Store Grain Insect pests Objective MCQ

Store Grain Insect-pests Objective MCQ Multiple Choice Questions

Quiz: Store Grain Insect-Pests Multiple Choice Questions
Type: Objective MCQ
Number of questions: 50
Update(s): Published on 13-09-2021

Read 50+ Objective MCQ on Store Grain Insect-pests Multiple Choice Questions or Stored Grain Pest MCQ. These are new questions from the main subject entomology. For: ICAR JRF, SRF, NET, State Agricultural University Common Entrance Test, IBPS AFO and all other agricultural competition exams.

Also read:

Entomology multiple choice questions

Major insect-pests of rice

Minor insect-pests of rice

Major insect-pests of maize

Store Grain Pest MCQ Multiple Choice Questions

Answer Key Link(s) After Each 5th MCQ

Question 01. Which one of the following is rice weevil?

(a). Sitophilus oryzae.
(b). Sitophiluszeamais.
(c). Sitophilusgranarius.
(d). All of the above.

Question 02. Which one of the following is not a host range of rice weevil?

(a). Wheat rice.
(b). Maize.
(c). Jowar.
(d). Redgram.

Question 03. The high infestation of rice weevil causes?

(a). Wet heat.
(b). Dry heat.
(c). Unwanted smell.
(d). None of the above

Question 04. The …. stage of rice weevil causes damage?

(a). Grub.
(b). Adult.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 05. Trogoderma granarium is..

(a). Lesser grain borer.
(b). Pulse beetle.
(c). Cigarette beetle.
(d). Khapra beetle.

See answer

Question 06. Family of khapra beetle is..

(a). Hemiptera.
(b). Dermestidae.
(c). Coleoptera.
(d). Lepidoptera.

Question 07. The non-traditional host range of khapra beetle is..

(a). Oil seeds.
(b). Vegetable.
(c). Fruit.
(d). All of the above.

Question 08. Khapra beetle doesn’t eat on..

(a). Germ portion.
(b). Surface.
(c). Whole grain.
(d). Straw.

Question 09. ….. stage of khapra beetle is harmless?

(a). Grub.
(b). Adult.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 10. Lesser grain borer is also known as..

(a). Hooded grain borer.
(b). Paddy borer .
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Stored Grain MCQ

Question 11. Which one is not a pure storage insect?

(a). Rice moth.
(b). Indian meal moth.
(c). Flour beetle.
(d). Potato tuber moth.

Question 12. Which one is not a post harvest insect-pest?

(a). Fig moth.
(b). Guava fruit borer.
(c). Tamarind bruchid.
(d). Sweet potato weevil.

Question 13. Which is a primary store grain pest?

(a). Rice weevil.
(b). Red flour beetle.
(c). Rice moth.
(d). None of the above.

Question 14. Which is a secondary store grain pest?

(a). India meal moth.
(b). Long head flour beetle.
(c). Saw toot grain beetle.
(d). Cigarette beetle.

Question 15. The lesser grain grubs emerge after …. instar pupa

(a). 2nd.
(b). 4th.
(c). 3rd.
(d). 1st.

See answer

Question 16. …. grain is rarely attacked by angoumois grain moth

(a). Paddy.
(b). Maize.
(c). Both a and b.
(d). Wheat.

Question 17. Angoumois attack in..

(a). Field.
(b). Storage only.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 18. Which is pulse beetle?

(a). Callosobruchus chinensis.
(b). Callosobruchus maculatus.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 19. Native place of pulse beetle is..

(a). Europe.
(b). Asia.
(c). America.
(d). Australia.

Question 20. Tamarind bruchid is synonym of..

(a). Peanut bruchid.
(b). Potato bruchid.
(c). Pea bruchid.
(d). Bean bruchid.

See answer

Storage Insect-pests Quiz

Question 21. The peanut bruchid is a..

(a). Red colour beetle.
(b). White colour beetle.
(c). Grey colour beetle.
(d). Brown colour beetle.

Question 22. Which has widest host range?

(a). India meal moth.
(b). Long head flour beetle.
(c). Saw toot grain beetle.
(d). Cigarette beetle.

Question 23. Host of sweet potato weevil is..

(a). Only sweet potato.
(b). Only potato.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 24. The taste of tubers affected by sweet potato is..

(a). Unpleasant and bitter.
(b). Acidic.
(c). Salty.
(d). All of the above.

Question 25. Which is an important pest for mill industries?

