Sub tropical Fruits Examples with MCQ

Sub tropical Fruits Examples with MCQ

Definition of sub tropical fruit

A fruit which is found in the sub tropical zones of the world is sub tropical fruit. The plant of this fruit ideal for the sub tropical climate for its growth, development, and yield. In this post, sub tropical fruits examples with mcq, we will know about some sub tropical fruits.

Scroll down this page to see the examples of sub tropical fruits.

Contents
(1). Sub tropical Fruits MCQ
(2). Answer Key
(3). Sub Tropical Fruits Examples

Also read: Pectin Rich Fruits Examples

(1). Sub tropical Fruits MCQ

Question 01. TSS and acid ratio is high in which species of citrus?

(a). Musambi.
(b). Jaffa and blood red.
(c). Sweet orange.
(d). Foster and duncan.

Question 02. Citrus paradisi Macf. belongs to..

(a). Citron, lemon, and lime group.
(b). The orange group.
(c). The grapefruit group.
(d). Loose skin orange.

Question 03. Grapes were introduced in India in the year..

(a). 1932.
(b). 1832.
(c). 1931.
(d). 1831.

Question 04. Which is bush grape?

(a). Vitislabrusca.
(b). Vitis cordifolia.
(c). Vitis longii.
(d). Vitisrupestris.

Question 05. Which is soap berry family?

(a). Sapindaceae.
(b). Myrtaceae.
(c). Rutaceae.
(d). Anacardiaceae.

Also read: Pomology multiple choice questions

Question 06. Which is katha ber?

(a). Zizyphus oxyphylla Edgew.
(b). Zizyphus rugosa Lam.
(c). Zizyphus mauritiana Lamk.
(d). Zizyphus lotus Lamk.

Question 07. Loquat is native to..

(a). Sri Lanka.
(b). Russia.
(c). China.
(d). Japan.

Question 08. Kimri, khalal, rutab, and tamar are..

(a). Varieties of date palm.
(b). Species of date palm.
(c). The fruit development stages of date palm.
(d). None of the above.

Question 09. Which one of the following is the flowering season of Ambe bahar in pomegranate?

(a). January – February.
(b). August – September.
(c). November – December.
(d). None of the above.

Question 10. Ra jamun produces..

(a). Big fruits.
(b). Small fruits.
(c). Very small fruits.
(d). No fruits.

Also read: Fruit Crops Physiological Disorders MCQ

Question 11. Phalsa is a….

(a). Deciduous bus.
(b). Evergreen bus.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 12. Which is a pest of avocado?

(a). Mealy bug.
(b). Leaf miner.
(c). Red ant.
(d). Fruit borer.

Question 13. The most common method of propagation in avocado is..

(a). Stem cutting.
(b). Seed.
(c). Budding.
(d). Air layering.

Question 14. The first flower in phalsa appears..

(a). At top.
(b). At middle.
(c). At base.
(d). All of the above.

Question 15. Sesbania bispinosa is a specific weed of..

(a). Guava.
(b). Date palm.
(c). Pomegranate.
(d). Jamun.

Also read: Fruit Crop Production MCQ

(2). Answer Key

Answer 01: TSS and acid ratio is high in musambi.

Answer 02: Citrus paradisi Macf. belongs to the grape fruit group.

Answer 03: Grapes were introduced in India in the year 1832.

Answer 04: Vitis longii is bush grape.

Answer 05: Sapindaceae belongs to soap berry family.

Answer 06: Zizyphus mauritiana Lamk is katha ber.

Answer 07: Loquat is native to China.

Answer 08: Kimri, khalal, rutab, and tamar are the fruit development stages of date palm.

Answer 09: The Ambe bahar flowering season in pomegranate is January – February.

Answer 10: Ra jamun produces bigger fruits.

Answer 11: Phalsa is a deciduous bus.

Answer 12: Mealy bug is a pest of avocado.

Answer 13: The most common method of propagation in avocado is seed.

Answer 14: The first flower in phalsa appears at the base.

Answer 15: Sesbania bispinosa is a specific weed of litchi.

(3). Sub Tropical Fruits Examples

Also read: Tropical fruits examples

S.N.FruitScientific nameFamily
1.CitrusCitrus spp.Rutaceae
2.GrapesVitis viniferaVitaceae
3.LitchiLitchi chinensisSapindaceae
4.BerZizyphus mauritianaRhamnaceae
5.LoquatEriobotrya japonicaRosaceae
6.Date palmPhoenix dactylifera L.Palmae
7.PomegranatePunica granatumPunicaceae
8.JamunSyzygium cuminii SkeelsMyrtaceae
9.PhalsaGrewia asiaticaMalvaceae
10.AvocadoPersea americanaLauraceae

Also read: Temperate fruits examples with objective questions

……………………………

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *