Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

RHEO Model Questions: Horticultural Officer


RHEO Model Questions With Answer

This page includes MCQ or Multiple Choice Objective Questions for RHEO or Rural Horticultural Extension Officer.

QuizRHEO Model Questions With Answer
TypeMCQ
Number questions50

Also read: RAEO Model Questions: Agricultural Officer

RHEO Model Questions

Question 01. MacIntosh is a variety of:

(a). Apple.
(b). Pear.
(c). Plum.
(d). Mango.

See answer

Question 02. Fruit ripening harmine is:

(a). IAA.
(b). ABA.
(c). Auxin.
(d). Ethylene.

See answer

Question 03. Hallow stem in cauliflower is due to:

(a). Boron.
(b). Calcium.
(c). Magnesium.
(d). Calcium.

See answer

Question 04. Considering about greening.

(a). Chemical present- Solanine.
(b). Chemical present- Chaconine.
(c). Both a and b.
(d). Low quantity of chlorophyll.

See answer

Question 05. Fruit thickening hormone is:

(a). IBA.
(b). GA3.
(c). NAA.
(d). ABA.

See answer

Also read: Rural Horticulture Extension Officer (RHEO): Criteria, Work, Salary

Question 06. Commercial propagation method of cashew nut is:

(a). AL.
(b). Seed.
(c). Bud.
(d). Grafting.

See answer

Question 07. Quince C is rootstock of:

(a). Pear.
(b). Apricot.
(c). Peach.
(d). Pear.

See answer

Question 08. Filler plant in mango orchard is:

(a). Phalsa.
(b). Banana.
(c). Sapota.
(d). Guava.

See answer

Question 09. Vapour heat treatment is related to:

(a). Ber.
(b). Guava.
(c). Citrus.
(d). Mango.

See answer

Question 10. Bahar season is related to:

(a). Mango.
(b). Guava.
(c). Peach.
(d). Pear.

See answer

Also read: SHDO: Senior Horticulture Development Officer

Rural Horticultural Extension Officer Quiz

Question 11. Factor(s) not considered for establishing a nursery is/are:

(a). Soil type and soil pH.
(b). Location and area.
(c). Germplasm and skilled persons.
(d). All are necessary factors.

See answer

Question 12. Product choice of a nursery for wider market coverage area primarily depends on:

(a). Market studies.
(b). Farm labour.
(c). Inputs.
(d). Transportation.

See answer

Question 13. Cuttings are made from:

(a). Stems and leaves.
(b). Tubers and corms.
(c). Rhizomes and bulbs.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. …. is/are raised by layering.

(a). Carnation.
(b). Chrysanthemum.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Which propagation method is used rarely in propagation of ornamental plants?

(a). Cutting.
(b). Grafting.
(c). Budding.
(d). Division.

See answer

Also read: Rural Agriculture Extension Officer (RAEO): Criteria, Work, Salary

Question 16. Establishment of a lawn focuses heavily on:

(a). O2.
(b). NADH.
(c). SO2.
(d). H2O.

See answer

Question 17. …. and …. are known for their colourful bracts.

(a). Bougainvillea and poinsettia.
(b). Marigold and rose.
(c). Aster and daisy.
(d). Lotus and carnation.

See answer

Question 18. Flower bracts are:

(a). Modified leaves.
(b). Modified Stem.
(c). Modified flowers.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. Xeriscaping refers to:

(a). Plains landscaping.
(b). Hilly landscaping.
(c). Both a and b.
(d). Arid landscaping.

See answer

Question 20. Xeriscaping focuses on:

(a). Only reducing irrigation requirement.
(b). Reducing or eliminating irrigation requirement.
(c). Reducing lawn management.
(d). None of the above.

See answer

Horticulture Mock Test

Question 21. The most important environmental aspect of xeriscaping is:

(a). Choosing vegetation that is appropriate for the site.
(b). Choosing vegetation that is appropriate for the climate.
(c). Choosing vegetation that is appropriate for the lawn.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. Xeriscaping often means:

(a). Replacing grassy lawns with soil.
(b). Replacing grassy lawns with rocks.
(c). Replacing grassy lawns with drought-tolerant native species.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. Xeriscaping can reduce water use by:

(a). 75 -100%.
(b). 25 – 50%.
(c). 50 – 75%.
(d). 15 – 25%.

See answer

Question 24. Which is/are ideal plant(s) for xeriscaping?

(a). Cacti and agave.
(b). Juniper and thuja.
(c). Lavender.
(d). All of the above.

See answer

Question 25. What is the harvesting stage of vanilla?

(a). Tender.
(b). Immature.
(c). Both and b.
(d). Fully mature.

