Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Reservoirs and dams of India


Questions on reservoirs of India

Reservoirs of India mcq. Dams of India multiple choice objective questions. Read objective questions on reservoirs and dams of India. Irrigation resources of India.

Also read: General Agriculture MCQ: Multiple Choice Questions

MCQ on irrigation resources and reservoirs of India

Question 01. Rihand dam is also known as:

(a). Indira sagar.
(b). Govind Ballabh pant Sagar.
(c). Koyna.
(d). Sriram sagar.

Question 02. Nagarjuna sagar is constructed on:

(a). Godavari river.
(b). Krishna river.
(c). Narmada river.
(d). Cauvery river.

Question 03. Location of Idukki project is:

(a). Maharashtra.
(b). Uttar Pradesh.
(c). Tamil Nadu.
(d). Kerala.

Question 04. Which one of the following is oldest?

(a). Rihand project.
(b). Sardar sarovar.
(c). Mettur.
(d). Nagarjuna sagar.

Question 05. Which one of the following projects doesn’t belong to Maharashtra?

(a). Jayakwadi.
(b). Ujjani.
(c). Koyna.
(d). Jayakwadi.

Irrigation resources of India

Question 06. Which of of the following is highest dam in India?

(a). Bhakra Nagal.
(b). Hirakud.
(c). Tehri.
(d). Ukai.

Question 07. Which newest artificial water body in India?

(a). Indira sagar.
(b). Srisailam.
(c). Sardar sarovar.
(d). None of the above.

Question 08. Which is the right chronology regarding the year of construction of following dams?

(a). Tehri, ukai, sardar sarovar.
(b). Rihand, idukki, jayakwadi.
(c). Bhakra, hirakud, mettur.
(d). None of the above.

Question 09. The primary objective of the construction of ukai project was:

(a). Irrigation. 
(b). Power generation.
(c). Food control.
(d). All of the above.

Question 10. The major goal of Nagarjuna sagar dam is:

(a). Supply of irrigation water.
(b). Generation of electricity.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Water resources of India

Question 11. Lalbahadur Shastri canal drains water from:

(a). Nagarjuna sagar.
(b). Sriram sagar.
(c). Govind Ballabh Pant sagar.
(d). Somasila.

Question 12. The right canal of Nagarjuna sagar is known as:

(a). Jawahar canal.
(b). Lalbahadur Shastri canal.
(c). Indira Gandhi canal.
(d). Rajiv Gandhi canal.

Question 13. The water of jayakwadi dam is mainly used for:

(a). Generation of electricity.
(b). Drinking water.
(c). Irrigation.
(d). All of the above.

Question 14. Which one of the following is another name of Ujjani Dam?

(a). Marathawada project.
(b). Bhima irrigation project.
(c). Krishna river project.
(d). None of the above.

Do you know that koyna project is the life line of Maharashtra.

Question 15. . In terms of storage of water, which is the largest reservoir in India.

(a). Koyna.
(b). Nagarjuna sagar.
(c). Govind Ballabh Pant sagar.
(d). Hirakud.

Major irrigation projects in India

Question 16. Which is rightly matched?

Reservoir and its location.

(a). Tehri – Uttar Pradesh.
(b). Srisailam – Bihar and Jharkhand.
(c). Somasila – Andhra Pradesh.
(d). Indira sagar – Maharashtra and Gujarat.

Question 17. Opening date of Bhakra is:

(a). 1948.
(b). 1963.
(c). 1957.
(d). 1967.

Question 18. Which is the longest dam in India?

(a). Gangrel, Chhattisgarh.
(b). Upper kiul, Bihar.
(c). Hirakud, Odisha.
(d). Dantedwada, Maharashtra.

Question 19. The foundation stone of Gandhi sagar dam was laid by:

(a). Indira Gandhi.
(b). Rajiv Gandhi.
(c). Mahatma Gandhi.
(d). Pandit Jawaharlal Nehru.

Question 20. River Cauvery  crosses:

(a). Sunkesula barrage.
(b). Srisailam dam.
(c). Mettur.
(d). Prakasham barrage.



Leave a Reply

Your email address will not be published.