Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Quiz On Plant Tissue Culture


Quiz On Plant Tissue Culture

Plant Tissue Culture Multiple Choice Objective Questions. MCQ on Cell Culture. Read objective questions with answers. It is important for all agricultural competition exams such as ICAR, State Agricultural University Common Entrance Test, and non agricultural competition exams.

List of contents
(01). Multiple choice questions
(02). Answer key
(03). Explanations

(01). Multiple choice questions

Also read:

Plant Tissue Culture Quiz

Question 01. Which is a solid growth medium?

(a). Broth.
(b). Agar.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 02. What is the source of agar-agar?

(a). Some species of red alage.
(b). Some species of green algae.
(c). Some species of brown algae.
(d). All of the above.

Question 03. Who coined the word tissue culture?

(a). American pathologist Montrose Thomas Burrows.
(b). English botanist Robert Brown.
(c). UK plant physiolosist James Edward Smith.
(d). None of the above.

Question 04. What is true about plant tissue culture?

(a). It produces clones of a plant.
(b). It produces propagation material, such as seeds/spores.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 05. Which is a method of PTC?

(a). PCR.
(b). Micropropagation.
(c). Spore print.
(d). All of the above.

Question 06. Which plant species is suitable for tissue culture?

(a). Orchids. 
(b). Nepenthes.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 07. Many plant cells have the ability to regenerate a whole plant. What is this?

(a). Cellular totipotency.
(b). Regeneration.
(c). Cell development.
(d). Auto growth.

Tissue Culture MCQ

Question 08. What is the advantage of Plant Tissue Culture?

(a). Production of exact or true to type the copies of plants.
(b). Reproduction of recalcitrant plants required for land restoration.
(c). Storage of genetic plant material.
(d). All of the above.

Question 09. Who discovered micropropagation?

(a). Frederick Campion Steward.
(b). William Bartram.
(c). Douglas Houghton Campbell.
(d). Henry Chandler Cowles.

Question 10. Who pioneered Plant Tissue Culture?

(a). Merritt Lyndon Fernald.
(b). Bernard Ogilvie Dodge.
(c). Frederick Campion Steward.
(d). Benjamin Minge Duggar.

Question 11. There are …. basic steps in micropropagation?

Which is not a step in micropropagation?

(a). 3.
(b). 5
(c). 2.
(d). 4

Question 12. Which is not a step of micropropagation?

(a). Selection of mother plant.
(b). Multiplication.
(c). Rooting and acclimatizing.
(d). Evolution of new plant species.

Question 13. Why is a media containing cytokinin used?

(a). To develop branched shoots from plant buds.
(b). To develop branched shoots from plant roots.
(c). To develop branched shoots from plant flowers.
(d). To develop branched shoots from plant fruits.

Also read: Preparation of Cytokinin Stock Solution

(02). Answer Key

1.C6.C
2.A7.A
3.A8.D
4.A9.A
5.B10.C
11.D12.D13.A

(03). Explanations

01: Broth and agar, both are solid growth medium.

  • Broth is a made of water.
  • It is made of bones, meat, fish or vegetables.

02: Some species of red alage are the source of agar-agar.

  • Agar-agar is a jelly-like substance.
  • It consists of polysaccharides.

05: Micropropagation is also known as tissue culture. It is a technique of multiplying plants to produce several progenies.

07: Totipotency is an ability of plant cell to regenerate.

08: Advantages of Plant Tissue Culture are as follows:

  • Production of copies of plants to produce quality and desirable flowers, fruits, and vegetables.
  • To produce mature plants.
  • Production plants in the absence of seed materials.
  • Production of disease free plants.
  • The production of plants that have very low chances of germination.
  • Reproduction of recalcitrant plants.
  • Storage of genetic plant material to back native plant species.

(04). Description: Tissue Culture

Steps involved in tissue culture

  • Initiation phase
  • Multiplication phase
    • Introduction into the medium.
    • Undifferentiated mass of cells is known as a callus.
  • Root formation
    • PGR is added to initiate the root formation.
  • Shoot formation
    • PGR is added.
    • Growth is observed for a week.
  • Acclimatization
    • Under controlled environmental conditions.

Seed Culture

It is the in-vitro development of an embryo. We can use mature as well as immature embryo.

Callus Culture

Callus is an unorganized mass of cell. Explants are cultured in a growth media to obtain callus. It is followed by organ differentiation.

Organ Culture

Shoot, leaf, can be an explant.
Plasma clot method, raft method, grid method, and agar gel method are adopted.

Protoplast Culture

We use micro-culture chamber.
Development of cell wall, cell division, regeneration of a whole plant, etc., are the different phases.

Pollen, anther, suspension Culture, somatic embryogenesis, and single cell culture are other methods.


Leave a Reply

Your email address will not be published.