
(d). None of the above.

See Answer

Question 06. Vector of citrus canker is?

(a). Diphorina citri.
(b). Eriosoma logigerum.
(c). Phyllocnistis citrella.
(d). None of the above.

See Answer

Question 07. Vector of citrus tirstiza disease is?

(a). Eriosoma.
(b). Toxoptera auranti.
(c). Amritoides atkinsoni.
(d). Dacus dorsalis.

See Answer

Question 08. What is true about pisifera (oil palm)?

(a). Shell is present.
(b). Shell is absent.
(c). Both and b.
(d). Half shell is present.

See Answer

Question 09. What is RBD (palm oil)?

(a). Refined Bleached Deodoured.
(b). Reusable Bleached Deodoured.
(c). Renewable Bleached Deodoured. (d). None of the above.

See Answer

Question 10. Bareja is used to train?

(a). Grapevine.
(b). Betelvine.
(c). Both.
(d). Kiwi.

See Answer

Paragraph 02: Pomology Questions

Question 11. Family of strawberry is?

(a). Moraceae.
(b). Oxalidaceae.
(c). Rosaceae.
(d). Euphorbiaceae.

See Answer

Question 12. One’s special is a variety of?

(a). Phalsa.
(b). Wood apple.
(c). Durian.
(d). Passion fruit.

See Answer

Question 13. Finest fruit is?

(a). Mangosteen.
(b). Filbert.
(c). Gooseberry.
(d). Mango.

See Answer

Question 14. Chromosome number of tamarind is?

(a). 2n = 20.
(b). 2n =14.
(c). 2n = 18.
(d). 2n = 40.

See Answer

Question 15. Urigram is a variety of?

(a). Durian.
(b). Mulberry.
(c). Egg fruit.
(d). Tamarind.

See Answer

Question 16. Highest gestation period is found in?

(a). Chestnut.
(b). Mahua (Madhulika indica).
(c). Wood apple.
(d). Mulberry.

See Answer

Question 17. Origin of gooseberry is?

(a). India.
(b). Pakistan.
(c). Sri Lanka.
(d). Bangladesh.

See Answer

Question 18. Citrus granulation can be observed during…….?

(a). Ripening.
(b). Past ripening.
(c). Pre ripening.
(d). All of the above.

See Answer

Question 19. Apolexy is a problem in….?

(a). Pear.
(b). Apple.
(c). Arecanut.
(d). Cocoa.

See Answer

Question 20. Transportation of fruits is affected by?

(a). Method of packaging.
(b). Stage of ripening.
(c). Distance of market.
(d). All of the above.

See Answer

Paragraph 03: Pomology Quiz

Question 21. Number of plants/ha in Super high density plantation of apple is….?

(a). 15,000.
(b). 10,000.
(c). 5,000.
(d). 20,000 – 50,000.

See Answer

Question 22. Semi dwarf apple variety is?

(a). MM – 11.
(b). MM – 106.
(c). MM – 104.
(d). Merton – 793.

See Answer

Question 23. Apple Bowl of India is?

(a). HP.
(b). J & K.
(c). Uttrakhand.
(d). UP.

See Answer

Question 24. Another name for pergola is?

(a). T bar.
(b). Kniffin.
(c). Trellis.
(d). None of the above.

See Answer

Question 25. Fruit plant which behave as a xerophyte plant?

(a). Jamun.
(b). Ber.
(c). Karonda.
(d). Kiwi fruit.

See Answer

Question 26. Germination from the fresh seed of ….is observed?

(a). Mango.
(b). Coconut.
(c). Jamun.
(d). All of the above.

See Answer

Question 27. Rose apple is a variety of?

(a). Jamun.
(b). Guava.
(c). Ber.
(d). Apple.

See Answer

Question 28. Date palm is harvested at?

(a). Doka stage.
(b). Dang stage.
(c). Region to region.
(d). Ripening stage.

See Answer

Question 29. Origin of aonla is?

(a). India.
(b). China.
(c). Indo-China.
(d). Pakistan.

See Answer

Question 30. Family of fig is?

(a). Moraceae.
(b). Fabaceae.
(c). Euphorbiaceae.
(d). Annonaceae.

See Answer

Paragraph 04: Objective Questions

Question 31. Pear decline is caused by?

(a). Virus.
(b). Bacteria.
(c). Fungus.
(d). MLO.

See Answer

Question 32. Processed green nut (arecanut) is?

(a). Kottapak.
(b). Chali.
(c). Chepak.
(d). Kalipak.

See Answer

Question 33. Singara is a variety of?

(a). Chestnut.
(b). Tea.
(c). Coffee.
(d). Cashew nut.

See Answer

Question 34. Word gllining is related with?

(a). Cashew.
(b). Coffee.
(c). Cocoa.
(d). Areca nut.

See Answer

Question 35. Number of grades (fruit grading) in cashew nut…?

(a). 23.
(b). 26.
(c). 24.
(d). 25.

See Answer

Question 36. Temperate fruit which comes first in market?

(a). Apple.
(b). Pear.
(c). Plum.
(d). Cherry.

See Answer

Question 37. Oldest training system in plum is?

(a). Centre.
(b). Open.
(c). Central modified.
(d). Open and centre.

See Answer

Question 38. Fruit suitable for arid zone is?

(a). Ber.
(b). Apple.
(c). Mango.
(d). Grapes.

See Answer

Question 39. For active growth of pear, soil depth (cm) should be?

(a). 150.
(b). 140.
(c). 160.
(d). 180.

See Answer

Question 40. Which is right combination for apple variety and its native place?

(a). Granny – Italy.
(b). Jonathan – France.
(c). Empire – Germany.
(d). Gtoster – USA.

See Answer

Paragraph 05: Fruit Science MCQ

Question 41. Mango variety with high fruit retention is?

(a). Tatapari.
(b). Langra.
(c). Dasheheri.
(d). Alphonso.

See Answer

Question 42. Percent of flower (flower bearing) highest in?

(a). Rumani 50%.
(b). Langra 68.9%.
(c). Dashehara 30%.
(d). Amrapali 75%.

See Answer

Question 43. De suckering in banana is practiced in….?

(a). 45 days.
(b). 35 days.
(c). 55 days.
(d). 25 days.

See Answer

Question 44. Gynodioecious variety of papaya is?

(a). Co – 3.
(b). Taiwan.
(c). CHD.
(d). All.

See Answer

Question 45. Origin of pineapple is?

(a). Madagascar.
(b). Brazil.
(c). Panama.
(d). South Asia.

See Answer

Question 46. Viviparous means….?

(a). Germination of seeds on mother plant.
(b). Germination of seeds during storage.
(c). Germination of seeds on monoecious plants.
(d). Germination of polygamous seeds.

See Answer

Question 47. Percent of juice in fruit jelly is?

(a). 15%.
(b). 25%.
(c). 10%.
(d). 33.33%.

See Answer

Question 48. Harveting stage of peach is?

(a). Immature.
(b). Soft fruits.
(c). Fruit is still hard.
(d). Fruit becomes pulpy.

See Answer

Question 49. Acid present in tamarind is?

(a). Acetic.
(b). Tartaric.
(c). Citric.
(d). Malic.

See Answer

Question 50. Family of dill is?

(a). Zingebaraceae.
(b). Apiaceae.
(c). Solanaceae.
(d). Fabaceae.

See Answer

Last updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *