Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Social forestry: Descriptive and MCQ


Social forestry: Descriptive and MCQ, Multiple Choice Objective

What is social forestry?

Social forestry is plantation or the cultivation practice of such trees which are useful for community development.

Social forestry was first time used by Westboy in 1968.

Definition

01: According to Westboy- “Social forestry is a forestry which aims at producing flow of protection and recreational benefits for the community”.

02: According to the National Commission on Agriculture- “Social forestry denotes programmes for raising plants and trees for supply of fire wood, fodder, and small timber for the community”.

List of content
(01): Principles of social forestry
(02): Objectives of social forestry
(03): Components
(04). MCQ on Social forestry

Also read: Agroforestry MCQ: Multiple Choice Objective Questions

(01): Principles of social forestry

  1. Principle of democracy: It emphasis on the culturing of trees by people for the people and of the people.
  2. Principle of forest area extension: Extension of forest area is done by the rehabilitation of wastelands. The production of biomass both for industrial and local uses is a requirement.
  3. Principle of eradication of poverty: The eradication of poverty is one of the major goal of social forestry. It provides jobs to unemployed villagers.
  4. Principle of employment: One of the major problem of our country is the migration of village people for searching work. The problem of migration can be solved by adopting SF.
  5. Principle of government based programmes: SF is primarily a government sponsered programme.

It is also known as sick land for sick people.

Also read: Silviculture MCQ For Agroforestry

(02): Objectives of social forestry

Ecological balance: Deforestation causes ecological imbalance. It is the cause of extinction of many species of flora and fauna. SF is necessary to maintain ecological balance.

Environmental balance: Air pollution and temperature imbalance are the two major concerns of the world. We have to adopt SF to maintain environmental balance.

Production of fuel: Availability of fuel as firewood for families.

Fodder production: Production of fodder for farm or domestic animals.

Timber production: Production of timber for domestic use.

Last but not limited: Fostering of agro industries in rural areas for absorption of people in gainful employment.

Also read: List of Agroforestry Plants/Trees

(03): Components

  • Farm forestry.
  • Rural forestry.
  • Urban forestry.

3.1: Farm forestry

Major objectives are as follows:

  • Encouraging farmers to plant and grow trees on their own piece of land.
  • Growing of trees around the farm.

3.2: Rural forestry

Major objectives are as follows:

  • Massive plantation of trees for the benefit of the community.
  • Plantation of trees around roadside and canal banks, around tanks and ponds.
  • Growing trees on follow and uncultivated lands.

This is extension forestry.

3.2: Urban forestry

Strategies are as follows:

Forestry in urban areas,

  • On the useless land near government buildings such as school, colleges, and hospitals.
  • Plantation in public park.
  • Roadside plantation.
  • Recreation gardens.
  • Municipal areas.

Also read: Systems of Agroforestry

(04). MCQ on Social forestry

Question 01. Where is SF practiced?

(a). Conventional forest area.
(b). Outside the conventional forest area.
(c). Both a and b.
(d). Either a or b.

Question 02. Who coined the term social forestry?

(a). J. C. Westboy.
(b). Jack Smith.
(c). Reminson.
(d). D. M. Jams.

Question 03. As a definition, what is the objective of SF according to NCA?

(a). To fulfill the basic needs and the economic needs of the community.
(b). Timber production for industries.
(c). Fuel production for mills.
(d). All of the above.

Question 04. What is SF?

(a). It is the forestry of the people, by the people and for the society.
(b). It is the forestry of the people, by the people and for the country.
(c). It is the forestry of the people, by the people and for the people.
(d). All of the above.

Question 05. Which is a type of extension forestry?

(a). Mixed forestry.
(b). Shelterbelts.
(c). Linear strip plantation.
(d). All of the above.

Question 06. What type of plants are used in a linear strip plantation?

(a). Slow growing plants.
(b). Gradually growing plants.
(c). Fast growing plants.
(d). All of the above.

Question 07. What is the role a wind breaker

(a). Reduce wind velocity.
(b). Deflect wind current.
(c). Protect public properly in leeward side.
(d). All of the above.

Question 08. Which one is a component of community woodlots?

(a). Fuel trees.
(b). Fruit trees.
(c). Fodder crop.
(d). All of the above.

Question 09. Which is also known as aesthetic forestry

(a). Rehabilitation of degraded forests.
(b). Recreation forestry.
(c). Linear strip plantation.
(d). None of the above.

Question 10. How is SF different from agroforestry?

  1. Agroforestry is practiced mostly in farmer’s field or own land.
  2. Agroforestry involves integration of two or more than two components ion the same unit of land.
  3. Agroforestry is a sustainable land management system while SF is a plantation made on lands outside conventional forest.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). Are are true.

Answer key

1.b6.c
2.a7.d
3.a8.d
4.c9.b
5.d10.d

Leave a Reply

Your email address will not be published.