Poultry Farming Multiple Choice Questions

Read MCQ on Poultry Farming Multiple Choice Questions

Answer Key will be updated…


Question 01. The calcium content of egg (per 100 gm) is..?

(a). 26 mg.
(b). 54 mg.
(c). 34 mg.
(d). 68 mg.

Question 02. Which helps in the formation of eggs?

(a). Magnum.
(b). Isthmus.
(c). Uterus.
(d). Funnel.

Question 03. Which helps in the formation of the membrane of eggs?

(a). Magnum.
(b). Isthmus.
(c). Uterus.
(d). Funnel.

Question 04. Radius is the bone of..?

(a). Limbs.
(b). Thorax.
(c). Skull.
(d). Wings.

Question 05. The yolk of an egg shares …. % of egg?

(a). 12%.
(b). 56%.
(c). 32%.
(d). 16%.

Question 06. The complete development of chick is in..?

(a). 18 – 20th day.
(b). 20 – 21st day
(c). 19 – 20th day.
(d). 18 – 19th day.

Question 07. Cabinet incubators are of..?

(a). 3 types.
(b). 4 types.
(c). 5 types.
(d). 2 types.

Question 08. The capacity of flat incubator is..?

(a). 50 – 500 eggs.
(b). 15 – 50 eggs.
(c). 150 eggs.
(d). None of the above.

Question 09. The capacity of cabinet type incubator is..?

(a). Lower than the flat type.
(b). Higher than the flat type.
(c). Equal to the flat type.
(d). None of the above.

Question 10. The concentration of carbon dioxide inside an incubator is..?

(a). > 0.5%.
(b). 0.5%.
(c). < 0.5%.
(d). 0.7%.

Question 11. Vaccine prepared by using eggs is..?

(a). Yellow fever.
(b). Chickenpox.
(c). Polio.
(d). All of the above.

Question 12. The weight of grade a eggs is..?

(a). 40 gm.
(b). 50 gm.
(c). Over 50 gm.
(d). 30 gm.

Question 13. Brooder is an equipment to which is used for..?

(a). Rearing chicks.
(b). Hatching eggs.
(c). Incubating eggs.
(d). All of the above.

Question 14. Which is not a type of brooder?

(a). Colony brooder.
(b). Hover brooder.
(c). Irradiation heat brooder.
(d). Sun brooder.

Question 15. Which is a type of Indian brooder..?

(a). Lamp brooder.
(b). Electricity brooder.
(c). Both a and b.
(d). Infrared brooder.

Question 16. Which is an American breed of hen?

(a). Plymouth Rock.
(b). Dorking.
(c). Brown Leghorn.
(d). Cochin.

Question 17. Which is an English breed of hen?

(a). White Leghorn.
(b). Dorking.
(c). Bursa.
(d). Denki.

Question 18. Which is a Mediterranean breed of hen?

(a). Cornish.
(b). Brahma.
(c). Wyandotte.
(d). White Leghorn.

Question 19. Which is an Asian breed of hen?

(a). Cochin.
(b). Brahma.
(c). Shanghai.
(d). All of the above.

Question 20. Which is an Indian breed of hen?

(a). Aseel.
(b). Greychittogon.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 21. The N percentage of one year old poultry manure is..?

(a). 5%.
(b). 7%.
(c). 3%.
(d). 1%.

Question 22. The temperature of poultry house should be..?

(a). 40 – 50 °F.
(b). 50 – 75 °F.
(c). 30 – 45 °F.
(d). 60 – 90 °F.

Question 23. Layers require …. hrs of light per day?

(a). 14 – 15.
(b). 10 – 12.
(c). 12 – 14.
(d). 08 – 12.

Question 24. Broilers require …. hrs of light per day?

(a). 14 – 15.
(b). 15 – 18.
(c). 18 – 20.
(d). 12 – 14.

Question 25. A layer requires …. square feet of area?

(a). 0.75 – 1.
(b). 1 – 2.
(c). 1 – 1.5
(d). 2 – 2.5.

Question 01. A layer requires …. square feet of area?

(a). 0.75 – 1.
(b). 1 – 2.
(c). 1 – 1.5
(d). 2 – 2.5.

Question 02. The origin place of kadaknath is..?

(a). Gujarat.
(b). Maharashtra.
(c). Chhattisgarh.
(d). Madhya Pradesh.

Question 03. Which is an old method of  hen rearing?

(a). Cage system.
(b). Intensive.
(c). Deep litter.
(d). None of the above.

Question 04. The depth of litter in intensive system is..?

(a). 6 – 12 inch.
(b). 12 – 18 inch.
(c). 5 – 10 inch.
(d). 20 inch.

Question 05. Which is the best method of keeping chickens?

(a). Cage system.
(b). Deep litter.
(c). Folding system.
(d). Cheap house.

Question 06. Cage litter system is best for..?

(a). Egg laying hens.
(b). Chickens.
(c). Male hens.
(d). All of the above.

Question 07. What is culling in hens?

(a). Cutting feathers.
(b). Cutting beaks.
(c). To separate weak an non-profitable hens.
(d). All of the above.

Question 08. Which is not a good method of feeding?

(a). Whole grain method.
(b). Grain and mash method.
(c). All mash method.
(d). None of the above.

Question 09. Which is not a method of feeding?

(a). Whole grain method.
(b). Grain and mash method.
(c). Wet mash method.
(d). None of the above.

Question 10. The best method of feeding is..?

(a). Whole grain method.
(b). Grain and mash method.
(c). Wet mash method.
(d). None of the above.

Question 11. Starter feed is given to..?

(a). 7 – 8 month old chicks.
(b). 5 – 7 month old chicks.
(c). 2 – 3 month old chicks.
(d). 1 – 5 month old chicks.

Question 12. Grower feed is given to..?

(a). 8 – 15 month old chicks.
(b). 20 – 25 month old chicks.
(c). 9 – 20 month old chicks.
(d). 10 month old chicks.

Question 13. Layers feed is given to..?

(a). 20 month old chicks.
(b). 15 – 20 month old chicks.
(c). Both a and b.
(d). Above 20 month old chicks.

Question 14. …. is an ideal green fodder for poultry farms?

(a). Azolla.
(b). Blue green algae.
(c). Maize.
(d). Chari.

Question 15. The feather colour of kadaknath hen is..?

(a). White.
(b). Red.
(c). Multi-colour.
(d). Black.

Question 16. The average body temperature of hen is..?

(a). 90 °F.
(b). 100 °F.
(c). 87 °F.
(d). 107 °F.

Question 17. The respiration rate of hen is …. per minute?

(a). 15 – 48.
(b). 50 – 60.
(c). 60 – 80.
(d). 15 – 25.

Question 18. The most deadly disease in a poultry farm is..?

(a). Fowlpox.
(b). Fowl cholera.
(c). Infectious.
(d). New castle.

Question 19. Infectious bronchitis is a..?

(a). Bacterial disease.
(b). Viral diseae.
(c). Insect disease.
(d). Fungal disease.

Question 20. Fowl cholera is a..?

(a). Bacterial disease.
(b). Viral diseae.
(c). Insect disease.
(d). Fungal disease.

Question 21. Which is true?

Disease and causal agent….

(a). Heat stroke – Deficiency of minerals.
(b). salmonella – Virus.
(c). Aspergillosis – Fungi.
(d). A. E. – Bacteria.

Question 22. Which disease is related with respiration?

(a). R. D.
(b). I. B.
(c). I. L. T.
(d). All of the above.

Question 23. R. D. vaccine is useful against..?

(a). Ranikhet.
(b). Pox.
(c). Infectious bronchitis
(d). White diarrhea.

Question 24. Nutritional roup is due to the deficiency of..?

(a). Vitamin B.
(b). Vitamin A.
(c). Vitamin E.
(d). Vitamin D.

Question 25. The central Poultry Development Organization, Phase 1 is located in..?

(a). Delhi.
(b). Mumbai.
(c). Chennai.
(d). Chandigarh.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *