Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

SADO Model Questions With Answers


Read SADO Model Questions with answers. Topics: Entomology, agricultural economics, plant pathology, plant physiology, genetics and plant breeding, soil science, meteorology, horticulture, entomology, agronomy, agricultural extension.

QuizCG VYAPAM SADO (Senior Agricultural Development Officer) Model Questions
TypeMultiple Choice Objective Questions
Number of questions50
Last update13-03-2022

SADO Model Questions and Answers

List of subjectsQuestions
Entomology1-10
Agricultural Economics11-15
Plant Pathology16-21
Soil Science22-30
Genetics and Plant Breeding31-35
Plant Physiology36-40
Agricultural Meteorology41-45
Horticulture46-50

Entomology

Also read: Entomology Multiple Choice Questions and Answers

Question 01. Who is considered the father of entomology?

(a). William Kirsby.
(b). Aristotle.
(c). Theophrastus.
(d). William Harvey.

See answer

Question 02. Which is the main characteristic of a phasmid?

(a). Parasitism.
(b). Predatory.
(c). Egg parasitoid.
(d). Camouflage.

See answer

Question 03. To which family do stick insects belong?

(a). Phasmidae.
(b). Phyllidae.
(c). Lepidoptera.
(d). Coleoptera.

See answer

Question 04. How much impurity does seedlac contains?

(a). 1 to 2%.
(b). 2 to 2.5%.
(c). 3 to 5%.
(d). 6 to 8%.

See answer

Question 05. Together, China and India produce more than how much silk?

(a). 90% of silk from silkworm.
(b). 70% of silk from silkworm.
(c). 60% of silk from silkworm.
(d). 80% of silk from silkworm.

See answer

Question 06. How would you describe
augmentation?

(a). Increasing numbers of existing natural enemies.
(b). Increasing numbers of new natural enemies.
(c). Increasing numbers of exotic natural enemies.
(d). Increasing numbers of existing predators only.

See answer

Question 07. By which name is the Inoculative release of a natural enemy known as?

(a). Releasing natural enemy, once in a year.
(b). Releasing natural enemy, repeatedly in a year.
(c). Releasing natural enemy, frequently in a year.
(d). Releasing natural enemy, each season in a year.

See answer

Question 08. Which species of Bt. strain is used against DBM?

(a). Bt var. aizurai.
(b). Bt var. kurstaki.
(c). Bt. var. sandiego.
(d). Bt var. galleriae.

See answer

Question 09. Who introduced heptachlor?

(a). Imperial Chemical Industries.
(b). Velsicol Chemical co.
(c). Shell chemical co.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. Which is the the most resistant order to insecticide?

(a). Acari.
(b). Diptera.
(c). Homoptera.
(d). Coleoptera.

See answer

Agricultural Economics

Also read: Agricultural Economics Multiple Choice Questions

Question 11. Who was the marketing advisory for the government of India from 1934 to 1941?

(a). M. A. MacDonald.
(b). A. M. MacDonald.
(c). M. C. Donald.
(d). C. M. Donald.

See answer

Question 12. Who is known as the father of economics?

(a). John Maynard Keynes.
(b). Milton Friedman.
(c). John Pedro Sanchez.
(d). John Quiggin.

See answer

Question 13. When does the variable cost change?

(a). When the quality of the good or service that a business produces changes.
(b). As the quantity of the good or service that a business produces changes.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Where is dumping observed?

(a). Monopoly.
(b). Oligopoly.
(c). Duopoly.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. Which is true about agricultural subsidy in India..

  1. Primarily consists of subsidies like irrigation, fertilizer, equipment, seed subsidy.
  2. Subsidy on fertilizers is provided by the Central government.
  3. Subsidy on fertilizers is provided by the State government.
  4. Subsidy on water and irrigation is provided by the local State governments.
  5. Subsidy on water and irrigation is provided by the Central governments

(a). 1, 2 and 4 are true.
(b). 1, 3 and 4 are true.
(c). 3, 4 and 5 are true.
(d). 2, 3 and 5 are true.

See answer

Plant Pathology

Also read: Plant Pathology MCQ: Multiple Choice Questions

Question 16. What is th threshold level of Grassy Shoot of sugarcane?

(a). 5%.
(b). 10%.
(c). 15%.
(d). 18%.

See answer

Question 17. What is the fruit loss due to little leaf of brinjal?

(a). 85%.
(b). 90%.
(c). 95%.
(d). Up to 99%.

See answer

Question 18. Which is the active stage of soil borne pathogen (fungi)?

(a). Conidia.
(b). Oospores.
(c). Clamydospores.
(d). Saprophytic mycelium.

See answer

Question 19. What is the characteristic of 2nd type transformed earhead?

(a). Cob length may remain normal.
(b). Half of earhead is converted into leafy mass.
(c). Entire earhead is converted into leafy mass.
(d). Only a and c.

See answer

Question 20. Where does the powdery mildew of pea appear first?

(a). Flowers.
(b). Stem.
(c). Leaf.
(d). Fruits.

See answer

Question 21. How to treat of bajra seed (eargot)?

(a). Salt solution.
(b). Normal water.
(c). Chemical water.
(d). None of the above.

See answer

Soil Science

Also read: Soil Science MCQ: Multiple Choice Questions

Question 22. What happens when C : N ratio is below 20 :1?

(a). Net increase in the mineralization of organic nitrogen.
(b). Net decrease in the mineralization of organic nitrogen.
(c). No changes.
(d). Net increase in the oxidation of organic matters.

See answer

Question 23. Hydraulic conductivity of soil varies directly with:

(a). Non-capillary porosity.
(b). Capillary porosity.
(c). Water holding capacity.
(d). Total porosity.

See answer

Question 24. Which is true about regolith?

(a). It is unconsolidated material.
(b). It is soil material above the earth-surface.
(c). It is loose earth materials above solid rock.
(d). All of the above.

See answer

Question 25. Which is a metamorphic rock?

(a). Schists.
(b). Slate.
(c). Calcite.
(d). All of the above.

See answer

SADO (Senior Agricultural Development Officer) Model Questions

Question 26. Which is a transition layer?

(a). A.
(b). B.
(c). E.
(d). AB.

See answer

Question 27. Which has highest percentage in a fine sandy loam?

(a). Minerals.
(b). Organic matter.
(c). Water and air or pore spore.
(d). Other.

See answer

Question 28. Which is best for vegetable production?

(a). Sandy.
(b). Sandy loam.
(c). Red soil.
(d). Black soil.

See answer

Question 29. Which is not a component of the moisture potential in soils?

(a). Gravity potential.
(b). Matric potential.
(c). Osmotic potential.
(d). Turgor potential.

See answer

Question 30. Which soil has granular structure?

(a). Rice field.
(b). Grassland soil.
(c). Desert soil.
(d). None of the above.

See answer

Genetics and Plant Breeding

Also read: Plant Breeding, Genetics, Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 31. To which breeding is the genetic factor (Triangle of U) related?

(a). Solanaceous crops.
(b). Cole crops.
(c). Gourd family
(d). Some families of fruit crops.

See answer

Question 32. Where is autogamy predominantly?

(a). In self-pollination.
(b). In coss pollination.
(c). In often cross pollination.
(d). All of the above.

See answer

Question 33. Self-pollination can lead to inbreeding depression due to?

(a). Expression of deleterious non-ecessive mutations.
(b). Expression of non-deleterious recessive mutations.
(c). Expression of deleterious recessive mutations.
(d). None of the above.

See answer

Question 34. By which name is mutation breeding also known?

(a). Variation breeding.
(b). X ray breeding.
(c). Induced breeding.
(d). All of the above.

See answer

Question 35. When was radiation breeding discovered?

(a). 1910s.
(b). 1920s.
(c). 1930s.
(d). 1940s.

See answer

Plant Physiology

Also read: Plant Physiology MCQ (Multiple Choice Questions)

Question 36. What is the role of K+ in plants?

(a). Cofactor in protein synthesis.
(b). In water balance.
(c). Both a and b.
(d). Constituent of proteins.

See answer

Question 37. Element Mg in its following form is essential for chlorophyll synthesis:

(a). Mg.
(b). Mg+
(c). Mg2+.
(d). All of the above.

See answer

Question 38. What is the role of Calcium?

(a). Membrane synthesis and stabilization.
(b). Constituent of proteins.
(c). Photosystem II and stomata function.
(d). All of the above.

See answer

Question 39. What are porphyrins?

(a). It is a group of plant enzymes.
(b). It is a group of plant pigments.
(c). It is agroup of plant micro-nutrients.
(d). All of the above.

See answer

Question 40. Which is a physiological disorder of rice plant?

(a). Khaira disease.
(b). Sheath blight.
(c). Rust.
(d). Damping off.

See answer

Meteorology

Also read: Agro Meteorology MCQ (Multiple Choice Questions)

Question 41. By which name is the science of cloud known?

(a). Meteology.
(b). Nephalogy.
(c). Aerology.
(d). Metalogy.

See answer

Question 42. Which is major importance of weather forecasting?

(a). Avoiding crop damage.
(b). Rain water harvesting.
(c). Crop marketing.
(d). All of the above.

See answer

Question 43. Heavy rain is caused by:

(a). Stratus cloud.
(b). Cirro stratus.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 44. What is the percentage of carbon dioxide in atmosphere?

(a). 0.02%.
(b). 0.01%.
(c). 0.03%.
(d). 0.05%.

See answer

Question 45. What is the unit of the measurement of the depth of precipitation?

(a). mm.
(b). cm.
(c). inch.
(d). All of the above.

See answer

Horticulture

Also read: Horticulture Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 46. Fruit of which crop is called ‘Heap’?

(a). Rose.
(b). Jasmine.
(c). Chrysanthemum.
(d). Orchids.

See answer

Question 47. Seeds of …. are devoid of endosperm.

(a). Orchids.
(b). Anthurium.
(c). Rose.
(d). Carnation.

See answer

Question 48. Male sterile line in onion is isolated by:

(a). Pusa Red.
(b). Pusa Ratnar.
(c). Pusa Madhavi.
(d) Arka Bindu.

See answer

Question 49. Which element is necessary for root growth?

(a). N.
(b). P .
(c). Zn.
(d). K.

See answer

Que 50. Pineapple requires .. as N fertilizer:

(a). CAN.
(b). Urea.
(c). Ammonium sulphate.
(d) Ammonium Phosphate.

See answer

For: SADO Model Questions with answers


Leave a Reply

Your email address will not be published.