Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Quiz on gladiolus


Quiz on gladiolus

Important quiz on gladiolus

Take quiz on gladiolus. Read multiple choice objective questions. Online mock test on G. communis. Topics: Introduction, cultivation practice, insect-pests management, and post harvest technology of gladiolus.

TypeOnline mock test
No. of questions20
WriterKrishi Coaching

Also read: Floriculture Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 01. What is the scientific name of gladiolus?

(a). G. communis.
(b). G. comosus.
(c). G. Italica.
(d). G. segetum.

See answer

Question 02. Which is the family of G. communis?

(a). Liliaceae.
(b). Iridaceae.
(c). Crocoideae.
(d). Rosaceae.

See answer

Question 03. Which is the origin place of gladiolus?

(a). Kashmir valley of India.
(b). Switzerland.
(c). Cape Floristic Region (South Africa).
(d). Netherlands.

See answer

Question 04. What is the chromosome number of G. communis?

(a). 2n = 20.
(b). 2n = 18.
(c). 2n = 36.
(d). 2n = 30.

See answer

Question 05. Which is true about Arka Pratham?

1. It is purple violet.
2. It is orange.
3. It is the cross between Junior prom x Arka Poonum.
4. It is suitable for loose flower.
5. The marketable spikes per corm is 0.50.

(a). Only 1, 3 and 5 are true.
(b). Only 2, 4 and 5 are true.
(c). Only 1 and 3 are true.
(d). All are true.

See answer

G. communis

Alao readLandscape Gardening Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 06. According to photoperiodism, which type of plant is G. communis?

(a). Long day plant.
(b). Short day plant.
(c). Mid day plant.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. What is the photoperiod requirement?

(a). 10 to 12 hours.
(b). 12 to 14 hours.
(c). 14 to 16 hours.
(d). 8 to 10 hours.

See answer

Question 08. What should be the day temperature?

(a). 18 to 20 °C.
(b). 20 to 25 °C.
(c). 16 to 18 °C.
(d). 25 to 30 °C.

See answer

Question 09. What should be the day temperature?

(a). 15 to 20 °C.
(b). 20 to 25 °C.
(c). 16 to 18 °C.
(d). 10 to 16 °C.

See answer

Question 10. Which type of soil is best?

(a). Sandy soil.
(b). Sandy loam soil.
(c). Clay soil.
(d). All of the above.

See answer

Gladiolus multiple choice questions

Question 11. What should be the soil pH?

(a). 5.5 to 6.
(b). 5 to 5.5.
(c). 6 to 7.
(d). 5.5 to 6.5.

See answer

Question 12. Which one is the propagation material?

(a). Corm.
(b). Cormel.
(c). Both a and b.
(d). Seed.

See answer

Question 13. How many plants can be planted with a distance of 25 × 25 cm?

(a). 100000.
(b). 180000.
(c). 120000.
(d). 160000.

See answer

Question 14. Which is the best time for planting in Plains?

(a). September.
(b). October.
(c). November.
(d). December.

See answer

Question 15. What is the planting system?

(a). Ridge method.
(b). Furrow method
(c). Ridge and furrow method.
(d). None of the above.

See answer

Online mock test

Question 16. It is necessary to check the irrigation before the harvesting. When is it done?

(a). 8 weeks before harvesting.
(b). 6 weeks before harvesting.
(c). 5 weeks before harvesting.
(d). 4 weeks before harvesting.

See answer

Question 17. Which one is the ideal situation for top dressing?

(a). 2-leaf stage.
(b). 3-leaf stage.
(c). 4-leaf stage.
(d). 6-leaf stage.

See answer

Question 18. Which is a major problem in gladiolus?

(a). Fluoride injury.
(b). Zinc deficiency.
(c). Boron deficiency.
(d). Iron deficiency.

See answer

Question 19. What is the cause of flouride injury?

(a). Heavy use of phosphate.
(b). Heavy use of phosphorus.
(c). Heavy use of florin.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. Consider about the followings:

1. Thrips is the major insect.
2. Crop duration is 90 days.
3. Yield is 1 to 1.5 lakh stalks per hectare.
4. A, B, C, and D are four grades.
5. Stalking is necessary for all cultivars.

(a). Only 2, 3, and 5 are true.
(b). Only 1 and 3 are true.
(c). Only 2 and 5 are true.
(d). Only 1 and 4 are true.

See answer

For: Quiz on gladiolus


Leave a Reply

Your email address will not be published.