RAEO Previous Year Questions (2019)

RAEO Previous Year Questions

This page includes RAEO 2019 questions.

Also read: CG RHEO Previous Year Questions: 01

RAEO Previous Year Questions: MCQ

RAEO previous year questions

Question 01. In most cases, what should be the outer thickness of polyethylene used in green house construction?

(a). 0.15 mm
(b). 0.25 mm
(c). 0.30 mm
(d). 0.40 mm

Question 02. In most cases, what should be the inner thickness of polyethylene used in green house construction?

(a). 0.1 or 0.15
(b). 0.2 or 0.25
(c). 0.10 or 0.15
(d). 0.15 or 0.25

Question 03. What should be the width of benches uses in green house for raising cut flowers?

(a). 100 cm or 150 cm
(b). 90 cm or 120 cm
(c). 100 cm or 120 cm
(d). 105 cm or 120 cm

Question 04. Which is the most durable cladding material among the plastics?

(a). Poly carbonate
(b). Polyvinyl chloride
(c). Acrylic
(d). Polyvinyl fluoride

Question 05. After how many days of transplanting is pinching done in tomato under the protected cultivation?

(a). 10 to 15 days
(b). 40 to 50 days
(c). 6 to 7 days
(d). 60 to 70 days

Also read: RAEO Model Questions: Agricultural Officer

RAEO MCQ

Question 06. What is the acceptable range for bulk density of potting media (lbs/ft^3) when it is filled with water at container capacity?

(a). 30-60
(b). 40-75
(c). 50-80
(d). 55-95

07. What is the pore size of 40 mesh insect screen?

(a). 615 micron
(b). 625 micron
(c). 635 micron
(d). 645 micron

Question 08. What is the CO2 yield of kerosene in m^3/m3?

(a). 1.250
(b). 1.300
(c). 1.360
(d). 1.570

Question 09. Which of the following facilitates air exchange under the natural system of ventilation?

(a). Chimney
(b). Bubble
(c). Coin
(d). Persian

Question 10. Which of the following is the most advanced and efficient practice of fertilization?

(a). Drip fertigation
(b). Row application of fertilizer
(c). Use coated fertilizer
(d). Use of injectors

Also read: Rural Agriculture Extension Officer (RAEO): Criteria, Work, Salary

Rural Agriculture Extention Officer 2019 Questions

Question 11. Of which method of irrigation is surge irrigation technically an advancement?

(a). Border irrigation
(b). Furrow irrigation
(c). Check basin irrigation
(d). Drip irrigation

Question 12. Which is the most suitable method of irrigation in potato crop?

(a). Border irrigation
(b). Check basin irrigation
(c). Furrow irrigation
(d). Corrugation irrigation

Question 13. What is the optimal pH range for most plants?

(a). 4 to 8
(b). 7 to 9
(c). 5.5 to 7
(d). 2.3 to 9.3

Question 14. Which ia the cause of soil degradation?

(a). Accelerated erosion
(b). Geological erosion
(c). Glacial erosion
(d). None of the above

Question 15. Which is the cause of formation of salt-affected soil consisting of saline and alkaline soils?

(a). Inundation by tidal water in coastal areas
(b). Deposition of salts on soil surface through capillaries as a result of over irrigation
(c). Botha a and b
(d). None of the above

CG Vyapam RAEO Questions

Question 16. What is the major drawback of the Parshall flume?

(a). It is costly
(b). Complicated in design
(c). Inability to measure low flows with the same degree of accuracy
(d). All of the above

Question 17. When are the loose rock fill dams economical for gully control?

(a). When gully depth is up to 1.2 m
(b). When gully depth is up to 2.0 m
(c). When gully depth is up to 5.0 m
(d). When gully depth is up to 10 m

Question 18. Every pump is designed for a specific flow and a corresponding differential head. The efficiency of the pump at the designed point is maximum. By what name is this known?

(a). The break even point
(b). The break equivalent point
(c). Performance coefficient
(d). None of the above

Question 19. What does soil sampling and testing provide?

(a). An estimate of soil capacity to supply adequate nutrients to crops
(b). An estimate of additional nutrients to be applied for optimum plant growth
(c). To help in preparing site specific management plan considering the inherent soil problems
(d). All of the above

Question 20. Which of the following is not considered while managing irrigation for horticultural crops?

(a). When to irrigate?
(b). How much to irrigate
(c). How long to irrigate
(d). What are the crops grown in neighborhood?

Agriculture MCQ

Question 21. What is the importance of use of black plastic mulch in high value crops such as vegetables, small fruits and ornamentals?

(a). Weed control
(b). Soil moisture conservation
(c). Higher crop production
(d). All of the above

Question 22. By what name is the plantations of high water consuming trees for withdrawal of ground water termed as?

(a). Mole drainage
(b). Bio drainage
(c). Interceptor drains
(d). None of the above

Question 23. What is the removal of thin and fairly uniform layer of the soil from the land surface by run off water?

(a). Torrent erosion
(b). Sheet erosion
(c). Glacial erosion
(d). None of the above

Question 24. Which is not the characteristics of bentonite clay?

(a). Also called montmorillonite type of clay, swells when hydrated
(b). Chemically, it is hydrated sodium calcium aluminum magnesium silicate hydroxide
(c). Used in mixing soils of high infiltration rate to control field water loss
(d). Suitable for water logged areas to control drainage

Question 25. Which type of drainage system is required in areas where the primary objective is to maintain the water table beyond the crop root zone?

(a). Surface drainage system
(b). Sub surface drainage system
(c). Both a and b
(d). None of the above

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *