Seed Technology Multiple Choice Questions (MCQ)

Seed Technology Multiple Choice Questions

Subject: Seed Technology Multiple Choice Questions MCQ

Question: In Seed Technology or Seed Science, how varietal purity is checked?

(a). Germination test.
(b). Grow out test.
(c). Viability test.
(d). Vigour test.

The small hard part of a plant from which a new plant of the same kind can grow”

Google search ‘Oxford Language Dictionary’

Key Words:

(1). Seed Science Multiple Choice Questions.
(2). Seed Technology MCQ.
(3). Seed Science Quiz.
(4). Seed Technology Quiz.
(5). Seed Science Mock Test.
(6). Seed Technology Mock Test.

Also read:

Question 01. A seed consists..?

(a). Intact embryo.
(b). Food materials.
(c). Seed coat.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Nucleus seed is produced by..?

(a). Breeder seeds.
(b). Foundation seed.
(c). Plant breeders.
(d). Nucleus seeds.

See answer

Question 03. Nucleus seed is the source of..?

(a). Breeder seed.
(b). Foundation seed.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 04. Foundation seed is the progeny of..?

(a). Foundation seed.
(b). Nucleus seed.
(c). Breeder seed.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. …. has golden brown tag?

(a). Nucleus seeds.
(b). Golden seeds.
(c). Breeder seeds.
(d). All of the above.

See answer

Question 06. National Seed Corporation was founded in..?

(a). 1950.
(b). 1953.
(c). 1960.
(d). 1963.

See answer

Question 07. Headquarter of National Seed corporation?

(a). New Delhi.
(b). Mumbai.
(c). Bangalore.
(d). Kolkata.

See answer

Question 08. National seed corporation produces..?

(a). Breeder seed.
(b). Foundation seed.
(c). Nucleus seed.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. Foundation seed has …. certified tag colour?

(a). White.
(b). Blue.
(c). Golden brown.
(d). Green.

See answer

Question 10. Registered seed is also known as..?

(a). Certified seed.
(b). Breeder seed.
(c). Both a and b.
(d). Foundation seed.

See answer

Seed Technology MCQ

Question 11. Which is the progeny of registered seed?

(a). Certified seed.
(b). Foundation seed.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. What is the colour tag of certified seed?

(a). White.
(b). Azure blue.
(c). Golden brown.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. The state seed corporation of Haryana was established in..?

(a). 1973.
(b). 1972.
(c). 1975.
(d). 1974.

Question 14. Example of epigeal germination..?

(a). Beans.
(b). Papaya.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Example of hypogeal germination..?

(a). Peas.
(b). Gram.
(c). Mango.
(d). All of the above.

See answer

Question 16. There are four stages of seed development:

1. globular stage.
2. Heart shape stage,
3. Torpedo shape.
4. Cotyledonary stage.

In precocious germination..?

(a). Seed germinates by undergoing all stages.
(b). Seed germinates without undergoing all stages.
(c). Seed germinates by undergoing 1st two stages.
(d). Seed germinates by undergoing 1st, 2nd and 3rd stages.

See answer

Question 17. Why Grow Out Test..?

(a). To determine the genetic purity of any cultivar.
(b). To determine the genetic purity of any hybrid cultivar.
(c). To determine the genetic purity of a notified  cultivar.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Seed act in India was enacted in..?

(a). 1964.
(b). 1966.
(c). 1967.
(d). 1956.

See answer

Question 19. There is a pre-requisite for seed certification of hybrids of..?

(a). Cotton.
(b). Musk memon.
(c). Brinjal.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Sample size for grow out test for jute is..?

(a). 100 g.
(b). 250 g.
(c). 500 g.
(d). 150 gm.

Seed Science MCQ

Question 21. Dockage is the..?

(a). Impurity percentage of seed.
(b). Purity percentage of seed.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. Given…

Purity % of seed = 99.97
Germination % = 91.66

Then, what will be real value of seed?

(a). 92.78.
(b). 95.80.
(c). 91.63.
(d). 94.66.

See answer

Question 23. The capacity of germination of a seed depends on..?

(a). Seed vigour.
(b). Seed viability.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. The seed viability test is also known as..?

(a). T test.
(b). Z test.
(c). Germination test.
(d). TZ test.

See answer

Question 25. The first step in seed viability test is..?

(a). Imbibition.
(b). Staining.
(c). Evaluation.
(d). None of the above.

See answer

Question 26. Given..

Purity of seed is 80%.
Viability of seed is 90%.

Then, what will be pure live seed?

(a). 82.
(b). 72.
(c). 62.
(d). 92.

See answer

Question 27. Isolation distance is necessary to..?

(a). Avoid cross pollination.
(b). Avoid self pollination.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 28. Isolation distance for rice is..?

(a). 4 m.
(b). 5 m.
(c). 3 m.
(d). 2 m.

See answer

Question 29. Test Weight is..?

(a). Weight of 10 g seed.
(b). Weight of 1000 g seed.
(c). Weight of 100 g seed.
(d). Weight of 10000 g seed.

See answer

Question 30. The isolation distance for certified maize seed is..?

(a). 200 m.
(b). 100 m.
(c). 250 m.
(d). 150 m.

See answer

Question 31. Seed index is..?

(a). Weight of 10 g seed.
(b). Weight of 1000 g seed.
(c). Weight of 10000 g seed.
(d). Weight of 100 g seed.

See answer

Question 32. Soil divider is used for sampling..?

(a). Small seeds.
(b). Large seeds.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 33. The random cup method is suitable for sampling..?

(a). 10 g seeds.
(b). 15 g seeds.
(c). 25 g seeds.
(d). 50 g seeds.

See answer

Question 34. Physical purity analysis in groundnut requires..?

(a). 10 g seeds.
(b). 1000 g seeds.
(c). 100 g seeds.
(d). Any of the above.

See answer

Question 35. …. is the standard method of seed moisture estimation?

(a). Sun drying.
(b). Shade drying.
(c). Oven drying.
(d). All of the above.

See answer

Seed Technology Multiple Choice Questions MCQ.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *