Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Vectors of Plant Diseases


Vectors of plant diseases‘ or ‘Insect Vectors of Plant Diseases‘ are the Insect-pests from the different orders of the class Insecta.

There are many categories of insect vectors:

(1). Insect vec. of viruses.
(2). Insect vec. of bacteria.
(3). Insect vec. of fungi.
(4). Insect vec of phytoplasma.

Vectors of Plant Diseases

Many times a particular insect acts as a vector of a particular pathogen. For example- tungro of rice or paddy.

Polyphagous insect-pests are also known for transmitting pathogen.

Aphids, thrips, leafhoppers are the major insect vectors.

Topics:

(1). Vectors of plant diseases
(2). Insect vectors of virus
(3). Insect vectors of bacteria
(4). Insect vectors of fungi
(5). Insect vectors of phytoplasma
(6). Vectors of Plant Diseases MCQ

Vectors of Plant Diseases MCQ

Also read: Entomology Multiple Choice Questions and Answers

Question 01. Which type of insects generally act as the vector of plant diseases?

(a). Piercing type of mouthparts.
(b). Sucking type of mouthparts.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 02. Most of the plant vectors come in..

(a). Aphids.
(b). Thrips.
(c). Leafhoppers.
(d). None of the above.

Question 03. Which is not a vector of plant virus?

(a). Chrothippus bicolor.
(b). Frankliniella schultezi.
(c). Leptophyes punctatissima.
(d). Vespula germanica.

Question 04. Apart from tomato, the tomato spotted wilt also affects:

(a). Dahlia.
(b). Pineapple.
(c). Tobacco.
(d). All of the above.

Question 05. Bemisia tabaci is not a vector of one of the following viru:

(a). Cotton leaf curl.
(b). Dolichos yellow mosaic.
(c). Okra yellow vein mosaic.
(d). None of the above.

Also read: Cause of Whiptail in Cauliflower

Insect vectors of virus MCQ

Question 06. The vector of tungro virus belongs to the order:

(a). Coleoptera.
(b). Thysanoptera.
(c). Hemiptera.
(d). Aphididae.

Question 07. Which is a mite vector of virus?

(a). Aculus fockeui.
(b). Racilia dosalis.
(c). Sogatodes orizicolus.
(d). Phaedon cochleariae.

Question 08. Transmission mechanism of the non-persistent viruses by vectors:

(a). Month parts.
(b). Legs.
(c). Wings.
(d). All of the above.

Question 09. Transmission mechanism of the semi-persistent viruses by vectors:

(a). Month parts.
(b). Hind legs.
(c). Anterior regions of the gut of a vector.
(d). All of the above.

Question 10. Which is the vector of clover phyllody?

(a). Aphrodes albifrons.
(b). Orosius albicinctus.
(c). Stephanitis typica.
(d). None of the above.

Also read: Plant Pathology MCQ: Multiple Choice Questions

Insect vectors of bacteria MCQ

Question 11. The interaction between insects and phytoplasma is:

(a). Complex.
(b). Variable.
(c). Both a and b.
(d). Simple.

Question 12. Which one of the following is the insect vector of fire blight of apple?

(a). Bees.
(b). Wasp.
(c). Ants.
(d). All of the above.

Question 13. The vector insect of Stewart’s bacterial wilt is Chaetocnema pulicaria, and its host is:

(a). Rice.
(b). Maize.
(c). Wheat.
(d). Oat.

Question 14. The insect vector of eargot of cereals:

(a). About 40 species of insects.
(b). Crane fly.
(c). Gall midge.
(d). March fly.

Question 15. What is the effective way of control of a virus which is transmitted by a vector:

(a). Immediate application of pesticides against virus.
(b). Elimination of affected plants.
(c). Management of insect vector.
(d). All of the above.

Insect vectors of fungi

Also read: Perennial Redgram (Pigeon Pea)

External Links:

  • Insect-vectors
  • Tungro disease rice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *