Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Seed Science Questions With Answers


Seed Science Important Questions With Answer

This page includes 25 important questions and their answers from seed science or seed technology.

PostSeed science questions with answers
TopicSeed technology
Number of questions25
Major subjectGenetics and plant breeding
CategoryPlant Breeding Questions

Also read: Seed Technology Multiple Choice Questions (MCQ)

Seed science questions: 01-05

Question 01: What is seed?

Answer: Seed is a fertilized ovule consisting of intact embryo, food, and seadcoat. It is viable and has capacity to germinate in a favourable conditions.

Question 02: What are the different types of seed?

Answer: The different types of seeds are as follows

  • Nucleus seed
  • Breeder seed
  • Foundation seed
  • Certified seed

NS

  • Nucleus seed is pure seed.
  • Genetically, it is 100 percent pure
  • It does not contain other physical impurities.
  • Tag colour of nucleus seed is golden yellow.

BS

  • Breeder seed is produced by the plant breeders. It is the progeny of nucleus seed. It does not have 100 percent genetic purity. If used in a seed production programme, subsequent generation shall confirm to the prescribed standards of genetic purity. It is 99.9-100% pure.
  • The colour tag of breed seed is yellow.

FS

  • Foundation seed is progeny of breeder seed.
  • It is also produced from foundation seeds.
  • The colour tag of foundation seed is white.

CS

  • Certified seed is progeny of foundation seed.
  • Specific genetic identity and purity is maintained.
  • Certified seed may be the progeny of certified seed, but reproduction should not exceed three generations.

Question 03: What are the tag colours of different seeds?

Answer: The tag colours of different seeds are as follows

  • Nucleus seed: Golden yellow
  • Breeder seed: Yellow
  • Foundation seed: White
  • Certified seed: Blue

Question 04: Who produces foundation seed?

Answer: Foundation seeds are produced by the National Seed Corporation.

Question 05: Who produces certified seed?

Answer: Certified seeds are produced by the State Seed Corporation.

Seed technology questions: 06-10

Question 06: What are some examples of hypogeal germination?

Answer: Examples of hypogeal germination are as follows

  • Cereals
  • Gram
  • Lentil

Question 07: What are some examples of epigeal germination?

Answer: Examples of epigeal germination are as follows

  • Mustard
  • Sunflower
  • Castor
  • Onion

Question 08: How is varietal purity checked?

Answer: Varietal purity is checked by Grow Out Test.

Question 09: What is dockage?

Answer: It is the impurity percentage of seed.

Question 10: What is the formulae of real value of seed?

Answer: The formulae of real value of seed is

(Purity % × Germination %) / 100

Seed science

Question 11: What is seed viability?

Answer: It is the capacity of the seed to germinate.

Question 12: Which chemical is used for seed viability test?

Answer: 2, 3, 5-triphenyl tetrazolium chloride is used for seed viability test.

Question 13: When was National Seed Project started?

Answer: National Seed Project was started in 1988.

Question 14: How would you break the seed dormancy of potato tubers?

Answer: By using 1% of thiourea.

Question 15: Which is the most common plant growth regulator to initiate seed germination?

Answer: Gibberellic acid is the most common plant growth regulator to initiate seed germination.

Question 16: What is stratification?

Answer: It is the pre-treatment of seeds to break dormancy which is due to low temperature and moisture conditions.

Question 17: What is scarification?

Answer: It is the pre-treatment of seeds to break dormancy which is due to hard or impermeable seed coat.

Question 18: What is the formulae of pure live seed?

Answer: The formulae of pure live seed is

(Purity % × Viability %) / 100

Question 19: What is the main aim of maintaining isolation distance?

Answer: The main aim of maintaining isolation distance is to avoid contamination or cross pollination.

Question 20: What is the isolation distance for self pollinated crops?

Answer: The isolation distance for self pollinated crop is 3 m.

Also read: Isolation Distance Seed Crop Production

Seed technology

Question 21: What is the isolation distance for certified maize?

Answer: The isolation distance for certified maize is 200 m.

Question 22: What is test weight?

Answer: It is the weight of 1000 seeds

Question 23: What is seed index?

Answer: It is the weight of 100 seeds.

Question 24: When was seed act passed?

Answer: Seed act was passed in 1966.

Question 25: What is grading?

Answer: The processing of seed is known as grading.


Leave a Reply

Your email address will not be published.