Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Quiz on Indian Agriculture


Quiz on Indian Agriculture

Read multiple choice objective questions (mcq) or Quiz on Indian Agriculture. Topics: Green revolution, Crop pattern, Nature and problems of Indian agriculture, agro-climatic zones, irrigation, Agriculture and GDP, Research works.

TypeOnline mock test
Number of questions20

Also read: Agriculture Multiple Choice Objective Questions

Indian Agriculture Quiz

Question 01. The history of Indian agriculture dates back to which civilization?

(a). Mesopotamian civilization.
(b). Indus valley civilization.
(c). Vedic civilization.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. When were the high yield variety seeds used?

(a). During the green revolution.
(b). During the first five years plan.
(c). During the second five years plan.
(d). During the third five years plan.

See answer

Question 03. Who is the father of green revolution in India?

(a). Norman E. Borlaug.
(b). M. S. Swaminathan.
(c). Indira Gandhi.
(d). Chidambaram Subramaniam.

See answer

Question 04. Who is considered as the father of wheat revolution?

(a). Dilbagh Singh Athwal.
(b). Atmaram Bhairav Joshi.
(c). Chidambaram Subramaniam.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. In which year was the first introduction of the Green Revolution in India in Punjab?

(a). 1961.
(b). 1959.
(c). 1960.
(d). 1962.

See answer

Agricultural quiz

Question 06. Which one is the major problem of Indian agriculture?

(a). Low productivity.
(b). Uncertainty.
(c). Traditional approach.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. Which is true about irrigation in India?

1. Gujarat is the least irrigated state.
2. Uttar Pradesh is one of the most irrigated state.
3. The location of deokali canal is Bihar.
4. Drip irrigation system occupies the highest area.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 2 and 3 are true.
(d). All are true except 4.

See answer

Question 08. Which is the largest network of agricultural research in India?

(a). ICAR.
(b). IARI.
(c). CRRI.
(d). TNAU.

See answer

Question 09. From which monsoon does the Indian agriculture receives the maximum rain?

(a). Southeast.
(b). Southwest.
(c). Southern monsoon.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which one is the headquarter of Central Research Institute for Dryland Agriculture?

(a). Jodhpur, Rajasthan.
(b). Hyderabad, Telangana.
(c). Junagadh, Gujarat.
(d). Ludhiana, Punjab.

See answer

General Agriculture Multiple Choice Questions

Also read: General Agriculture MCQ: Multiple Choice Questions

Question 11. According to the Planning Commission, how many agro-climatic zones are there in India?

(a). 127.
(b). 17.
(c). 16.
(d). 15.

See answer

Question 12. Which is not a state of temperate zone?

(a). Himachal Pradesh.
(b). Uttrakhand.
(c). North of Uttar Pradesh.
(d). South of Uttar Pradesh.

See answer

Question 13. Which one is the major problem in agricultural marketing?

(a). Unstructured markets.
(b). High price.
(c). Minimum Support Price.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. Which is the major crop growing season of India?

(a). Zaid season.
(b). Kharif season.
(c). Rabi season.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. Which is the major kharif season crop of the plains?

(a). Maize.
(b). Wheat.
(c). Gram.
(d). Rice.

See answer

Objective Questions

Question 16. Which type of cropping pattern is prominent in India?

(a). Mono cropping.
(b). Mixed cropping.
(c). Multi cropping.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Agriculture in India is dominated by which category of Indian farmers?

(a). Big farmers.
(b). Marginal and small farmers.
(c). Proportion is equal.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. According to the Economy Survey 2021, what is the share of agriculture in the GDP of India?

(a). 28%.
(b). 20%.
(c). 22%.
(d). 17%.

See answer

Question 19. According to the Vavilov’s centre of diversity, the Indo-Burma centre is the origin place of how many plants?

(a). 119.
(b). 271.
(c). 230.
(d). 117.

See answer

Question 20. Which one is the basic aim of Indian agriculture?

(a). Marketing.
(b). To meet the need of food for growing population.
(c). Hand cash.
(d). Export.

See answer

For: Quiz on Indian Agriculture

References

18. https://www.downtoearth.org.in/news/agriculture/agri-share-in-gdp-hit-20-after-17-years-economic-survey-75271


Leave a Reply

Your email address will not be published.