Silviculture MCQ For Agroforestry

Silviculture mqc: multiple choice objective questions

Silviculture mcq or multiple choice questions for agricultural entrance exams includes following topics: forest and ecosystem, forest trees, coppice and pollarding, systems of silviculture, deforestation, etc.

Quiz onSilviculture
Major subjectAgroforestry
No. of questions25
Last update13-10-2021

Read following mcq on silviculture

Also read:

Question 01. Silvology is the study of..

(a). Forest and wood.
(b). Forest and ecosystem.
(c). Forest and woodland.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. What is silvics?

(a). The study of the life history of forest tree. 
(b). General characteristics of forest trees
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which one is the major objective of coppicing?

(a). Collection of fire wood.
(b). Emergence of new shoot.
(c). Production of green manure.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. The height of coppicing is..

(a). 2 meter from ground level.
(b). At the centre of the emergence of main branches.
(c). Ground level.
(d). Any of the above.

See answer

Question 05. Daisugi is a similar practice to copice which is practiced in..

(a). China.
(b). Japan.
(c). North Korea.
(d). South Korea.

See answer

Agroforestry quiz

Question 06. Which is not a agro-silviculture?

(a). Multispecies tree gardens.
(b). Crops combination with plantation crops.
(c). Taungya system.
(d). Artificial afforestation.

See answer

Question 07. Which is a silviculture practice?

(a). Pruning.
(b). Prescribed burning.
(c). Planting.
(d). All of the above.

See answer

Question 08. Which is an intermediate practice?

(a). Harvesting.
(b). Pruning.
(c). Thinning.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. Which is a regeneration treatment?

(a). Pruning.
(b). Thinning.
(c). Harvesting.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which is a method of regeneration treatment?

(a). Coppice.
(b). Pruning.
(c). Burning.
(d). All of the above.

See answer

MCQ on silvology

Question 11. Silviculture applies theories and models from..

(a). Population ecology to predict forest development. 
(b). Biometrics to predict forest development. 
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Hochwald is..

(a). High forest.
(b). Low forest.
(c). Both a and b.
(d). None of the above

See answer

Question 13. Which is coppice?

(a). Mittelwald.
(b). Niederwald.
(c). Hochwald.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Which is not a system of silviculture?

(a). Short rotation coppice.
(b). Coppice with standards.
(c). High forest.
(d). Coppice with long duration.

See answer

Question 15. Regeneration methods are grouped into….

(a). Four categories.
(b). Three categories.
(c). Five categories.
(d). Two categories.

See answer

Silvology mock test

Question 16. Which is even-aged forestry?

(a). Strip selection cutting.
(b). Clear cutting.
(c). Selection forest.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Which is uneven-aged forestry?

(a). The Femel selection cutting or group selection cutting.
(b). Shelterwood wedge cutting.
(c). Mix form regeneration.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which is a type of continuous cover forestry?

(a). Selection forest.
(b). Target diameter harvesting.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. The main objective of short duration coppice is..

(a). Cultivation and production of energy crop.
(b). Cultivation and production of fruit crops.
(c). Production of timbers for architectural uses.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Which is a short duration coppice tree?

(a). Poplar.
(b). Willow tree.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Silvology objective questions

Question 21. What happens in clearcutting system..

(a). Removal of mature community in regular intervals.
(b). Removal of tender community of an area at one time.
(c). Either a or b.
(d). Removal of mature community over a considerable area at one time.

See answer

Question 22. In shelterwood cutting.. 

Forest cutting is due to..

(a). Establishment of a new generation of seedling.
(b). Establishment of a group of species without planting.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. In shelterwood cutting, the cutting of shelterwood is done after the..

(a). Planting of new seedlings.
(b). Establishment of new species.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. Which one is the type of shelterwood cutting?

Shelterwood systems may include , , and one or more

(a). Preparatory cuttings.
(b). Establishment cuttings.
(c). Overstory removal cuttings:
(d). All of the above.

See answer

Question 25. Pollarding is very useful and effective in..

(a). Moringa tree.
(b). Guava.
(c). Mahua tree.
(d). River tamarind.

See answer

For: Silviculture MCQ For Agroforestry



Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *