Temperate Fruits Examples with Objective Questions

Temperate Fruits Examples with Objective Questions

Definition of temperate fruits

A fruit which is found naturally in the temperate zones of the world is temperate fruit. The plants of this fruit are ideal for the temperate climate for its growth, development, and yield. In this post, temperate fruits examples with mcq, we will know about some temperate fruits.

Scroll down this page to see the examples of sub temperate fruits.

Contents
(1). Read Temperate Fruits Examples with Objective Questions
(2). Answer Key
(3). Temperate Fruits Examples with Objective Questions

Also read: Sub tropical Fruits Examples with MCQ

(1). Read Temperate Fruits Examples with Objective Questions

Question 01. Apple is native to one of the following region..

(a). Rockies mountain range, United States of America.
(b). Caucasus region near Gilan in Turkmenistan.
(c). Pamir and the greater Himalayan range.
(d). Mount Alps regions of New Zealand.

Question 02. Which one of the following variety of apple is a spur type variety?

(a). Vance delicious.
(b). Red delicious.
(c). Red chief.
(d). Top red.

Question 03. Which is the dwarfing rootstock of apple?

(a). M 9.
(b). M 7.
(c). M 26.
(d). None of the above.

Question 04. What is the maximum temperature for pear during winter season?

(a). 15 – 25 °C.
(b). 8 – 10 °C.
(c). 25 – 30 °C.
(d). 30 – 32 °C.

Question 05. Which variety of pear is considered as very hardy?

(a). LeConte.
(b). Clapp’s favourite.
(c). Bartlett.
(d). Patharnakh.

Also read: Pomology Multiple Choice Questions

Question 06. Which one of the following is a rootstock of pear?

(a). Pyruspashia.
(b). Pyrusserotina.
(c). Pyrusussuriensis.
(d). All of the above.

Question 07. According to the agmark grades of pear, which is one of the following is large grade’s pear?

(a). 7.5.
(b). 8.5.
(c). 6.5.
(d). 5.5.

Question 08. Peach is the rich source of..

(a). Vitamin B.
(b). Vitamin A.
(c). Vitamin E.
(d). Vitamin C.

Question 09. Prunusmira has..

(a). Early blooming habit.
(b). Mid blooming habit.
(c). Late blooming habit.
(d). All of the above.

Question 10. Fruit setting in the peach starts in..

(a). The beginning of January.
(b). The beginning of February.
(c). The beginning of March.
(d). The beginning of April.

Also read: Fruit Crops Physiological Disorders MCQ

Question 11. The family of Japnese plum is..

(a). Rosaceae.
(b). Rutaceae.
(c). Liliaceae.
(d). Malvaceae.

Question 12. Which one of the following is the training system in Japanese plum?

(a). Open culture system.
(b). Central leader system.
(c). Modified leader system.
(d). None of the above.

Question 13. The cause of almond crown gall is..

(a). Pseudomonas syrigae.
(b). Agrobacterium tumefaciens.
(c). Tranzschelia discolor.
(d). Wilsonomycescarpohilus.

Question 14. The 2n of apricot is..

(a). 14.
(b). 18.
(c). 12.
(d). 16.

Question 15. The planting distance of apricot in square system is..

(a). 4 × 4 m.
(b). 7 × 7 m.
(c). 6 × 6 m.
(d). 8 × 8 m.

Also read: Fruit Crop Production MCQ

(2). Answer Key

Answer 01: Apple is native to the Caucasus region near Gilan in Turkmenistan.

Answer 02: Red chief is the spur type variety of apple.

Answer 03: M 9 is the dwarfing rootstock of apple.

Answer 04: The maximum temperature for pear during winter season is 15 – 25 °C.

Answer 05: Patharnakh is a very hardy variety of pear.

Answer 06. All are the rootstock of pear.

Answer 07: According to the agmark grades of pear, diameter of 7.5 cm is the large grade pear.

Answer 08: Peach is the rich source of vitamin A, iron and protein.

Answer 09: Prunus mira has the late blooming habit.

Answer 10: Fruit setting in the peach starts in the beginning of March.

Answer 11: The family of Japanese plum is rosaceae.

Answer 12: Open culture system is the training system in Japanese plum.

Answer 13: The cause of almond crown gall is Agrobacterium tumefaciens.

Answer 14: The 2n of apricot is 16.

Answer 15: The planting distance of apricot in square system is 6 × 6 m.

(3). Temperate Fruits Examples with Objective Questions

Also read: Sub tropical Fruits Examples with MCQ

S.N.FruitScientific nameFamily
1.AppleMalus domestica BorkhRosaceae
2.PearPyrus spp.Rosaceae
3.PeachPrunus spp.Rosaceae
4.Japanese plumPrunus salicina LindlRosaceae
5.AlmondPrunus amygdalus BatschRosaceae
6.ApricotPrunus armeniaca L.Rosacee
7.WalnutJuglans regua L.Juglandaceae
8.CherryPrunus avium L.Rosaceae

………………………..

One comment

  1. You need to be a part of a contest for one of the highest quality blogs
    on the net. I will recommend this blog!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *