Sericulture Multiple Choice Questions

Sericulture Multiple Choice Questions

Here you can read new questions on Sericulture MCQ or Sericulture Multiple Choice Questions. The previous post (Entomoly Multiple Choice Questions) includes multiple choice objective questions from the different topics of Entomology.


Sericulture Multiple Choice Questions (MCQ)

Sericulture Multiple Choice Questions

Question 01. Which one is the major activity in sericulture?

(a). Cultivation of food plant for silkworm.
(b). Rearing of silkworm.
(c). Production of silk.
(d). Production of mulberry.

See answer

Question 02. Which is the young age silkworm?

(a). Pupa.
(b). Adult.
(c). Spinning worms.
(d). Young.

See answer

Question 03. …. and …. are the two main producer of silk?

(a). China, Japan.
(b). China, Burma.
(c). China, India.
(d). China, Brazil.

See answer

Question 04. The silkworm  spin cocoon after..?

(a). 4th moult.
(b). 3rd moult.
(c). Either a or b.
(d). 2nd moult.

See answer

Question 05. Silk is product from …. salivary glands which is found on …. of a silkworm?

(a). One, head.
(b). Two thorax.
(c). One, thorax.
(d). Two, head.

See answer

Question 06. The main protein present in silk filament is..?

(a). Fibroin.
(b). Sericin.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. The distribution pattern of saliva by the silk worm is..?

(a). Figure Z.
(b). Figure S.
(c). Figure 8.
(d). Figure 3.

See answer

Question 08. Pebrine is the …. disease of B. mori?

(a). Viral.
(b). Bacterial.
(c). Fungal.
(d). Protozoan.

See answer

Question 09. Mummified pupa is due to..?

(a). Pebrine.
(b). Muscadine.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. We should avoid the use of …. in the cultivation of silkworms?

(a). Psoralea coryleifolia.
(b). Streptomycin.
(c). Bacillus thuringiensis.
(d). Ampicillin.

See answer

Sericulture MCQ

Question 11. The munga silkworm is specific to..?

(a). Rajasthan.
(b). Tamil Nadu.
(c). J & K.
(d). Assam.

See answer

Question 12. Which is right..?

(a). Tassar silkworm: Antheraea mylitta .
(b). Oak tassar silkworm: Antheraea assamensis.
(c). Muga  resham: Philosamia ricini.
(d). Eri resham: Antheraea proyeli.

See answer

Question 13. Major pest of silk worm..

(a). Wasps.
(b). Uzifly.
(c). Nysolynx.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. The silk of silk worm is a..?

(a). Separate filament.
(b). Continuous filament.
(c). Several filament.
(d). Discrete filament.

See answer

Question 15. Which is right sequence of the post cocoon activity?

(a). Weaning > twisting > dying > degumming.
(b). Twisting > dying > degumming > weaving.
(c). Twisting > deguming > dying > Weaving.
(d). None of the above.

See answer

Question 16. The vision of central silk board is..?

(a). “Strengthen levels of efficiency through a commitment to quality”.
(b). “See India emerge as the leader in the world market for silk”.
(c). “To improve productivity in all stages of silk production”.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. The mission of central silk board is..?

(a). Make continuous efforts in Research and Development and Technology Transfer.
(b). To create greater opportunities for gainful employment and improved levels of income in sericulture through spread of scientific sericulture practices.
(c). Strengthen levels of efficiency through a commitment to quality.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. The central silk board was established in..?

(a). 1946.
(b). 1947.
(c). 1948.
(d). 1959.

See answer

Question 19. Central silk board is located at/in..?

(a). Raipur.
(b). Jamnagar.
(c). Delhi.
(d). Bangalore.

See answer

Question 20. Which is the post cocoon activity?

(a). Stifling.
(b). Reeling.
(c). Brushing.
(d). All of the above.

See answer

Question 21. Which is domestic species of silkworm?

(a). Bombyx brunnea.
(b). Bombyx mandarina.
(c). Bombyx sinensis.
(d). Bombyx textor.

See answer

Question 22. In the word univoltine, voltine stands for..?

(a). Brood frequency.
(b). Cocoon frequency.
(c). Worm frequency.
(d). Silk frequency.

See answer

Question 23. There are …. type(s) of mulberry silkworm?

(a). 2 types.
(b). 1 type.
(c). 4 types.
(d). 3 types.

See answer

Question 24. There are …. major types of silk of commercial importance in India?

(a). Three.
(b). Four.
(c). Five.
(d). Six.

See answer

Question 25. The eri silkworm is a/an..?

(a). Univoltine.
(b). Multivoltine.
(c). Bivoltine.
(d). All of the above.

See answer

Last updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *