Statistics Quiz: Online Mock Test

Statistics Quiz: Online Mock Test

Read MCQ on Agricultural Statistics. Multiple choice objective questions.

TypeMultiple choice objective questions
Major subjectAgricultural statistics
TopicsData summarising, dispersion, average, chi square test, probability, tree diagram, latin square design, strip plot design, null hypothesis.

Also read: Agricultural Statistics Multiple Choice Objective Questions

Statistics Quiz

Question 01. Which ia the first step in data summarising?

(a). Collection
(b). Classification
(c). Duplication
(d). Replication

Question 02. Which is not a type of average?

(a). Mean
(b). Mode
(c). Median
(d). Dispersion

Question 03. What is centrality?

(a). Middle value
(b). Average
(c). Either a or b
(d). None of the above

Question 04. Which is the the most frequent value in a sample?

(a). Mean
(b). Mode
(c). Median
(d). None of the above

Question 05. Which is true about dispersion?

1. If the values are close to the average, then sample has low dispersion
2. If the values are close to the average, then sample has high dispersion
3. If the values are widely scattered about the average, then sample has low dispersion.
4. If the values are widely scattered about the average, then sample has high dispersion.

(a). Only 2 and 3 are true
(b). Only 2 and 4 are true
(c). 1, 2 and 4 are true
(d). Only 1 and 4 are true

Also read: MCQ on Statistical Design: LSD, Chi Square, Split plot, Student’s t-test

Statistics Mock Test

Question 06. Director of Indian Agricultural Statistics Research Institute as of 2023

(a). Rajender Parsad
(b). Himashu Pathak
(c). Dr. Mrutyunjay Mohapatra
(d). Dr. Vijendra Singh

Question 07. What is the minimum sample size for using chi square test?

(a). 35
(b). 50
(c). 40
(d). 55

Question 08. In probability, the value is expressed from

(a). 0 to 1
(b). 0 to meta
(c). -0 to meta
(d). None of the above

Question 09. Which of the following is true about correlation coefficient?

(a). -1 to 1
(b). 0 to 1
(c). 0 to -1
(d). None of the above

Question 10. There are 6 apples in a table, 3 are red, 2 are green, and 1 is white. What is the probability of picking a green apple?

(a). 1/6
(b). 1/2
(c). 1/3
(d). 1/1

Also read: MCQ on Statistical Designs: RBD, CRD, ANOVA

Agricultural Statistics Questions

Question 11.  The probability of all the events in a sample space adds up to

(a). 1
(b). 2
(c). 3
(d). 4

Question 12. What is the formula of probability?

(a). Probability of event to happen P(E) =
Total Number of outcomes/Number of favourable outcomes
(b). Probability of event to happen P(E) = Number of favourable outcomes/Total Number of outcomes
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 13. Which is true about the tree diagram?

1. It helps to organize and visualise the different possible outcomes.
2. Branches and ends of the tree are two main positions.
3. Probability of each branch is written on the branch, whereas the ends are containing the final outcome.
4. Tree diagrams are used to figure out when to multiply and when to add.

(a). Only 1 and 2 are true
(b). Only 2 and 4 are true
(c). Only 1 and 3 are true
(d). All are true

Question 14. Which is not a type of probability?

(a). Theoretical Probability
(b). Experimental Probability
(c). Arithmetic probability
(d). Axiomatic Probability

Question 15. What is PDF?

(a). Probability Density Function
(b). Probability Documentation Function
(c). Probability Dense Function
(d). Probability Dart Function

Also read: MCQ On Experimental Designs

Mathematics MCQ

Question 16. Read the different terms and their definitions. Select the term with right definition

1. Sample Space: A series of actions where the outcomes are always uncertain.
2. Complimentary event: The non-happening events. The complement of an event A is the event, not A (or A’).
3. Experiment or Trial: A series of actions where the outcomes are always uncertain.

(a). Only option 1 is right
(b). Options 1 and 2 are right
(c). Only option 2 is right
(d). Options 2 and 3 are right

Question 17. Where is probability applicable in agriculture?

(a). In the share market, chances of getting the hike of share prices
(b). Weather forecasting or prediction of weather changes
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 18. Which design provides main effects and interactions?

(a). RBD
(b). Factorial RBD
(c). CRBD
(d). None of the above

Question 19. What is the optimum number of of treatments studied in latin square design?

(a). 1-2
(b). 2-5
(c). 5-12
(d). 12-15

Question 20. How many number of errors variance are applied in strip plot design?

(a). 2
(b). 3
(c). 6
(d). 4

Mathematics Quiz

Question 21. Where is the null hypothesis effective in agriculture?

(a). Precision farming
(b). Integrated farming
(c). IPM
(d). All of the above

Question 22. Which is  type of null hypothesis?

(a). Composite Hypothesis
(b). Simple hypothesis
(c). Exact hypothesis
(d). All of the above

Question 23. Reat the following two statements

1. If the P-value is less than or equal to the α, there should be a rejection of the null hypothesis in favour of the alternate hypothesis.
2. In case, if P-value is greater than α, the null hypothesis is not rejected.

(a). Only 1 is true
(b). Only 2 is true
(c). Both are true
(d). All are true

Question 24. Which is true about the alternative hypothesis?

1. The observations of this hypothesis are the result of chance
2. The mathematical formulation of the null hypothesis is an equal sign
3. This hypothesis is a statement. There exists no relation between two variables
4. It is denoted by H1

(a). Only 1 and 4 are true
(b). Only 1, 3 and 4 are true
(c). Only 2 and 4 are true
(d). Only 4 is true

Question 25. When is null hypothesis rejected in a chi square test?

(a). If the result of the chi-square test is bigger than the critical value in the table
(b). If the result of the chi-square test is smaller than the critical value in the table
(c). If the result of the chi-square test is similar to the critical value in the table
(d). All of the above

Answer Key

1.b6.a
2.d7.b
3.c8.a
4.b9.a
5.d10.c
11.a16.d
12.b17.c
13.d18.b
14.c19.c
15.a20.b
21.a22.d23.c24.d25.a

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *