Vegetable crops physiological disorder MCQ

Vegetable crops physiological disorder MCQ

Read MCQ or Multiple Choice Objective Questions on Vegetable Crops Physiological Disorders. This covers potato, tomato, cauliflower, cabbage, sprouting broccoli, Chinese cabbage.

Quiz: Horticulture multiple choice questions
Type: Objective questions
Number of questions: 20
Current update: 25-09-2021

Topics:

Physiological disorders of potato, tomato, cauliflower, cabbage, sprouting broccoli, Chinese cabbage.

Vegetable crops physiological disorder MCQ (Multiple Choice Objective Questions)

Request for answer key

Question 01. Which one of the following is rightly matched?

(a). Black spot of potato – Use potash fertilizer to manage it.
(b). Greening of tubers – Keep all tubers in open sunny situation to manage it.
(c). Sprouting of potatoes – Store potato tubers in moderate high temperature.
(d). Cold injury – Non treatable.

Question 02. What are the management practices of potato black spot?

(a). Use of potash fertilizers.
(b). Reduce or avoid the excessive use of N.
(c). Maintain balance between N and P fertilizers.
(d). All of the above.

Question 03. Green potato tubers contain..

(a). Glycoalkaloids like solanine.
(b). Glycoalkaloids like chaconine.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 04. The potato varieties with longer dormancy period may overcome the problem of..

(a). Mahogany browning.
(b). Cold injury.
(c). Uneven spouting in field.
(d). Sprouting of potato in field.

Question 05. The sweetening of potato is more harmful for..

(a). Food processing industries.
(b). Farmer.
(c). Customer.
(d). All of the above.

Vegetable Science Multiple Choice Questions

Also read: Olericulture (Vegetable Science) MCQ (Multiple Choice Questions)

Question 06. There are …. types of fruit cracking in tomato?

(a). Three types.
(b). Four types.
(c). One type.
(d).  Two types.

Question 07. Fruit cracking in tomato is very common during..

(a). Rainy season.
(b). Winter season.
(c). Summer season.
(d). All of the above.

Question 08. The misting prcatice inside a glasshouse, …. the incidence of fruit cracking in tomato?

(a). Reduces.
(b). Increases.
(c). Non effect.
(d). None of the above.

Question 09. Which is very destructive in tomato crops?

(a). Fruit cracking.
(b). Blossom end rot.
(c). Cold frost.
(d). Silvering.

Question 10. The first description of bronzing in tomato was given by..

(a). Hogarth.
(b). Moore.
(c). Kedar.
(d). Palevitch.

Horticulture Multiple Choice Questions

Also read: Horticulture Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 11. The main P. D. of greenhouse pepper is..

(a). Blossom end rot.
(b). Fruit cracking.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 12. Buttoning in cauliflower is more in case of late transplanting.

The cause has been explained by..

(a). Rather et. al.,1999.
(b). Wiebe, 1983.
(c). Wurr, 1984.
(d). None of the above.

Question 13. According to Blatt and Beusichen (1990), the management practice of whiptail in cauliflower mainly includes..

(a). Use of lime.
(b). Use of calcium.
(c). Use of molybdenum.
(d). Use of zinc.

Question 14. The leaves of a cauliflower plant which is suffering from blindness is..

(a). Curly.
(b). Thick.
(c). Thin.
(d). None of the above.

Question 15. Which one of the following is not a P. D. of cauliflower?

(a). Yellowing.
(b). Pinking.
(c). Greening.
(d). All of the above.

Olericulture questions

Also read: Water Activity in Fruits and Vegetables

Question 16. Tip burning creates problem in..

(a). Cauliflower.
(b). Amaranth.
(c). Cabbage.
(d). Brinjal.

Question 17. …. is the internal disorder in cabbage?

(a). Tip burning.
(b). Black petiole.
(c). Black specks.
(d). None of the above.

Question 18. Which has the lack evidence of its causes?

(a). Tip burning of cabbage.
(b). Black speck of cabbage.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 19. The problem of heat injury and internal tip burning is associated with..

(a). Brussels sprouts.
(b). Cabbage.
(c). cauliflower.
(d). Sprouting broccoli.

Question 20. What is bolting in Chinese cabbage?

(a). Seed flower.
(b). Root gall.
(c). Seed head.
(d). Bolting.

Request for answer key

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *