Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

SHDO Model Questions With Answers


SHDO Model Questions With Answers

This page includes SHDO Model Questions With Answers. Topics: Vegetable science or olericulture, fruit science or pomology, flower science or floriculture, Post Harvest Technology, Agricultural Institutes, recent advances in agriculture, other important topics.

PostSenior Horticulture Development Officer Model Questions With Answers
TypeMCQ (Multiple Choice Objective Questions
Number of questions25

Also read: ADH Model Questions

SHDO Model Questions

Question 01. Which horticultural crop had the highest productivity during the 2020-21 season?

(a). Fruit crops.
(b). Flower crops(loose and cut).
(c). Vegetable crops.
(d). Spices crops.

See answer

Question 02. Which district leads in spices crop production?

(a). Bilaspur.
(b). Mungeli.
(c). Gaurella-Pendra-Marwahi.
(d). Mahasamund.

See answer

Question 03. In which fruit crop is somatic embryogenesis adopted?

(a). Citrus.
(b). Mango.
(c). Guava.
(d). All of the above.

See answer

Question 04. Which is a potential wilt resistant rootstock of brinjal for commercial grafting?

(a). Solanum torvum.
(b). Solanum viarum.
(c). Solanum violaceum.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. What is the daily requirement of carotene for an adult?

(a). 1500 I.U.
(b). 2000 I.U.
(c). 2500 I.U.
(d). 3000 I.U.

See answer

Senior Horticulture Development Officer Model Questions With Answers

Also read: SADO Model Questions With Answers

Question 06. Which of the following fruit is the richest source of Vitamin C?

(a). Aonla.
(b). Orange.
(c). Lemon.
(d). Barbados cherry.

See answer

Question 07. Which group of papaya contains papain?

(a). Cultivated papaya (Carica papaya).
(b). Mountain papaya (Vasconcellea cundinamarcensis).
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which is true about the latest variety of mango, Arka Suprabhat?

  1. It is double cross variety.
  2. Pulp recovery is more than 70%.
  3. TSS is more than 22°B.
  4. Shelf life at room temperature is 15-20 days.
  5. Yield after 4 years of planting is 50-60 kg per plant.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 1, 2 and 3 are true.
(c). 1, 2, 3 and 4 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 09. Which cacti plant is known to produce fruits of horticultural importance?

(a). Pitaya.
(b). Prickly pear.
(c). Saguaro.
(d). Jumping cholla.

See answer

Question 10. Which is the best medium of propagation of snake plant by leaves?

(a). Water.
(b). Soil.
(c). Cocopeat.
(d). Vermicompost.

See answer

Horticulture Objective Questions

Question 11. Which is the best rootstock for getting disease free tomato?

(a). Solanum nigrum.
(b). Solanum xanthocarpum.
(c). Solanum indicum.
(d). Solanum melangena.

See answer

Question 12. Which species of orchid is the state flower of Chhattisgarh?

(a). Cymbidium iridioides.
(b). Vanilla planifolia.
(c). Rhynchostylis gigantea.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Which part of chow-chow is edible?

(a). Root/tuber.
(b). Stem.
(c). Fruit.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. What should be the spacing for ivy gourd?

(a). 1 m × 1 m.
(b). 2 m × 2 m.
(c). 3 m × 3 m.
(d). 4 m × 4 m.

See answer

Question 15. Which is not true about the National Horticulture Mission?

  1. It is promoted by Government of India.
  2. It was launched under the 10th five year plan.
  3. Central government contributes 85% share.
  4. State government contributes 25% share.

(a). 1 is not true.
(b). 2 is not true.
(c). 1 and 3 are not true.
(d). 4 is not true.

See answer

Also read: RHEO Model Questions: Horticultural Officer

Horticulture Mock Test

Question 16. Which is truly matched?

(a). Indian Institute of Horticultural Research(IIHR), Coimbatore
(b). Indian Institute of Vegetable Research(IIVR), Allahabad.
(c). Indian Institute of Spices Research(IISR), Calicut, Kochi.
(d). Central Institute of sub-tropical Horticulture(CISH), Lucknow.

See answer

Question 17. What is the advantage of a clonal orchard?

(a). No disease.
(b). Uniform growth.
(c). No management is necessary.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which types of horticultural crops are suitable for a nutrition gardens?

(a). Perennial vegetables like curry leaf and drumstick.
(b). Quick growing fruits like papaya, banana and lime.
(c). Short duration companion crops such as radish, beetroot, carrot, etc.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. Which one of the following doesn’t belong to Lilly family?

(a). Lotus or Kamal.
(b). Water lilly.
(c). Brahma Kamal.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. What is Citrus granulation?

(a). Cracking of fruit skin.
(b). Discoloration of the fruit.
(c). Drying up of the juicy vesicles in fruit.
(d). None of the above.

See answer

SHDO MCQ

Question 21. The Institute for Social and Economic Change conducted a study. According to this study, to what extent did the average household income grew?

(a). 60%.
(b). 70%.
(c). 78%.
(d). 80%.

See answer

Question 22. Which is not post in the department of horticulture?

(a). ADH.
(b). RHEO.
(c). ADO.
(d). HDO.

See answer

Question 23. What is palm-cola?

(a). A solid mixture.
(b). Fermented sap.
(c). A soft drink with 15% sugar.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. What is the national average productivity of papaya?

(a). 75-100 tonnes per hectare.
(b). 50-75 tonnes per hectare.
(c). 100-150 tonnes per hectare.
(d). 25-50 tonnes per hectare.

See answer

Question 25. Which one of the following field is not associated with Lal Bahadur Shastri Outstanding Young Scientist Award?

(a). Crop & Horticultural Sciences.
(b). Animal & Fisheries Sciences.
(c). Agricultural Engineering and Social Sciences.
(d). Crop ecology and environmental sciences.

See answer

ICAR Award 2021

Also read: RAEO Model Questions: Agricultural Officer


Leave a Reply

Your email address will not be published.