See answer

Also read: Senior Agriculture Development Officer (SADO): Eligiblity, Work and Salary

RHEO Online Mock Test

Question 26. Pungency in chilli is due to:

(a). Sinigrin.
(b). Isothyosinate.
(c). Capsaicin.
(d). None of the above.

See answer

Question 27. Stacking is done for:

(a). Onion.
(b). Tomato.
(c). Brinjal.
(d). Potato.

See answer

Question 28. Chemical released by marigold:

(a). Kills nematode.
(b). Inactive nematode. www.shasyadhara.com
(c). Repel nematode.
(d). All of the above.

See answer

Question 29. Origin place of brinjal is:

(a). Iran.
(b). China.
(c). India.
(d). Pakistan.

See answer

Question 30. ….% of 2, 4- D as growth harmone should be sprayed for most of vegetable.

(a). 1%.
(b). 3%.
(c). 2%.
(d). 1.5%.

See answer

Question 31. Timely harvesting is a most important step in:

(a). Pumpkin.
(b). Cucumber.
(c). Tomato.
(d). Okra.

See answer

Question 32. Cultivation of brinjal started from:

(a). English era.
(b). Francis era.
(c). Era of Portuguese.
(d). Mughal era.

See answer

Question 33. Cauliflower is a:

(a). Developed inflorescence.
(b). Underdeveloped inflorescence.www.shasyadhara.com
(c). Modified flower..
(d). All of the above.

See answer

Question 34. Whiptail of cauliflower is due to:

(a). Lack of molybdenum.
(b). Lack of boron.
(c). Lack of zinc.
(d). Lack of copper.

See answer

Question 35. Cultural blanching in cauliflower is done:

(a). After flowering.
(b). Before flowering.
(c). After harvesting.
(d). At any stage.

See answer

Also read: ADH (Assistant Director of Horticulture): Eligiblity, Work and Salary

Rural Agricultural Extension Officer CGVYAPAM

Question 36. Primary aim of blanching in cauliflower in field is:

(a). To protect it from disease.
(b). To protect it from insects.
(c). To make head attractive.
(d). None of the above.

See answer

Question 37. Blanching in cauliflower should be done:

(a). 8 – 10 days before harvesting.
(b). 20 – 30 days before harvesting.
(c). 15 – 20 days before harvesting.
(d). 5 – 8 days before harvesting.

See answer

Question 38. Buttoning is problem in:

(a). Potato.
(b). Tomato. www.shasyadhara.com
(c). Onion.
(d). Cauliflower.

See answer

Question 39. Scent in cabbage is due to:

(a). Allyl propyl.
(b). Sinigrin glucoside.
(c). Lignin.
(d). Propyl.

See answer

Question 40. Irrigation in cabbage should be stopped when:

(a). Stem start to develop.
(b). Laves start to increase in numbers.
(c). Leaves start to bind.
(d). All of the above.

See answer

Also read: ADA (Assistant Director of Agriculture): Criteria, Works and Salary

RHEO

Question 41. First commercial aseptic canning started in:

(a). 1940.
(b). 1950.
(c). 1960.
(d). 1970.

See answer

Question 42. Which is true about bactericidal method?

(a). Moist heat is effective.
(b). Dry heat is effective.
(c). Coagulation of fat.
(d). All of the above.

See answer

Question 43. Which is not a bactericidal method?

(a). Pasteurization.
(b). Boiling.
(c). Canning.
(d). All of the above.

See answer

Question 44. Canning is done at:

(a). <100 ℃. (b). >100 ℃.
(c). at 100 ℃.
(d). None of the above.

See answer

Question 45. Pasteurization heat in HTST is:

(a). 75 ℃ for 25 sec.
(b). 75 ℃ for 15 sec.
(c). 72 ℃ for 25 sec.
(d). 72 ℃ for 25 sec.

See answer

Question 46. Juices are pasteurised at:

(a). 70 ℃.
(b). 100 ℃.
(c). 85 ℃.
(d). 95 ℃.

See answer

Question 47. By boiling food can be kept safe at low temperature for:

(a). 48 – 72 hrs.
(b). 10 – 24 hrs.
(c). 24 – 48 hrs.
(d). 5 – 10 hrs.

See answer

Question 48. Pumpkin is a:

(a). Low acid food.
(b). Medium acid food.
(c). Acid food.
(d). High acid food.

See answer

Question 49. Sauer kraut is a..?

(a). Low acid food.
(b). Medium acid food.
(c). Acid food.
(d). High acid food.

See answer

Question 50. In carbonation, carbon is dissolved in …. under …. pressure.

(a). Water, high pressure.
(b). Water, low pressure.
(c). Alcohol, high pressure.
(d). Alcohol, low pressure.

See answer

Also read: SMS: Subject Matter Specialist


Leave a Reply

Your email address will not be published.