Quiz (MCQ) on Renewable Energy

Read MCQ on Renewable Energy. Topics: Introduction to renewable energy. Types of energy, biogas, biogas plant, wind energy, solar energy, thermal energy, tidal energy.

Also read: Agriculture Engineering Multiple Choice Objective Questions (MCQ)

MCQ on Renewable Energy

Question 01. Which is a type of commercial energy?

(a). Coal
(b). Oil
(c). Natural gas
(d). All of the above

Question 02. Which is not a type of noncommercial energy?

(a). Solar energy
(b). Wind energy
(c). Water energy
(d). None of the above

Question 03. What is the compostion of biogas?

(a). Methane and CO2
(b). Methane and ethane
(c). Methane CO2 and may have small amount of hydrogen sulfide, water content and siloxane.
(d). All of the above

Question 04. By which microorganism is biogas produced?

(a). Methanogens
(b). Sulfate reducing bacteria
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 05. Which type of gas holder is found in KVIC biogas plant?

(a). Fixed type
(b). Floating type
(c). Either a or b
(d). None of the above

Question 06. What should be the ratio of cattle dung and water in a biogas plant?

(a). 1:2
(b). 1:1
(c). 4:5
(d). 2:3

Question 07. Which of the following statement is true?

01: Bacteria dies when the pH is above 8 in th digestion chamber
02: Gas production is higher when the temperature inside the chamber is around 35 °C
03: Gas production may be 0.37 m3 per kg of wet dung

(a). Only 1 is true
(b). Both 1 and 2 are true
(c). Only 2 is true
(d). All are true

Question 08. What is the calorific value of firewood?

(a). 2500 kcal/kg
(b). 3000 kcal/kg
(c). 4000 kcal/kg
(d). 5000 kcal/kg

Question 09. What is the thermal efficiency (in %) of LPG?

(a). 70
(b). 40
(c). 50
(d). 60

Wind Energy Quiz

Question 10. As on 30th June 2023 what is the installed wind energy generation capacity of the country?

(a). 41,773 MW
(b). 42,773 MW
(c). 43,773 MW
(d). 44,773 MW

Question 11. What should be the minimum wind speed to be useful for working wind mills for agricultural purpose?

(a). 12 km/hr
(b). 14 km/hr
(c). 15 km/hr
(d). 10 km/hr

Question 12. Which of the following Indian state is likely to be most successful considering wind mills?

(a). Gujarat
(b). Haryana
(c). Jharkhand
(d). Madhya Pradesh

Question 13. Which is a type of wind mill?

(a). Horizontal axis rotor
(b). Vertical axis rotor
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 14. Which is true about horizontal axis rotor wind mill?

01: Multiple type rotor has usually 12-20 blades
02: Sail type unit has 4 blades
03: Speed of propeller type unit is 300-400 revolutions per minute

(a). Only 1 is true
(b). Only 2 is true
(c). Only 1 and 3 are true
(d). Only 2 and 3 are true

Question 15. Which is true about vertical axis rotor wind mill?

01: Savonius type wind mill requires a large surface area
02: Darrieus type wind mill also requires large surface area
03: Both savonius and darrieus type rotors run independently of the direction of wind because they rotate about a vertical axis

(a). Only 1 and 2 are true
(b). Only 2 and 3 are true
(c). Only 1 is true
(d). All are true

Question 16. Which is the most popular type of wind mill tower?

(a). Pole tower
(b). Reinforced concrete tower
(c). Built up shell tube tower
(d). Truss tower

Question 17. In case of high wind speed (more than 10 metre/sec.), an automatic security device unlocks the rotor from the main tail. In which part of a wind mill is this system located?

(a). Tower
(b). Head
(c). Rotor
(d). Transmission

Question 18. Which India  state has the largest wind power plant in India?

(a). Maharastra
(b). Gujarat
(c). Tamil Nadu
(d). Kerala

Question 19. What is the rank of India in wind power generation?

(a). 1st
(b). 2nd
(c). 3rd
(d). 4th

Question 20. By what percent has the wind speed of India decreased from 1961 to 2008?

(a). 49%
(b). 39%
(c). 29%
(d). 59%

Solar Energy

Question 21. What is the surface temperature of sun?

(a). 10,000 °F
(b). 6000 °F
(c). 12,000 °F
(d). 9000 °F

Question 22. What was the rank of India globally in solar power generation in 2021?

(a). 3rd
(b). 2nd
(c). 4th
(d). 1st

Question 23. Where is Pavagada Solar Park located?

(a). Tamil Nadu
(b). Karnataka
(c). Kerala
(d). Telangana

Question 24. Which is the world’s second largest photovoltaic station?

(a). Bhadla Solar Park, India
(b). Gonghe Talatan Solar Park, China
(c). Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, United Arab Emirates
(d). Benban Solar Park, Egypt

Question 25. Which is the most widely used material in photovoltaic cell?

(a). Bronze
(b). Silicon
(c). Steel
(d). Iron

Other Sources of Renewable Energy

Question 26. On an average, the temperature of the earth increase by …. per kilometer?

(a). 20 °C
(b). 30 °C
(c). 40 °C
(d). 10 °C

Question 27. The 2010 World Geothermal Congress took place between April 25-30, 2010 in which country?

(a). Pakistan
(b). Iceland
(c). Indonesia
(d). United States of America

Question 28. What is OTEC?

(a). Ocean Thermal Energy Conversion
(b). Ocean Thermal Energy Committee
(c). Ocean Thermal Energy Conference
(d). One of the above

Question 29. Where was the first commercial tidal power station in the world constructed?

(a). England
(b). Portugal
(c). France
(d). Poland

Question 30. In which rive of India could tidal power probably be generated?

(a). Krishna river
(b). Hooghly river
(c). Jhelum river
(d). Godavari river

Answer Key

Answer: 01-10

01.d06.c
02.d07.b
03.c08.c
04.b09.d
05.a10.c

Answer: 11-20

11.d16.a
12.a17.c
13.c18.b
14.d19.a
15.a20.b

Answer Key

21.a26.b
22.c27.c
23.b28.a
24.a29.c
25.b30.b

Reference

21: The Sun: The Basics. NASA.