Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Viticulture MCQ (Quiz)


Viticulture MCQ (Quiz)

Read multiple choice objective questions on Viticulture. Topics: Introduced to grape: History, botany, species, varieties. cultivation practice of grape: Climate, soil, varieties, method of planting, irrigation, manuring, propagation, pruning, insect-pests management, post harvest handling, other important topics.

TypeMultiple Choice Questions
Number of questions30

Also read: Pomology Multiple Choice Questions

Question 01. What is the scientific name of grape?

(a). Vitis vinifera.
(b). Vitis amurensis.
(c). Vitis labrusca.
(d). Vitis riparia.

See answer

Question 02. Which is the family of grape?

(a). Rutaceae.
(b). Myrtaceae.
(c). Vitaceae.
(d). Rosaceae.

See answer

Question 03. What is the chromosome number of grape?

(a). 2n = 36.
(b). 2n = 32.
(c). 2n = 34.
(d). 2n = 38.

See answer

Question 04. Which one is the origin place of V. vinifera?

(a). North America.
(b). South Africa.
(c). Mediterranean regions.
(d). Western Europe.

See answer

Question 05. Which one is the fruit type of V. vinifera?

(a). Drupe.
(b). Cherry.
(c). Stone.
(d). Berry.

See answer

Question 06. What is the skin colour of Pione?

(a). Green.
(b). Purple.
(c). White.
(d). Black.

See answer

Question 07. Pione is the popular variety of which country?

(a). China.
(b). Thailand.
(c). Japan.
(d). Indiana.

See answer

Question 08. Which one is a table purpose grape variety?

(a). Thompson Seedless.
(b). Flame Seedless.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. Which is a white green variety?

(a). Thompson Seedless.
(b). Delaware.
(c). Flame Seedless.
(d). Ruby globe.

See answer

Question 10. Which is a red variety?

(a). Swenson Red.
(b). Crimson Seedless.
(c). Flame Seedless.
(d). All of the above.

See answer

Viticulture multiple choice objective questions

Question 11. Which is a blue black variety?

(a). Beauty Seedless.
(b). Fantasy Seedless.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Thompson Seedless is also known by which name?

(a). Sultana.
(b). Silver.
(c). Harita.
(d). Devika.

See answer

Question 13. Which of the following is the dried form of grape?

(a). Ricin.
(b). Ramis.
(c). Dry grapes.
(d). Raisin.

See answer

Question 14. What is the Hindi name of raisin?

(a). Kismis.
(b). Chhuhara.
(c). Sonth.
(d). Kaju.

See answer

Question 15. Which is the simplest way of preparation of raisin?

(a). Artificial drying.
(b). Sun drying.
(c). Water dripping.
(d). None of the above.

See answer

Question 16. Which chemical is used to treat the golden raisins?

(a). Sulfur dioxide.
(b). Carbon dioxide.
(c). Ethylene.
(d). Naphthalene acetic acid.

See answer

Question 17. How many steps are involved in raisin processing?

(a). 2.
(b). 4.
(c). 3.
(d). 5.

See answer

Question 18. What is the main benefit of fast removal of water?

(a). It decreases the rate of browning.
(b). It is a time saving process.
(c). No weight loss.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. Which is the new method of pre treatment?

(a). Oil emulsions.
(b). Dilute alkaline solutions. 
(c). Both a and b.
(d). Dry emulsion cold dip.

See answer

Question 20. Which is not a type of drying?

(a). Sun drying.
(b). Shade drying.
(c). Mechanical drying.
(d). Chemical drying.

See answer

Objective questions on grape cultivation

Question 21. What is the protein content of raisin in per 100g?

(a). 2.1g
(b). 3.1g.
(c). 4.1g.
(d). 5.1g.

See answer

Question 22. Of which element is raisin a rich source?

(a). Protein.
(b). Vitamin C.
(c). Carbohydrate.
(d). Fiber.

See answer

Question 23. Which is true about Anab-e-Shahi?

(a). It is a late maturing variety.
(b). It is an early maturing variety.
(c). It is a mid season variety.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. Which is the leading grape producing state of India?

(a). Tamil Nadu.
(b). Kerala.
(c). Andhra Pradesh.
(d). Maharashtra.

See answer

Question 25. Which Indian city is known as the grape capital of India?

(a). Pune.
(b). Nashik.
(c). Nagpur.
(d). Kolhapur.

See answer

Question 26. Which country is the largest producer of grape?

(a). India.
(b). United States of America.
(c). Turkey.
(d). China.

See answer

Question 27. What is the another name of Muscut?

(a). Pioneer.
(b). Pineapple.
(c). Pinnacle.
(d). Paneer.

See answer

Question 28. What should be the planting distance?

(a). 1.80 m to 1.20 m.
(b). 3 m to 2 m.
(c). 4 m to 2.5 m
(d). 5 m to 5 m.

See answer

Question 29. What is the plant population for that distance?

(a). 2000 to 3000 plants per hectare.
(b). 3000 to 4000 plants per hectare.
(c). 1500 to 2000 plants per hectare.
(d). 4000 to 5000 plants per hectare.

See answer

Question 30. Which is the most common propagation method in grape?

(a). Hardwood cutting.
(b). Softwood cutting.
(c). Semi-hardwood cutting.
(d). All of the above.

See answer

Viticulture mock test

Question 31. Which is the method of training?

(a). Single stem.
(b). Double stem.
(c). Multiple stem.
(d). All of the above.

See answer

Question 32. What is the method of pruning for Anab-e-Shahi?

(a). 2-bud level.
(b). 3-bud level.
(c). 4-bud level.
(d). 5-bud level.

See answer

Question 33. What is the method of pruning for Thompson Seedless?

(a). 2-bud level.
(b). 3-bud level.
(c). 4-bud level.
(d). 1-bud level.

See answer

Question 34. How many fruits (in percentage) are removed in thinning?

(a). 10% of the berries.
(b). 15% of the berries.
(c). 20% of the berries.
(d). 25% of the berries.

See answer

Question 35. Which is the most disastrous disease of grapevine?

(a). Hen and chicken disease.
(b). Anthracnose.
(c). Powdery mildew.
(d). Downy mildew.

See answer

Viticulture quiz, mcq, multiple choice objective questions, online mock test.


Leave a Reply

Your email address will not be published.