Tropical fruits examples

Tropical fruits examples

Definition of tropical fruit

A fruit which is found in the tropical zones of the earth is tropical fruit. The plant of this fruit should must adopt the tropical climate for its growth, development, and yield. In this post, tropical fruits examples, we will know about some tropical fruits.

Scroll down this page to see the examples of tropical fruits.

Contents
(1). Tropical Fruits MCQ
(2). Answer Key
(3). Tropical Fruits Examples

Also read: List of Major and Minor fruit crops of India

(1). Tropical Fruits MCQ

Question 01. The number of panicle in mango tree varies from …. per tree

(a). 150 – 200.
(b). 200 – 300.
(c). 300 – 500.
(d). 500 – 750.

Question 02. Musa textilis represents..

(a). Incertae sedis.
(b). Callimusa.
(c). Eumusa.
(d). Australimusa.

Question 03. What is ploidy level of Musa group ABBB?

(a). 2x.
(b). 3x.
(c). 4x.
(d). 2x.

Question 04. Which one of the ideal for growing in kitchen garden?

(a). Mango.
(b). Cashew plant.
(c). Papaya.
(d). Guava.

Question 05. The origin place of pineapple is..

(a). United States of America.
(b). Brazil.
(c). Mexico.
(d). Uganda.

Also read: Pomology Multiple Choice Questions

Question 06. Crop regulation is an important practice in..

(a). Mango.
(b). Papaya.
(c). Banana.
(d). Guava.

Question 07. Sapota was first time cultivated in the Indian state..

(a). Madhya Pradesh.
(b). Maharashtra.
(c). Tamil Nadu.
(d). West Bengal.

Question 08. There are …. distinct phase of flowering in cashew?

(a). 2.
(b). 3.
(c). 4.
(d). 5.

Question 09. Which is hanumanphal?

(a). Bullock’s heart.
(b). Custard apple.
(c). Soursop.
(d). Cherimoya.

Question 10. Which one of the following is a major insect-pest of custard apple?

(a). Thrips.
(b). Aphids.
(c). Fruit fly.
(d). Mealy bug.

Also read: Fruit Crop Production MCQ

Question 11. Tea mosquito bug is the major insect of..

(a). Sapota.
(b). Cashew.
(c). Papaya.
(d). Banana.

Question 12. Star apple is the rootstock of..

(a). Custard apple.
(b). Cashew plant.
(c). Sapota.
(d). Pineapple.

Question 13. Fruits of Allahabad safeda takes …. days for development in winter crop season?

(a). 90.
(b). 100.
(c). 120.
(d). 140.

Question 14. We should use …. for the uniform ripening of pineapple

(a). Ethrel.
(b). NAA.
(c). 2, 4-D.
(d). Planofix.

Question 15. …. is the most serious disease of  papaya in nursery

(a). Anthracnose.
(b). Papaya leaf curl.
(c). Collar rot.
(d). Damping off.

Also read: Fruit Crops Physiological Disorders MCQ

(2). Answer Key

Answer 01. The number of panicle in mango tree varies from 200 – 300 per tree.

Answer 02. In banana, Musa textilis represents australimusa.

Answer 03. The ploidy level of Musa group ABBB is 4x.

Answer 04. Papaya is an ideal plant for growing in kitchen garden.

Answer 05. The origin place of pineapple is Brazil.

Answer 06. Crop regulation is an important practice in guava.

Answer 07. The fist time cultivation of sapota was in Maharashtra.

Answer 08. There are 3 distinct phase of flowering in cashew.

Answer 09. Hanumanphal is the another name of cherimoya.

Answer 10. Mealy bug it the major insect-pest of custard apple.

Answer 11. Tea mosquito bug is a major insect of cashew plant.

Answer 12. Star apple is the rootstock of sapota.

Answer 13. Fruits of Allahabad safeda takes 140 days for development in winter crop season.

Answer 14. We should use ethrel for the uniform ripening of pineapple.

Answer 15. Damping off is the most serious disease of  papaya in nursery.

(3). Tropical Fruits Examples

Also read: Sub tropical fruits examples with mcq

S.N.FruitScientific nameFamily
1.MangoMangifera indicaAnacardiaceae
2.GuavaPsidium guajavaMyrtaceae
3.PineappleAnanas comososBromeliaceae
4.SapotaPouteria sapotaSapotaceae
5.Cashew nutAnacardium occidentaleAnacardiaceae
6.PapayaCarica papayaCaricaceae
7.BananaMusa spp.Musaceae
8.Custard appleAnona spp.Annonaceae

Also read: Temperate fruits examples with objective questions

…………………………

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *