RAEO Questions: Entomolgy, Plant Pathology and Horticulture

RAEO Previous Year Questions

Also read:

RAEO Questions: Previous Year MCQ

Question 01. What is the cause of whiptail in cauliflower?

(a). Deficiency of molybdenum
(b). Deficiency of zinc
(c). Deficiency of boron
(d). Deficiency of iron

Question 02. Trichogramma is a biological control agent. Why is it used for?

(a). Controlling insect-pests
(b). Controlling crop diseases
(c). Controlling crop nematodes
(d). All of the above

Question 03. Which of the following is not a fungal biocontrol agent?

(a). Verticillium lecanii
(b). N. P. V.
(c). Beauveria bassiana
(d). Hirsutella

Question 04. What is the full form of NPV?

(a). Nitro Phosphorous Virus
(b). Nuclear Polyhedrosis Virus
(c). New Phyto-virus
(d). Both a and b

Question 05. What is the ETL of gram pod borer?

(a). 1-2 larvae per meter line
(b). 2-3 larvae per meter line
(c). 3-4 larvae per meter line
(d). 4-5 larvae per meter line

RAEO MCQ

Question 06. What is the expanded form of ETL?

(a). Ecological Threshold Level
(b). Economic Threshold Level
(c). Energy Threshold Level
(d). None of the above

Question 07. Of which crop is shoot and fruit borer an important pest?

(a). Brinjal
(b). Tomato
(c). Potato
(d). Chilli

Question 08. Which operation helps in preventing thr production of solanine and chaconine in potatoes?

(a). Frequent irrigation
(b). Dehulming
(c). Earthing up
(d). All of the above

Question 09. What is Bacillus thruningensis?

(a). Bt cotton
(b). Biological control agent
(c). Political issue
(d). None of the above

Question 10. Where is the cycle type weeder suitable?

(a). Wide space fruit crops
(b). Narrow space fruit crops
(c). Wide spaced vegetable crops
(d). Narrow space vegetable crops

Rural Agriculture Extension Officer: Plant Pathology MCQ

Question 11. Which of the following is correct about little leaf disease of brinjal?

(a). Phytoplasma: Aphid
(b). Virus: Leaf hopper
(c). Virus: Whitefly
(d). Phyloplasma: Leaf hopper

Question 12. What is the cause of the sudden wilting of green plants?

(a). Fungal wilt
(b). Viral wilt
(c). Bacterial wilt
(d). Nelatode

Question 13. Which of the following is not a perennial weed?

(a). Cynodon dectylon: Doobgrass
(b). Saccharam spontaneum: Kans
(c). Chenopodium album: Bathua
(d). Cyperus rotundus: Motha

Question 14. What is the cause of khaira disease of rice?

(a). Zinc deficiency
(b). Sulphur deficiency
(c). Deficiency of one of the major plant nutrients
(d). All of the above

Question 15. Which of the following is not a major parasitic weed?

(a). Parthenium
(b). Cuscuta
(c). Orobanche
(d). Striga

Horticulture MCQ

Question 16. Which of the following is a non-selective herbicide?

(a). Isoproturon
(b). Glyphosate
(c). Atrazine
(d). None of the above

Question 17. Why is mover used?

(a). For training and pruning
(b). Maintenance of lawn
(c). Plucking of fruits
(d). All of the above

Question 18. Which is the best seed treatment agent for controlling loose smut of wheat?

(a). Thiram
(b). Captan
(c). Vitavax
(d). Carbendazim

Question 19. What is the capacity of a knapsack sprayer?

(a). 8 lit.
(b). 15 lit.
(c). 20 lit.
(d). 24 lit.

Question 20. Which type of sprayer is a rocker sprayer?

(a). High pressure sprayer
(b). Low pressure spayer
(c). Both a and b
(d). None of the above

Entomolgy MCQ

Question 21. Which of the following diseae is caused by erysiphe fungus?

(a). Powdery mildew
(b). Downy mildew
(c). Smut
(d). Late blight

Question 22. Of which crop is blotchy ripening a physiological disease?

(a). Onion
(b). Water melon
(c). Tinda
(d). Tomato

Question 23. Name the cropping system where the second crop is planted into the first crop before harvesting.

(a). Relay cropping system
(b). Inter cropping system
(c). Intra cropping system
(d). Alternate cropping system

Question 24. Which is an example of formal garden?

(a). Mughal garden
(b). Buddhist garden
(c). Japanese garden
(d). None of the above

Question 25. What is the propagation method of ber?

(a). T budding
(b). Layering
(c). Annular budding
(d). Path budding

Question 26. Which hormone is used for improvement in berry size and quality in grape?

(a). NAA
(b). GA3
(c). MH
(d). TIBA

Question 27. What is the main cause of mango fruit drop?

(a). Lack of pollination
(b). Low stigmatic receptivity
(c). Defective perfect flower
(d). All of the above

Question 28. Growing more than two crops in a year in the same field is known as:

(a). Relay cropping
(b). Mixed cropping
(c). Multiple cropping
(d). None of the above

Question 29. What is the total agroclimatic zones of India?

(a). 10
(b). 12
(c). 6
(d). 8

Question 30. Which is the effective growth regulator for femaleness in bitter gourd?

(a). Ethrel
(b). NAA
(c). Thiourea
(d). IAA

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *