Quiz (MCQ) On Tomato

Quiz: Multiple Choice Questions on Tomato

MCQ on tomato cultivation

Question 01. What is the latest scientific name of tomato?

(a). Solanum lycopersicum
(b). Lycopersicum esculentum
(c). Solanum esculentum
(d). None of the above

Question 02. What is the chromosome number (2n) of this crop?

(a). 12
(b). 24
(c). 28
(d). 32

Question 03. Which is the origin place of cultivated tomato?

(a). Mexico
(b). United States of America
(c). Brazil
(d). Canada

Question 04. In per 100 g edible portion, which of the following constituent is more than the others?

(a). Calcium in mg
(b). Iron in mg
(c). Vitamin C in mg
(d). Oxalic acid in mg

Question 05. Which is the principal carotenoid present in tomatoes?

(a). Neurosporene
(b). Phytoene
(c). Lycopene
(d). None of the above

Question 06. Which is an annual species of tomato?

(a). Lycopersicon pimpinellifolium Mill
(b). Lycopersicon peruvianum Mill
(c). Lycopersicon hirsutum
(d). None of the above

Question 07. Which species of tomato is compatible with Solanum lycopersicum as a source for developing salt resistant varieties?

(a). Lycopersicon pissisi
(b). Lycopersicon penneli
(c). Lycopersicon minutum
(d). Lycopersicon cheesmanii

Question 08. What is the time of anthesis?

(a). 10 am to 12 pm
(b). 6 am to 10 am
(c). 12 pm to 3 pm
(d). 3 pm to 6 pm

Question 09. What is the optimum temperature for pollen germination?

(a). 15-18°C
(b). 22-25°C
(c). 18-25°C
(d). None of the above

Question 10. According to Kalloo (1985), in how many groups can tomatoes be classified?

(a). 2
(b). 3
(c). 4
(d). 5

Question 11. Which is true about determinate self-topping bush?

  1. The plant first complete its growth, and there after, the main axis terminates in a blossom
  2. Plant growth and the main axis produce blossom at the same time
  3. The inflorescence occurs more frequently in almost every internode
  4. The inflorescence occurs more infrequently in almost every internode
  5. This type of branching pattern is known as basepetal movement of branching

(a). Only 1 and 5 are true
(b). Only 3 and 4 are true
(c). 1, 3 and 5
(d). None of the above

Question 12. Which type of tomato plants exhibit acropetal movement of branching?

(a). Semi-determinate
(b). Indeterminate
(c). Determinate self-topping dwarf
(d). All of the above

Question 13. What is the fruit type of S. lycopersicum?

(a). Drupe
(b). Berry
(c). Drupe
(d). Stone

Question 14. What is the ideal temperature for tomato cultivation?

(a). 18-22℃
(b). 25-28℃
(c). 20-24℃
(d). 27-30℃

Question 15. What is the optimum temperature for seed germination?

(a). 18-26℃
(b). 25-32℃
(c). 28-35℃
(d). None of the above

Question 16. Which is responsible for the red colour of tomatoes?

(a). Carotenoid
(b). Lycopene
(c). Anthocyanin
(d). All of the above

Question 17. What is the requirement of soil pH?

(a). 5.5-6.8
(b). 6-7
(c). 6.5-7.5
(d). None of the above

Question 18. What is the seed rate for open pollinated varieties?

(a). 300-500 g/ha
(b). 200-400 g/ha
(c). 500-600 g/ha
(d). 175-250 g/ha

Question 19. What is the seed rate for open hybrid varieties?

(a). 100-125 g/ha
(b). 200-250 g/ha
(c). 125-175 g/ha
(d). 175-200 g/ha

Question 20. What should be the row to row distance for indeterminate varieties?

(a). 45-60 cm
(b). 90-150 cm
(c). 75-90 cm
(d). 60-120 cm