Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Quiz: Host Plant Resistance MCQ


Quiz: Host Plant Resistance MCQ

Host Plant Resistance MCQ. Topics: Defence machanism, objectives of HPR, SAR, pathogen effector, disease triangle, PTI, ETI, PPR, ISR, other important topics.

Also read: Entomology Multiple Choice Questions and Answers

TypeMultiple choice objective questions
Number of questions30

Question 01. What is host plant resistance?

(a). Defence machanism of plants against the drought.
(b). Defence machanism of plants against the low availability of soil nutrients.
(c). Either a or b.
(d). Defence machanism of plants against the insect-pests.

See answer

Question 02. In HPR, which is the major source of defence against insects?

(a). Allelochemicals.
(b). Synthetic insecticides.
(c). Inorganic insecticides.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. What is the objective of HPR?

(a). Survival.
(b). Reproduction.
(c). Both a and b.
(d). High yield.

See answer

Question 04. The ability of a plant to sense and respond to the environment.

What is the machanism?

(a). Plant sense.
(b). Plant perception.
(c). Plant reaction.
(d). Plant response.

See answer

Question 05. In which plant is electric signal observed?

(a). Helianthus annuus.
(b). Nelumbo nucifera.
(c). Mimosa pudica.
(d). Spirodela polyrrhiza.

See answer

Host Plant Resistance MCQ

Question 06. Which is a type of defence?

(a). Constitutive.
(b). Induced.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. How does a plant acquire constitutive defences?

(a). Induced mutation
(b). It is always present in the plant.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which one is the component of induced defences?

(a). Secondary metabolites.
(b). Morphological changes.
(c). Physiological changes.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. What is the full form of SAR?

(a). Systemic Acquired Resistance.
(b). Systematic Agricultural Research.
(c). Synergy Acquired Resistance.
(d). Seasonal Anti Resistance.

See answer

Question 10. What is SAR?

(a). It is site specific resistance.
(b). It is the whole plant resistance.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Plant Resistance Quiz

Question 11. The SAR response is dependent on which plant hormone?

(a). Strigolactones.
(b). Brassinosteroids.
(c). Nitrous (nitric) oxide.
(d). Salicylic acid.

See answer

Question 12. The convergent evolution will result in which one of the following?

(a). SAR.
(b). Innate immune system.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. When did the modern study of SAR begin?

(a). 1980s.
(b). 1970s.
(c). 1960s.
(d). 1990s.

See answer

Question 14. Which is a rice plant receptor?

(a). FLS2.
(b). XA21.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Which is a highly variable pathogen effector?

(a). RPM1.
(b). TIR.
(c). NBS-LRR.
(d). None of the above.

See answer

Insects Resistance

Question 16. Consider about acibenzolar-S-methyl.

1. It is a synthetic fungicide.
2. It is an inorganic fungicide.
3. It is directly toxic to pathogens.
4. It is not directly toxic to pathogens.

(a). Only 2 and 4 are true.
(b). Only 3 and 4 are true.
(c). Only 1 and 2 are true.
(d). Only 1 and 4 are true.

See answer

Question 17. What is plant disease resistance?

(a). It protects plant by pre-formed structures and chemicals.
(b). It protects plant by infection-induced responses of the immune system.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Which one is the component of the disease triangle?

(a). Pathogen.
(b). Host.
(c). Environment.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. What is PTI?

(a). Pattern Triggered Immunity.
(b). Pathogen Trimming Immunity.
(c). Plant-Trees Immunity.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. What is ETI?

(a). Effective Threshold Immunity.
(b). Effector Triggered Immunity.
(c). Effect Time and Immunity.
(d). None of the above.

See answer

Plant Disease Resistance

Question 21. Which is a pre-formed defensive machanism?

(a). Plant cell wall.
(b). Plant cuticle.
(c). Both a and b.
(d). Antimicrobial peptides.

See answer

Question 22. Which is a pre-formed defensive compound?

(a). Receptors that perceive pathogen presence.
(b). Enzyme inhibitors.
(c). Antimicrobial peptides.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. Which is not an inducible post-infection plant defenses?

(a). An antimicrobial protein.
(b). An antimicrobial enzyme.
(c). An antimicrobial chemical.
(d). A detoxifying enzyme.

See answer

Question 24. What is hypersensitive response? 

(a). A rapid host cell death response.
(b). A rapid host cell regeneration response
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. What is the full form of PRR?

(a). Pest recognition receptors
(b). Pattern recognition receptors.
(c). Plant recognition receptors.
(d). Pathogen recognition receptors.

See answer

Question 26. Which is the activation method of ISR?

(a). Infection.
(b). Breeding.
(c). Fertilization.
(d). All of the above.

See answer

Question 27. ISR is dependent on which chemical compound?

(a). Jasmonate.
(b). Ethylene.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 28. What is ISR?

(a). Induced Systemic Resistance.
(b). Inter Systemic Resistance.
(c). In-System Resistance.
(d). None of the above.

See answer

Question 29. Tannin is the defensive mechanism of which fruit?

(a). Unripe persimmon.
(b). Ber.
(c). Lemon.
(d). Mango.

See answer

Question 30. What is the defensive mechanism of geranium against the Japanese beetle? 

(a). Production of amino acid.
(b). Quisqualic acid.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Also read: Plant Pathology MCQ: Multiple Choice Questions

Host Plant Resistance MCQ, Multiple Choice Objective Questions, Online Mock Test, Quiz.


Leave a Reply

Your email address will not be published.