(a). Rice weevil.
(b). Red flour beetle.
(c). Rice moth.
(d). None of the above.

See answer

Question 26. The heavy infestation of red flour beetle will cause..

(a). Stinking odour.
(b). Dry heating.
(c). Grain damage.
(d). All of the above.

Question 27. The red flour beetle feeds on..

(a). Surface of grain.
(b). Germination portion.
(c). Whole grain.
(d). None of the above.

Question 28. The long head flour beetle prefers..

(a). Grain with medium moisture content.
(b). Grain with him high moisture content.
(c). Grain with very low moisture content.
(d). None of the above.

Question 29. Which is the most common store grain pest of rice?

(a). Rice weevil.
(b). Rice moth.
(c). Angoumois grain moth.
(d). Flour beetle.

Question 30. Webbing is common symptom of..

(a). Angoumois grain moth.
(b). Lesser grain borer.
(c). Rice moth.
(d). Khapra beetle.

See answer

Post Harvest Insect-pests Questions

Question 31. Cocoons present on the grain bags is the indication of attack of..

(a). Rice moth.
(b). Indian meal moth.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 32. The another name of fig moth is?

(a). Almond moth.
(b). Warehouse moth.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 33. Which is true about the symptom of damage of warehouse moth?

(a). Larva feeds on germ portion and damage kernel.
(b). Larva feeds on germ portion but leaves kernel.
(c). No web formation.
(d). None of the above.

Question 34. The Indian meal moth originated from..

(a). Indian subcontinent.
(b). China.
(c). Europe.
(d). Indonesia.

Question 35. Full form of VPS is..

(a). Vacuum Package Storage.
(b). Vacuum Packhouse Storage.
(c). Vacuum Process Storage.
(d). Vacuum Pest Storage.

See answer

Question 36. What is the importance of VPS?

(a). The food grains never catch fungus.
(b). Low damages by pest.
(c). It is a cheap method.
(d). All of the above.

Question 37. VPS can protect food grains from insect infestation for..

(a). 3 months.
(b). 6 months.
(c). 1 year.
(d). 3 – 4 years.

Question 38. …. is an example ofbulk storage installation

(a). Food Corporation of India.
(b). Central Warehouse Corporation.
(c). State Warehouse Corporation.
(d). All of the above.

Question 39. Pusa bin is a type of..

(a). Outdoor storage structure.
(b). Indoor storage structure.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 40. Which one of the following is not a component of pusa bin structure?

(a). Brisk.
(b). Polythene sheet.
(c). Wooden frame.
(d). Paddy straw.

See answer

Storage Pest Mock Test

Question 41. The capacity of ferro cement bin is..

(a). 0.6 – 3.0 metric tonnes.
(b). 0.5 – 1.0 metric tonnes.
(c). 3.0 – 5.0 metric tonnes.
(d). 5.0 – 8.0 metric tonnes.

Question 42. Seed storage bins are quite popular in..

(a). Urban areas.
(b). Rural areas.
(c). FCI.
(d). SSC.

Question 43. Capacity of paddy straw mud structure is..

(a). 100 kg.
(b). 200 kg.
(c). 350 kg.
(d). 400 kg.

Question 44. Paddy straw mud structure is generally used for..

(a). Pulses.
(b). Paddy.
(c). Oilseeds.
(d). All of the above.

Question 45. Pucca bin is a..

(a). Indoor storage structure.
(b). Outdoor storage structure.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 46. Storage capacity of pucca bin is..

(a). 1 metric tonne.
(b). 1.5 metric tonnes.
(c). 2 metric tonnes.
(d). 3 metric tonnes.

Question 47. Which storage structure consists rat proof metal base..

(a). Paddy straw mud structure.
(b). Ferro cement bin.
(c). Composite bin.
(d). Gharelu theka.

Question 48. Which one of the following bins is not a indoor bin?

(a). Gharela theka.
(b). Domestic metal bin.
(c). Seed storage bin.
(d). None of the above.

Question 49. Which one of the following bins is not a outdoor bin?

(a). Reinforced cement ring bin.
(b). Pusa bin.
(c). Composite bin.
(d). Bulk storage installation.

Question 50. In case of infestation of …. kernels forms a lump

(a). Saw tooth grain beetle.
(b). Red head grain beetle.
(c). Both and b.
(d). Rice moth.

See answer

For: Store Grain Insect-pests MCQ

External Links:

Khapra Beetle: Post Harvest Pest

Angoumois Grain Moth


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *