Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Quiz/MCQ on history of agriculture


Quiz and MCQ on history of agriculture

Read mcq on history of agriculture. Domestication of farm animals. Cultivation of field crops. Major inventions. History of modern agriculture. Extension programmes. High yield variety programme. Green revolution.

TypeOnline mock test
Number of questions30

Also read: General Agriculture MCQ: Multiple Choice Questions

Quiz on history of agriculture

Question 01. Domestication of sheep.

(a). 8000 B.C.
(b). 7700 B.C.
(c). 8700 B.C.
(d). 8500 B.C.

See answer

Question 02. Domestication of sheep.

(a). 7600 B.C.
(b). 7500 B.C.
(c). 7700 B.C.
(d). 7800 B.C.

See answer

Question 03. Cultivation of crops.

(a). 7500 B.C.
(b). 7300 B.C.
(c). 7400 B.C.
(d). 7100 B.C.

See answer

Question 04. Cultivation of maize.

(a). 4100 B.C.
(b). 4200 B.C.
(c). 4300 B.C.
(d). 4400 B.C.

See answer

Question 05. Cultivation of rice.

(a). 3900 B.C.
(b). 4000 B.C.
(c). 4500 B.C.
(d). 5000 B.C.

See answer

MCQ on history of agriculture

Also read: Quiz on Indian Agriculture

Question 06. Invention of wheel.

(a). 3100 B.C.
(b). 3200 B.C.
(c). 3300 B.C.
(d). 3400 B.C.

See answer

Question 07. Invention of plough.

(a). 2900 B.C.
(b). 2400 B.C.
(c). 2700 B.C.
(d). 2300 B.C.

See answer

Question 08. Cultivation started at the same period.

(a). Pea and cotton.
(b). Potato and maize.
(c). Wheat and pear.
(d). None of the above text.

See answer

Question 09. Which is the right sequence considering the period of domestication?

From starting.

(a). Dog > goat > pig.
(b). Goat > dog > pig.
(c). Pig > dog > goat.
(d). Pig > goat > dog.

See answer

Question 10. Which is the right sequence considering the period of cultivation?

From starting.

(a). Sarson > rice > barley.
(b). Barley > sarson > rice.
(c). Barley > rice > sarson.
(d). Rice > barley > sarson.

See answer

Multiple choice questions on agriculture

Question 11. Silk moth was domesticated first time in which country?

(a). Malaysia.
(b). Indonesia.
(c). India.
(d). China.

See answer

Question 12. Who introduced groundnut and tobacco during the 16th century A.D. in India?

(a). British.
(b). Polish.
(c). Portuguese.
(d). Francis.

See answer

Question 13. Introduction of grafting technology in hortuculture?

(a). Portuguese: 1550 A.D.
(b). Italian: 1450 A.D.
(c). Russian: 1500 A.D.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Which was the cause of the Iris famine in during 1845 A.D.?

(a). Early blight of potato.
(b). Early blight of tomato.
(c). Late blight of tomato.
(d). Late blight of potato.

See answer

Question 15. Which was the period of severe famine?

(a). 1868-69.
(b). 1878-79.
(c). 1889-89.
(d). 1858-59.

See answer

Objective questions on agriculture

Question 16. Establishment of the joint department of revenue agriculture and commerce.

(a). 1869.
(b). 1870.
(c). 1871.
(d). 1872.

See answer

Question 17. Year of establishment of Indian Meteorological Department.

(a). 1874.
(b). 1875.
(c). 1876.
(d). 1873.

See answer

Question 18. Year of establishment of famine commission?

(a). 1881.
(b). 1879.
(c). 1893.
(d). 1880.

See answer

Question 19. Which is true?

Major institutes and year of establishment.

(a). Central Rice Research Institute: 1947.
(b). Forest Research Institute: 1906.
(c). National Seed Corporation: 1962.
(d). Directorate of plant protection, quarantine and storage.

See answer

Question 20. The great bengal famine of Bengal was related with which crop?

(a). Potato.
(b). Wheat.
(c). Rice.
(d). Maize.

See answer

Mock test

Question 21. Gurgaon project by F. L. Brayne.

(a). 1920.
(b). 1930.
(c). 1921.
(d). 1931.

See answer

Question 22. Sriniketan project by R. N. Tagore.

(a). 1941.
(b). 1930.
(c). 1921.
(d). 1931.

See answer

Question 23. Marthandam project by Spencer Hatch.

(a). 1931.
(b). 1941.
(c). 1951.
(d). 1921.

See answer

Question 24. Persian wheel was used first time during 760 to 800 A.D. in which country?

(a). India.
(b). Iran.
(c). Iraq.
(d). Afghanistan.

See answer

Question 25. High yield variety programme.

(a). 1977.
(b). 1967.
(c). 1966.
(d). 1976.

See answer

Important questions on Indian agriculture

Question 26. The year of establishment of NAFED.

(a). September 1958.
(b). October 1958.
(c). November 1958.
(d). December 1958.

See answer

Question 27. First agricultural university in India.

(a). Anand Agricultural University.
(b). Punjab National Bank.
(c). Tamilnadu Agricultural University.
(d). G.B. Pant University of Agriculture and Technology.

See answer

Question 28. Period of green revolution.

(a). 1966-67.
(b). 1967-68.
(c). 1965-66.
(d). 1968-69.

See answer

Question 29. What is the full form of MKP?

(a). Minikit Key Programme.
(b). Minikit Knowledge Programme.
(c). Minikit Programme..
(d). None of the above.

See answer

Question 30. Establishment of the second irrigation commission.

(a). 1967.
(b). 1971.
(c). 1968.
(d). 1969.

See answer

Quiz/MCQ on history of agriculture


Leave a Reply

Your email address will not be published.