Veterinary Science MCQ: Objective Questions

Veterinary Science MCQ: Objective Questions

Quiz: Animal husbandry online mock test.
Type: Objective questions.
No. of current questions: 30.
Current update: 11 October, 2021.
Next update: ….

This post, Veterinary Science MCQ Objective Questions, includes important questions for different agricultural competition exams. Major subject is animal husbandry. This post focuses on major diseases of animals and its medication.

Contents
(1). Topics
(2). Veterinary science mcq

(1). Topics

  • Bacterial diseases of farm animals.
  • Viral diseases of farm animals.
  • Fungal diseases of farm animals.
  • Mycoplasma diseases of farm animals.
  • Different medicines.
  • Diseases of farm animals and its control.

(2). Veterinary science mcq

Also read:

Question 01. Which is a carbolic acid medicine?

(a). Glycerized phenol.
(b). Magnesium sulphate.
(c). Potassium permanganate.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. …. is not an action of copper sulphate?

(a). Anthelomintic.
(b). Caustic.
(c). Light sedative.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Suhaga is the common same of..

(a). Borax.
(b). Neela thotha.
(c). Mag sulph.
(d). Nuasadar.

See answer

Question 04. What is the use of docking machine?

(a). To open the mouth of cattle.
(b). To provide liquid materials.
(c). To castrate the cattle.
(d). To cut the tail of cattle.

See answer

Question 05. Which type of syringe is best for inoculation?

(a). Plastic syringe.
(b). Record syringe.
(c). Glass syringe.
(d). All of the above.

See answer

Animal hormones including cow, buffalo, goat

Question 06. The adrenal glands secret which hormone?

(a). Thyroxine hormones.
(b). Oxytocin hormones.
(c). Steroid hormones.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. Insulin is secreted by..

(a). Pancreas glands.
(b). Duodenal glands.
(c). Posterior pituitary.
(d). Anterior pituitary.

See answer

Question 08. The most used hormone in the field of veterinary science is..

(a). F. S. H.
(b). Prolactin hormones.
(c). I. C. S. H.
(d). Growth hormones.

See answer

Question 09. Which one is the major role of follicular stimulating hormone?

(a). To increase the graafian follicle in ovary.
(b). To increase the size of testicles in male animals.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. The hormone …. produces androgen in male cattle.

(a). F. S. H.
(b). I. C. S. H.
(c). G. H.
(d). None of the above.

See answer

Question 11. Bad management is the …. cause cattle disease?

(a). Predisposing causes.
(b). Exciting causes.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Cause of animal diseases

Question 12. Which one is not a predisposing cause of cattle disease?

(a). Dirty water.
(b). Age and behavior of animals.
(c). Poor foods.
(d). Virus.

See answer

Question 13. Which is the exciting cause of cattle disease?

(a). Bacteria.
(b). Protozoa and parasite.
(c). Chemical, thermal, and physical factors.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. Which is the most common mode of infection in cattle?

(a). By udder and teats.
(b). By conjunctiva of eye.
(c). By mouth.
(d). By umbilical.

See answer

Question 15. Which one is the medium of droplet infection?

(a). Urinary tract.
(b). Mouth.
(c). Nose.
(d). Eyes.

See answer

Cattle: diseases of cow, goat, sheep, and buffaloes

Question 16. Which one is the incubation period of Foot and Mouth Disease?

(a). 12 hours.
(b). 1 – 6 days.
(c). 10 days.
(d). 18 – 30 days.

See answer

Question 17. Which one of the following cattle disease has minimum incubation period?

(a). Haemorrhagic septicemia.
(b). John’s disease.
(c). Septic abortion.
(d). Rinder pest.

See answer

Question 18. Which one of the following cattle disease has longer incubation period?

(a). T. B.
(b). Black quarter.
(c). Cattle anthrax.
(d). Tick fiver.

See answer

Question 19. The animal abscess shows..

(a). Diagnostic symptom.
(b). Physical symptom.
(c). Subjective symptom.
(d). Local symptom.

See answer

Question 20. Which is a type of curative treatment?

(a). First aid.
(b). Actual treatment.
(c). Both a and b.
(d). Prophylactic treatment.

See answer

Cattle: vaccination programme for cow and buffaloes

Question 21. Which is a subacute form of cattle disease?

(a). Black quarter.
(b). Foot and mouth disease.
(c). Johne’s disease.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. Which is a acute form of cattle disease?

(a). Black quarter.
(b). H. S.
(c). Anthrax.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. Panzootic disease occurs in..

(a). A specific area.
(b). A country (national level).
(c). In whole world.
(d). A state (state level).

See answer

Question 24. Immunity in a cattle develops within …. days after vaccination programme.

(a). 1 – 5.
(b). 15 – 20.
(c). 30 – 40.
(d). 50 – 75.

See answer

Question 25. Which is the right time of vaccination against H. S.?

(a). May – June.
(b). August – September.
(c). January – February.
(d). All of the above.

See answer

Cattle: body temperature of cow and buffaloes

Question 26. Which is the right time of vaccination against black quarter?

(a). October – November.
(b). March – April.
(c). August – September.
(d). June – July.

See answer

Question 27. Which is the right time of vaccination against rinder pest.?.

(a). October – November.
(b). April – May.
(c). December – January.
(d). None of the above.

See answer

Question 28. The body temperature of a normal cow is..

(a). 36.4 °C.
(b). 37.8 °C.
(c). 38.6 °C.
(d). 39.2 °C.

See answer

Question 29. What is the normal pulse rate of buffalo?

(a). 40 – 70 per minute.
(b). 40 – 60 per minute.
(c). 40 – 55 per minute.
(d). 40 – 45 per minute.

See answer

Question 30. What is syncope death in cattle?

(a). Death by the failure of heart or heart stop to work.
(b). Death by lethal physical injuries.
(c). Death by harmful microbes.
(d). Death by the combinations of all.

See answer

Veterinary science mcq

……………….

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *