Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Sustainable Agriculture (Farming) MCQ


Sustainable agriculture MCQ: Multiple Choice Objective Questions

Read MCQ on sustainable agriculture. Topics: Organic farming, cropping system, Integrated Pest Management, soil and water conservation, tillage, nutrient management practice and other important topics.

NameSustainable farming MCQ
TypeOnline Mock Test, Multiple Choice Objective Questions
Major subjectAgronomy
Number of questions30

Also read: Agronomy MCQ and Answer

Sustainable Farming MCQ

Question 01. Which is not an element of sustainable agriculture?

(a). Agroforestry.
(b). Crop rotation.
(c). Permaculture.
(d). Permanent use of pesticides in farming.

See answer

Question 02. Which is not an objective of sustainable agriculture?

(a). Maintaining a healthy environment.
(b). Economic profitability.
(c). Higher crop production.
(d). Social and economic equity.

See answer

Question 03. Consider about the minimum tillage

  1. The concept of minimum tillage originated from USA.
  2. It is aimed at reducing tillage to the minimum necessary for favourable growing conditions.
  3. Seed germination is lower in minimum tillage.
  4. Sowing operations are easy with ordinary equipment.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 1, 2 and 3 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 04. Which is a renewable source of energy?

(a). Wind power.
(b). Petrolium.
(c). Forest.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Which is a non-renewable source of energy?

(a). Forest.
(b). Coal.
(c). Petrolium.
(d). All of the above.

See answer

Question 06. What is the full form of CEA?

(a). Controlled Environment Agriculture.
(b). Controlled Enforcement Agriculture.
(c). Conservation Environmental Agriculture.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. Which is a cover crop?

(a). Maize.
(b). Cowpea.
(c). Redgram.
(d). All of the above.

See answer

Organic farming

Also read: Organic Farming MCQ and Answers

Question 08. Where is the Institute of Organic Farming (NIOF) located?

(a). Udaypur.
(b). Ghaziabad.
(c). Indore.
(d). Hyderabad.

See answer

Question 09. Which one of the following is not prohibited in organic farming?

(a). Synthetic fertilizers.
(b). Plant growth regulators.
(c). Stress on long term soil management.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. What is the key of organic farming?

(a). Soil is fed.
(b). Crop is fed.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 11. Which one of the following is not allowed in organic farming?

(a). Basic slag.
(b). Muriate of potash.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Which is not a principle of organic farming?

(a). Ecologically sound.
(b). Economically feasible.
(c). Socially acceptable.
(d). Market acceptance.

See answer

IPM

Also read: IPM Multiple Choice Objective Questions

Question 13. Which is the best method of detoxification and disposal of non-metallic toxicants?

(a). Chemical detoxification and disposal methods.
(b). Physical detoxification and disposal methods.
(c). Biological detoxification and disposal methods.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. What is a biorational pesticides?

(a). A broad-spectrum pesticide.
(b). Non-specific pesticide.
(c). Any type of insecticide active against pest populations, but relatively innocuous to non-target organisms.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Which type of parasitoid is trichogramma?

(a). Monophagous parasitoid.
(b). Oligophagous parasitoid.
(c). Polyphagous parasitoid.
(d). None of the above.

See answer

Question 16. Which is the safe pesticide used in vegetable crops?

(a). Malathion.
(b). Chlorpyriphos.
(c). Metasystox.
(d). Indosulfan.

See answer

Question 17. What should be the right sequence of use of the following control measures?

  1. Chemical control.
  2. Biological control.
  3. Mechanical control.

(a). 1, 2, 3.
(b). 3, 2, 1.
(c). 2, 1, 3.
(d). None of the above.

See answer

Nutrient management practice

Question 18. How would you manage nutrient in river bed cultivation?

(a). Use of chemical fertilizers.
(b). Use of farm yard manure.
(c). Use of vermicompost.
(d). No need to add extra input.

See answer

Question 19. Which is the most hazardous fertilizer?

(a). Ammonium sulphate.
(b). Ammonium phosphate.
(c). Anhydrous ammonia.
(d). Urea.

See answer

Question 20. Which fertilizer got fixed in soil?

(a). Phosphorus.
(b). Nitrogen.
(c). Potash.
(d). All of the above.

See answer

Question 21. What is PSB?

(a). Potash Solubilizing Bacteria.
(b). Phosphorus Solubilizing Bacteria.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. Which one of the following is not included in “Four Rs” of nutrient management?

(a). Right amount of nutrient.
(b). Right placement fertilizer.
(c). Right source of nutrient.
(d). Right place of application.

See answer

Soil and water conservation

Also read: MCQ on soil and water conservation

Question 23. Which water erosion is known as death of farmers?

(a). Splash erosion.
(b). Rill erosion.
(c). Sheet erosion.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. Where is mechanical measures adopted?

(a). Land slope is <2%.
(b). Land slope is 2%.
(c). Either a or b.
(d). Land slope is >2%.

See answer

Question 25. Which is the most efficient method of irrigation?

(a). Sprinkler irrigation system.
(b). Drip irrigation system.
(c). Flood irrigation system.
(d). None of the above.

See answer

Cropping system

Question 26. What is the objective of mix farming?

(a). Subsistence.
(b). High income.
(c). Higher production.
(d). None of the above.

See answer

Question 27. Which of the following system efficiently uses the available moisture in soil?

(a). Inter-cropping.
(b). Mixed cropping.
(c). Relay cropping.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. Which is not a necessary component of integrated farming system?

(a). Poultry.
(b). Livestock.
(c). Crop.
(d). Farm machineries such as tractor, harvester, and thrasher.

See answer

Question 29. What is the income share of a single product in diversified farming?

(a). Less than 50%.
(b). Equal to 50%.
(c). More than 50%.
(d). None of the above.

See answer

Question 30. What is the income share of a single product in specialised farming?

(a). More than 50%.
(b). Equal to 50%.
(c). Both a and b.
(d). Less than 50%.

See answer

Sustainable agriculture MCQ: Multiple Choice Objective Questions


Leave a Reply

Your email address will not be published.