RAEO Questions: Soil Science and Plant Breeding

RAEO Previous Year Questions: 02

This page includes previous year questions from RAEO 2018-19 exams.

Also read: RAEO Previous Year Questions (2019)

RAEO Questions 2018-19

Soil science MCQ

Also read: Soil Science MCQ: Multiple Choice Questions

Question 01. In which type of soil is mole drains suitable?

(a). Very coarse soil
(b). Medium coarse soil
(c). Sandy loam soil
(d). Fine texture Soil

Question 02. Which is true about tarai-alluvial soil?

(a). It is rich in nitrogen and organic matter
(b). Different in phosphorus
(c). Both a and b are true
(d). None of the above

Question 03. Which is the most suitable soil for crop production?

(a). Black soils
(b). Alluvial soils
(c). Laterite and lateritic soils
(d). All of the above

Question 04. By what name is the minimum wind velocity required to initiate movement of soil particles known as?

(a). Critical velocity
(b). Threshold velocity
(c). Dynamic threshold velocity
(d). Intrinsic velocity

Question 05. What is the process of the formation of alluvial soils?

(a). The deposition of sediments by rivers, its tributaries and other streams
(b). Erosion of uplands
(c). Landslides in hill areas
(d). None of the above

CG RAEO Questions

Question 06. On which factors does pump efficiency depend?

(a). Hydraulic efficiency and volumetric efficiency
(b). Hydraulic efficiency and mechanical efficiency
(c). Hydraulic efficiency, volumetric efficiency and mechanical efficiency
(d). Volumetric and mechanical efficiency

Question 07. Which is not correctly matched?

(a). Micropropagation: In vitro production of plants in large scale
(b). Callous: Unorganised mass of cell
(c). Somatic hybridization: Fusion of two diverse cell
(d). Vector DNA: Site for t-RNA synthesis

Question 08. Which is the most commonly used probe for the detection of glycoprotein?

(a). Antibody
(b). Lectin
(c). Antigens
(d). Interferons

Question 09. Which of the following drug was produced for the first time by using recombinant DNA technology?

(a). Streptokinase
(b). tPA
(c). Insulin
(d). Penicillin

Question 10. Which method of breeding is used to improve the specific character of a well adapted variety?

(a). Back cross breeding
(b). Pureline selection
(c). Bulk
(d). Hybridization

Rural Agriculture Extension Officer

Also read: Plant Breeding, Genetics, Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 11. Breeding refers to selection procedure in which the segregating population of self pollinated species is grown without selection?

(a). Hybridization
(b). Pedigree
(c). Bulk breeding
(d). Back crossing

Question 12. What is the cause-pollination of onion?

(a). Clistogamic
(b). Protandry
(c). Self-incompatibility
(d). Monoecious

Question 13. Which of the following consist of recombinant closed cells containing different fragment of a complete genome?

(a). DNA probes
(b). Homologous recombinants
(c). Genomic libraries
(d). Knockout organisms

Question 14. Which of the following enzyme is known as molecular glue?

(a). DNA ligase
(b). Restriction endo nuclease
(c). DNA polymerase
(d). Both a and c

Question 15. By what name is a progeny obtained cross between two inbreds or varieties referred as?

(a). Single cross hybrid
(b). Double cross hybrid
(c). Top cross hybrid
(d). Double top cross hybrid

Plant Breeding MCQ

Also read: Plant Breeding Objective Questions

Question 16. Which is the oldest selection method for improvement of both self and open pollinated crop plants?

(a). Mass selection
(b). Pure line selection
(c). Pedigree selection
(d). Recurrent selection

Question 17. Mallika is the result of which of the following combinations?

(a). Neelam × Dashehari
(b). Dashehari × Neelam
(c). Neelam × Alphanso
(d). Ratna × Alphanso

Question 18. Which type of crop is okra?

(a). Allopolyploid
(b). Autopolyploid
(c). Aneuploid
(d). Monosomic

Question 19. Which is the agent for cross-pollination in cauliflower?

(a). Honey bee
(b). Wind
(c). Insect
(d). Bee

Question 20. Which of the following condition favours cross pollination in which the flowers produce functional or viable pollen grains but fail to fertilize the same flower or any other flower of the same plant?

(a). Chalosmogamy
(b). Self incompatibility
(c). Male sterility
(d). Cytoplasmic gametic male sterility

Plant breeding and genetics quiz

Question 21. The person who was not involved directly in the discovery of 3D structure (double helical) of DNA.

(a). Francis Crick
(b). Rosalind Franklin
(c). Maurice Wilkins
(d). Linus Pauling

Question 22. A male sterile line which is always used as a female parent in hybrid seed production program represents:

(a). A line
(b). B line
(c). R line
(d). Pure line

Question 23. Which of the following is correct order of the type of seed with respect to generic purity in decreasing order?

(a). Nucleus seed, breeder seed, truthfully labelled seed
(b). Breeder seed, truthfully labelled seed, nucleus seed
(c). Nucleus seed, truthfully labelled seed, breeder seed
(d). Truthfully labelled seed, breeder seed, nucleus seed

Question 24. Pusa Ruby is a cross between which of the following option?

(a). Sioux × Improved Meeruti
(b). Hybrid No. 6 × Sioux
(c). SL120 × Sweet 72
(d). HS101 × Sioux

RAEO Previous Year Questions

Question 25. What is the isolation distance for foundation seed production of water melon?

(a). 800 m
(b). 400 m
(c). 200 m
(d). 100 m

Question 26. Which of the following condition/factor cause the failure of plant to produce functional pollen, anthers and male gametes?

(a). Self incompatibility
(b). Male sterility
(c). Cleistogamy
(d). Cytoplasmic male sterility

Question 27. By what name is a cabbage pod known as?

(a). Drup
(b). Silicua
(c). Berry
(d). Caryopsis

Question 28. Which is the most important commercial application of male sterility phenomenon?

(a). Marker Assisted Selection
(b). Marker Ass. Backcrossing
(c). Mass Multiplication
(d). Hybrid seed production

Question 29. What should a vector must contain which is used for gene cloning and transfer?

(a). Ori site, selectable marker gene and replication site
(b). Ori site, restriction endonuclease and circular DNA
(c). Ori site, selectable marker gene and restriction endonuclease site
(d). Only restriction endonuclease site

Plant breeding

Also read: Genetics and Plant Breeding Important Terminologies

Question 30. Which of the following is related to amaranthus variety CO-1?

(a). A. dubius
(b). A tricolour var. tristis
(c). A. hypochondriacus
(d). A. tricolor

Question 31. Which floral behaviour is responsible for cross pollination in bhindi, chilli and brinjal?

(a). Dichogamy
(b). Protoandry
(c). Self-incompatibility
(d). Male sterility

Question 32. What should be the ratio of segregation in dihybrid cross in F2 generation?

(a). 1:1:1:1
(b). 9:3:3:1
(c). 9:4:2:1
(d). None of the above

Question 33. Which is the pedigree for Pusa Jwala?

(a). NP46A × Puri Red
(b). Puri Red × Local
(c). NP46A × Local Kanduri
(d). Kunta × PMR6

Question 34. At which of the following phases of meiotic cell division does the homologous chromosome separate?

(a). Metaphase I
(b). Metaphase II
(c). Anaphase I
(d). Anaphase II

Genetics questions raeo

Question 35. Why are boarder rows of host plants planted in fields having Bt gene carrying GM crops?

(a). To protect stray cattle feeding on it
(b). To insure physical barrier to human
(c). To allow growth of target and non target insects
(d). Both a and b

Question 36. Which of the following method is used for transfer of recessive disease resistance gene in crop varieties?

(a). Pedigree method
(b). Backcross breeding
(c). Single seed descent method
(d). Test cross method

Question 37. What is the cause of moko disease of banana?

(a). Bacteria
(b). Fungus
(c). Nematode
(d). Virus

Question 38. Which of the following is not an insect pest of paddy?

(a). Stem borer
(b). Gundhi bug
(c). Cutworm
(d). Whitefly

Question 39. Which of the following selective herbicide is used in wheat crop?

(a). Paraquat
(b). Isoproturon
(c). Simazine
(d). None of the above

Question 40. What is the yield reduction in paddy due to weeds?

(a). 10%
(b). 36%
(c). 42%
(d). 50%

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *