Protected Cultivation MCQ: Multiple Choice Questions

Protected Cultivation MCQ Multiple Questions

Quiz: Protected Cultivation MCQ
Type: Multiple Choice Objective Questions
No. of Questions: 50
Updates: Published on 08-09-2021

Read 50+ Objective MCQ on Protected Cultivation. Topics: Green house, shade house, Lath house, low tunnel, walk in tunnel, mist chamber, mulch and mulching, drip irrigation system. For: ICAR JRF, SRF, NET, CET, IBPS AFO and all other agricultural competition exams.

Also read:

Protected Cultivation MCQ

Answer key links after 5th mcq

Question 01. Which one is not an advantage of mulching?

(a). It improves soil structure.
(b). It increases soil organic matter.
(c). It improves soil texture.
(d). It improves nutrient availability in certain favorable conditions.

Question 02. Which is true about mulching?

(a). It is economical or low cost.
(b). Generally, root grow deep.
(c). Black polythene much is the most popular type of mulch.
(d). Soil moisture and temperature are easily controllable.

Question 03. Which one of the following is not a mulch of Banana crop?

(a). Polythene mulch.
(b). Banana trash.
(c). Sugarcane trash.
(d). None of the above.

Question 04. Straw mulch is effective against..

(a). Spongy tissue.
(b). Damping off.
(c). Bacterial wilt.
(d). Leaf anthracnose.

Question 05. Which type of mulch is common in guava crop?

(a). Organic mulch.
(b). Black polythene.
(c). Saw dust.
(d). Soil mulch.

See answer

Question 06. The dry leaf mulch is used in..

(a). Sapota.
(b). Cashew.
(c). Apple ber.
(d). Acid lime.

Question 07. Which is the ideal thikness of black polythene mulch for fruit plants?

(a). 100 micron.
(b). 200 micron.
(c). 250 micron.
(d). 300 micron.

Question 08. What is the most common use of a mulch?

(a). Weed control.
(b). Moisture conservation.
(c). Pest control.
(d). High yield.

Question 09. Which is considered as the golden era of the greenhouse in England during the

(a). Elizabethan era.
(b). Edwardian era.
(c). Georgian era.
(d). Victorian era.

Question 10. The span type greenhouse has

(a). Two roof slopes.
(b). Three roof slopes.
(c). Only one roof slopes.
(d). Many roof slopes.

See answer

Green House MCQ

Question 11. The lean-to green house has..

(a). No roof slope.
(b). 3 roof slopes.
(c). Only one roof slopes.
(d). Many roof slopes.

Question 12. Which is not a component of protected cultivation?

(a). Drip irrigation.
(b). Shade net.
(c). Low tunnel.
(d). None of the above.

Question 13. What is the full form of CEA?

(a). Controlling Environmental Aspects.
(b). Controlled Environment Agriculture.
(c). Controlling Environment Approach.
(d). None of the above.

Question 14. What is the night time temperature of cool green house?

(a). 5 – 7°C.
(b). 10 – 12°C.
(c). 12 – 18°C.
(d). 7 – 10°C.

Question 15. Suitable plants under cool green house is..

(a). Carnations.
(b). Geraniums.
(c). Sweet peas.
(d). All of the above.

See answer

Question 16. What is the night time temperature of warm green house?

(a). 8 – 12°C.
(b). 10 – 13°C.
(c). 15 – 20°C.
(d). None of the above.

Question 17. Suitable plants under warm green house is..

(a). Daffodils.
(b). Tulip.
(c). African violets.
(d). Narcissi.

Question 18. Select an ideal plant for hothouse..

(a). Caladiums.
(b). Gardenias.
(c). Both a and b.
(d). Hyacinth.

Question 19. …. is a type of naturally ventilated greenhouse

(a). Tubular structure.
(b). Wooden structure.
(c). Bamboo structure.
(d). All of the above.

Question 20. A propagation chamber has..

(a). Low moisture content.
(b). High moisture content.
(c). No moisture content.
(d). Any of the above.

See answer

Green House Quiz

Question 21. A walk in tunnel can withstand wind up to..

(a). 120km/hr.
(b). 90km/hr.
(c). 150km/hr.
(d). 200km/hr.

Question 22. The trellising load of a walk in tunnel is..

(a). 5 kg/m2.
(b). 10 kg/m2.
(c). 20 kg/m2.
(d). 25 kg/m2.

Question 23. What is the direct use of plastic tunnels..

(a). Plant propagation.
(b). Raising nursery.
(c). Vegetable production.
(d). None of the above.

Question 24. Shade houses are particularly very useful in..

(a). Humid areas.
(b). Dry areas.
(c). Cool areas.
(d). All of the above.

Question 25. Green houses are particularly very useful in..

(a). Humid and dry area.
(b). Humid and cool area.
(c). Cool area.
(d). Dry and cool area.

See answer

Question 26. Which is the most inexpensive covering material?

(a). Polythene.
(b). Polyesters.
(c). PVC film.
(d). Fiber glass.

Question 27. Which one of the following is a long lasting covering material than others?

(a). Polythene.
(b). Polyesters.
(c). PVC film.
(d). Fiber glass.

Question 28. Which is the most inexpensive covering material?

(a). Polyesters.
(b). PVC film.
(c). Fiber glass.
(d). None of the above.

Question 29. Hotbeds are a small scale form of …. for raising seedlings

(a). Lath house.
(b). Green house.
(c). Shade house.
(d). Low tunnels.

Question 30. Lath house is very useful in..

(a). Very warm regions.
(b). Very cold regions.
(c). Rainy reasons.
(d). All of the above.

See answer

Shade House MCQ

Question 31. Mist beds are..

(a). Seedling unit.
(b). Vegetable production unit.
(c). Germination unit.
(d). Propagation unit.

Question 32. For which type of propagation mist chambers are used..

(a). Softwood cutting.
(b). Semi-hardwood cutting.
(c). Hardwood cutting.
(d). All of the above.

Question 33. Which is the simplest form of protected cultivation?

(a). Green house.
(b). Hotbed.
(c). Propagation chamber.
(d). Nursery bed.

Question 34. What is the purpose of propagation case?

(a). Proper germination.
(b). Proper rooting.
(c). Proper sprouting.
(d). All of the above.

Question 35. What is the use of fluorescent light box?

(a). Growth of young seedling.
(b). Proper photosynthesis.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 36. Season of use of light chamber..

(a). Summer.
(b). Winter.
(c). All season.
(d). None of the above.

Question 37. What should be the direction of a polyhouse?

(a). North – South.
(b). North – East.
(c). South – East.
(d). South – West.

Question 38. Rose  types suitable for growing under green house..

(a). Standard rose.
(b). Spray rose.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 39. Suitable variety of gerbera under green house condition..

(a). North Star.
(b). Ornella.
(c). Topaz and Pink Fantasy.
(d). All of the above.

Question 40. Suitable variety of chrysanthemum under green house condition..

(a). La France.
(b). Red Headline.
(c). Autumn Fire.
(d). All of the above.

See answer

Shade House Quiz

Question 41. Which is mini green house?

(a). Net house.
(b). Low tunnel.
(c). Walk in tunnel.
(d). Mist chamber.

Question 42. Which is also known as row cover?

(a). Fluorescent Light chanmber.
(b). Shade house.
(c). Walk in tunnel.
(d). Low tunnel.

Question 43. Which is true about walk in tunnel?

(a). Use of bamboo or GI pipes.
(b). It is a temporary structure.
(c). Use of different clading materials according to seasons.
(d). All of the above.

Question 44. The optimum size of walk in tunnel is..

(a). 40 – 50 square meter.
(b). 60 – 75 square meter.
(c). 75 – 100 square meter.
(d). 100 – 125 square meter.

Question 45. Insect proof net house is a type of..

(a). Green house.
(b). Shade house.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 46. The minimum size of insect proof net house is..

(a). 50 square meter.
(b). 100 square meter.
(c). 125 square meter.
(d). 150 square meter.

Question 47. The main purpose of shade net house is..

(a). Hardening plants.
(b). Plant propagation.
(c). Nursery raising.
(d). All of the above.

Question 48. Drip irrigation is a..

(a). Low pressure irrigation system.
(b). Medium pressure irrigation system.
(c). High pressure irrigation system.
(d). None of the above.

Question 49. The most used irrigation system under protected cultivation is..

(a). Drip irrigation system.
(b). Sprinkler irrigation system.
(c). Water cane system.
(d). Channel method.

Question 50. Another name of drip irrigation is..

(a). GH irrigation.
(b). Surface irrigation.
(c). Trickle irrigation.
(d). Wire irrigation.

For: Protected Cultivation MCQ Multiple Questions

External Links:


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *