Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Sustainable agriculture mcq


Sustainable agriculture mcq

This post, Sustainable Agriculture MCQ, includes multiple choice objective questions from the same topics. Topics: Organic farming, mixed farming, conservation tillage, ecological farming, IPM, farming systems and cropping patterns, SAPS, future and scope.

TypeOnline mock test
Number of questions30
Last updated06-12-2021

Also read: Organic Farming MCQ and Answers

Sustainable agriculture system mcq

Question 01. What is the objective of sustainable agriculture?

(a). Better environment.
(b). Social and economic equity.
(c). Profitability.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. How is conservation tillage beneficial?

(a). Overall reduction in fuel and labour cost.
(b). Increase in soil fertility.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which type of crop is better for sustainability in farming?

(a). Fencing crops.
(b). Cover crops.
(c). Gaurd and trap crops.
(d). All of the above.

See answer

Question 04. Which is the most important characteristic of sustainable farming?

(a). Ecological harmony.
(b). Use of chemical fertilizers.
(c). Balanced input.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Sustainable agriculture is also known by which name?

(a). Ecological farming.
(b). Eco farming.
(c). Natural farming.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Agronomy MCQ and Answers

Farming system quiz

Question 06. The FAO definition of SF doesn’t include which one of the following?

(a). Low cost inputs.
(b). Lower amounts of chemical fertilizers.
(c). Maintain soil fertility.
(d). Minimum tillage.

See answer

Question 07. Which is a sa system in India?

(a). Permaculture.
(b). System of rice intensification.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which system has the maximum area under SF in India?

(a). Agroforestry.
(b). Organic farming.
(c). System of rice intensification.
(d). Integrated pest management.

See answer

Question 09. Which system has the minimum area under SF in India?

(a). IPM.
(b). OF.
(c). SRI.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which is not a practice in SF in India?

(a). Cover crops.
(b). Floating farming.
(c). Crop rotation.
(d). None of the above.

See answer

Types of farming

Question 11. Which SF practice has the maximum area in India?

(a). Mulching.
(b). Contour farming.
(c). Vermicomposting.
(d). Crop rotation.

See answer

Question 12. Which SF practice has the minimum area in India?

(a). Cover crops.
(b). Floating farming.
(c). Intercropping.
(d). Contour farming.

See answer

Question 13. Which one is the major sustainability dimension?

(a). Economic.
(b). Environmental.
(c). Social.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. What is the full form of NASA.

(a). Next Mission for Sustainable Agriculture
(b). National Mission for Sustainable Agriculture.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. What was the budget for NMSA in year 2021?

(a). 0.8 per cent of the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare’s total budget
(b). 1.5% per cent of the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare’s total budget
(c). 0.5%. per cent of the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare’s total budget
(d). None of the above.

See answer

SAPS

Question 16. At present, which has the more attention than any other SF system in India or in the world?

(a). Crop rotation.
(b). Cover crops.
(c). Organic farming.
(d). Mulching.

See answer

Question 17. What is SAPS?

(a). Secure Agriculture Programme and Systems.
(b). Sustainable Agriculture Practices and Practices.
(c). State Agricultural Programmes and Systems
(d). State Agricultural Practices and Systems.

See answer

Question 18. Which Indian state is prevalent in SAPS?

(a). Andhra Pradesh.
(b). Maharashtra.
(c). Karnataka.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. How would a farmer avoid the environmental cost of transportation?

(a). By the support from the government.
(b). By suing biofuel in vehicle.
(c). By using local products.
(d). By using low toxic substances in farming.

See answer

Question 20. Which one of the following affects SA?

(a). Soil.
(b). Nutrient.
(c). Tillage operations.
(d). All of the above.

See answer

Sustainable agriculture quiz

Question 21. Which will develop a drought-resistant farming system?

(a). Crops to reduce water loss.
(b). Managing crops to reduce water loss.
(c). Not planting plants at all.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. What is the importance of vertical farming in SA?

(a). Year around production.
(b). Less land requirement.
(c). Efficient use of water.
(d). Less fertilizer requirement.

See answer

Question 23. Which one is the best alternate of soil sterilization?

(a). Burning of crop residues.
(b). Soil steaming.
(c). Saline treatment of the land.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. What is the importance of crop rotation?

(a). It gives more yield.
(b). It covers crop failure.
(c). It prevents soil erosion.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. Which will reduce the need for tillage?

(a). Perennial crops.
(b). Annual crops.
(c). Seasonal crops.
(d). All of the above.

See answer

Sustainable farming mock test

Question 26. Who coined the world permaculture?

(a). Bill Mollison.
(b). David Holmgren.
(c). Both a and b.
(d). Robert MacArthur.

See answer

Question 27. What is the fundamental element of suburban and urban permaculture?

(a). The efficient utilization of space.
(b). The efficient utilization of fertilizers.
(c). The efficient utilization of water.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. Regenerative agriculture focuses on which thing?

(a). Topsoil regeneration.
(b). Improving water cycle.
(c). Increasing biodiversity.
(d). All of the above.

See answer

Question 29. Which is the main problem of Sustainable Agriculture?

(a). Lack of benefits.
(b). International rules and regulations.
(c). Market acceptance.
(d). All of the above.

See answer

Question 30. How does an irrigation system become sustainable?

(a). When we use efficient irrigation system, such as drip irrigation system.
(b). When we avoid salinization.
(c). When we use calculated amount of water.
(d). All of the above.

See answer

Important points

Plant growers focus on following things:

  • Promoting soil health.
  • Minimizing water use.
  • Lowering pollution level.

Reference(s)

1.https://www.ceew.in/publications/sustainable-agriculture-india


Leave a Reply

Your email address will not be published.