Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Quiz on Mangosteen with Answers


Quiz on mangosteen with answer key

Take part in a quiz on mangosteen with answer. Multiple choice objective questions on Garcinia mangostana. Online mock test. Total number of questions is 30. To see answer go the page see answer.

Also read: Pomology multiple choice questions

Online quiz on mangosteen

All questions belong to Garcinia mangostana

Question 01. What is the scientific name of mangosteen?

(a). Garcinia madruno.
(b). Garcinia mangostana.
(c). Garcinia prainiana.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Which type of tree is this?

(a). Evergreen tree.
(b). Deciduous tree.
(c). It depends on the climate.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Which country is the origin place?

(a). India.
(b). Sri Lanka.
(c). Indonesia.
(d). Uncertain.

See answer

Question 04. Which is the edible portion?

(a). Mesocarp.
(b). Endocarp.
(c). Exocarp.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. Mangosteen belongs to which family?

(a). Clusiaceae.
(b). Rosaceae.
(c). Anacardiaceae.
(d). Myrtaceae.

See answer

Also read: Horticulture Multiple Choice Questions (MCQ)

Multiple Choice Questions on Garcinia mangostana

Question 06. Which is the native place?

(a). Mediterranean.
(b). Southwest Asia.
(c). Southeast Asia
(d). Eastern Europe.

See answer

Question 07. The fruit is also known by which name?

(a). King of fruit.
(b). Prince of fruit.
(c). Princess of fruit.
(d). Queen of fruit.

See answer

Question 08. Which one is the commercial propagation method?

(a). Budding.
(b). Cutting.
(c). Grafting.
(d). Seedling.

See answer

Question 09. Which is true about the propagation?

(a). Vegetative propagation: plant gives fruits earlier.
(b). Non-vegetative propagation: plant gives fruits earlier.
(c). At the same time in both conditions.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. At what height are plants transplanted?

(a). 25 to 30 cm.
(b). 10 to 15 cm.
(c). 15 to 20 cm.
(d). 20 to 25 cm.

See answer

Also read: Mango Plantation: Cultivation Practice and Orchard Management

Mock Test on Mangosteen

Question 11. What is the ideal temperature?

(a). 20-25 °C.
(b). 25-35 °C.
(c). 15-20 °C.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Which one is the harvesting index of mangosteen?

(a). Purple pericarp.
(b). Yellow pericarp.
(c). Violet pericarp.
(d). Blue pericarp.

See answer

Question 13. What is the maturity period?

(a). 3 to 4 months.
(b). 2 to 3 months.
(c). 5 to 6 months.
(d). 1 to 3 months.

See answer

Question 14. What is breeding objective?

(a). Drought tolerance.
(b). Overcoming bitter taste components.
(c). Adaptation to drought.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. Which is the cause of fragrance in mangosteen?

(a). Hexenol.
(b). Hexyl acetate.
(c). α-capaene.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Veneer Grafting in Mango: Method and Procedure

Horticulture Quiz

Question 16. The fruit is the rich source of one of the following minerals?

(a). Iron.
(b). Zinc.
(c). Sodium.
(d). Potassium.

See answer

Question 17. What is 2n?

(a). 88/90.
(b). 78/80.
(c). 68/70.
(d). 58/60.

See answer

Question 18. In India, which region is known for its cultivation?

(a). Nilgiris.
(b). Vindhya range.
(c). Himalayan region.
(d). Aravali range.

See answer

Question 19. Which is not a species of this fruit tree?

(a). G. xanthochymus.
(b). G. indica.
(c). G. dulcis.
(d). All are true.

See answer

Question 20. Mangosteen is rich in which vitamin?

(a). Niacin.
(b). Thiamine.
(c). Ascorbic acid.
(d). Riboflavin.

See answer

Also read: Mango Anthracnose: Cause, Symptoms and Management

Pomology Objective Questions

Question 21. Which will produce true to type plants?

(a). Non zygotic seeds.
(b). Zygotic seeds.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. Which is true?

(a). Young seedlings require adequate amount of sunlight.
(b). Young seedlings require ample shade conditions.
(c). Young seedlings are day neutral.
(d). Any of the above.

See answer

Question 23. Which type of pruning is required?

(a). Heavy pruning.
(b). Medium to heavy pruning.
(c). Light pruning as per the requirement.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. What should be the percentage of male plants in an orchard?

(a). It should be 10%.
(b). It should be 1%.
(c). It should be 13%.
(d). It should be 6%.

See answer

Question 25. Apart from mangosteen, the alternate fruit bearing is also a problem in which fruit crop?

(a). Papaya.
(b). Mango.
(c). Guava.
(d). Coconut.

See answer

Fruit-crops Questions

Question 26. Which is major disease?

(a). Canker.
(b). Leaf spot.
(c). Fruit rot.
(d). All of the above.

See answer

Question 27. Which one is the cause of the unattractive appearance of fruit?

(a). Thrips.
(b). Mealy bug.
(c). Mite.
(d). Bugs.

See answer

Question 28. What should be the planting distance?

(a). 7 × 7 m.
(b). 9 × 9 m.
(c). 10 × 10 m.
(d). 5 × 5 m.

See answer

Question 29. In which part is the phytochemical mangostin present?

(a). Bark.
(b). Leaves.
(c). Peel of the fruits.
(d). None of the above.

See answer

Question 30. Which country is the major producer of mangosteen?

(a). Pakistan.
(b). Sri Lanka.
(c). Bangladesh.
(d). India.

See answer

Quiz on mangosteen with answer key

References

10, 13. Morton, J.F. (1987). Fruits of warm climates. Purdue University. pp. 301-304.

11. Diczbalis, Y. (2011). Farm and Forestry Production and Marketing for Mangosteen (Garcinia mangostana).


Leave a Reply

Your email address will not be published.