Vegetable grafting Questions: Tomato and Brinjal

Important questions on vegetable grafting

Questions on vegetable grafting

Also read: Basics of Brinjal (Eggplant) Grafting

Question 01. What is solmel?

Answer: Solmel is a hybrid variety of brinjal. It is an F1 variety of brinjal. Solmel is an offspring of the parent Solanum torvum (male) and Solanum melongena (female). This variety of brinjal is used as rootstock in tomato grafting.

Question 02. What is a rootstock?

Answer: A rootstock is a stem (basal) part of a graftage.

Question 03. What is scion?

Answer: A scion is a top growing portion of a graftage.

Question 04. Which species of wild brinjal is best for tomato grafting?

Answer: Solanum torvum is a better rootstock for tomato.

Question 05. Which species of wild brinjal is best for brinjal grafting?

Answer: Solanum torvum is best rootstock for brinjal grafting.

Also read: Factors For Successful Vegetable Grafting

Tomato grafting questions

Question 06. How many day’s gap should be there between rootstock and scion plants in tomato grafting?

Answer: The seeds of scion is sown after 2 true leaves appear in the rootstock.

Question 07. How many day’s gap should be there between rootstock and scion plants in brinjal grafting?

Answer: The seeds of scion is sown 1 week after the germination of rootstock-seeds.

Question 08. Is tomato and brinjal grafting similar to the grafting of fruit-plant?

Answer: Yes, method is same but procedure is different.

Question 09. What should be the spacing between two grafted tomato plants?

Answer: The space between two grafted plants depends on the variety of tomato. It may vary from 3.5 feet to 4 feet.

Question 10. What should be the spacing between two grafted brinjal plants?

Answer: The spacing between two grafted brinjal plants should be 4 feet.

Also read: Tomato and brinjal grafting possible in open field

Brinjal grafting questions

Question 11. Can graft tomato myself?

Answer: Yes, it is very easy.

Question 12. Is a healing chamber compulsory for vegetable grafting?

Answer: No.

Question 13. What are the different methods of vegetable grafting?

Answer: The different methods of veg grafting are as follows:

  • Slice or Japanese tube method.
  • Cleft method
  • Inarching method

Question 14. Which is the best method of tomato grafting?

Answer: Slice grafting is the best method of tomato grafting.

Question 15. Which is the best method of brinjal grafting?

Answer: Cleft grafting is the best method of brinjal or eggplant grafting.

Question 16. What is compatibility?

Answer: Compatibility in vegetable grafting is an ideal combination in which rootstock and scion, together give better crop yield after a successful grafting.

Also read: Brinjal, Tomato, Chilli Grafting Training

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *