Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Water management mcq


Water management mcq

Post: Water management mcq. Multiple choice objective questions on water management. Topics include watershed development programme, important terminology, reservoirs of India, watershed development programmes in India, method of irrigation, etc.

TypeOnline mock test
Number of mcq15

Also read: MCQ on soil and water conservation

MCQ on water management

Question 01. What is drainage coefficient?

(a). It is the depth of water in cm to be drained in 24 hours period from the entire drainage area.
(b). It is the drainage capacity of a canal.
(c). Drainage of water from a water body within 12 hours.
(d). Drainage of water from a crop field before the symptoms of wilting appear in plants.

See answer

Question 02. Which of the following nutrients becomes deficient under the water logging condition?

(a). Zn.
(b). Cu.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which type of root develops in water logging conditions?

(a). Taproot.
(b). Fibrous root.
(c). Adventitious root.
(d). All of the above.

See answer

Question 04. Concentration of which chemical is high water logging conditions?

(a). Methane.
(b). Ethane.
(c). Ethylene.
(d). Carbon dioxide.

See answer

Question 05. How would you manage saline soil?

(a). By flood irrigation.
(b). By flood irrigation and drainage.
(c). By growing salt loving plants.
(d). By growing acid loving plants.

See answer

Question 06. What should be the nitrate level in drinking water to avoid severe health problems?

(a). 10 mg per litre.
(b). Less than 10 mg per litre.
(c). More than 10 mg per litre.
(d). None of the above.

See answer

Irrigation and methods or irrigation

Question 07. Consider about irrigation.

  1. Indian agriculture depends on irrigation.
  2. History of irrigation is 5,000 years old.
  3. It has no role in crop protection.
  4. Irrigation plays role in weed control.
  5. It doesn’t affect soil consolidation.

(a). Only 1, 2, and 3 are true.
(b). Only 3 and 5 are true.
(c). All are true.
(d). Only 2 and 4 are true.

See answer

Question 08. Which is true about infiltration capacity?

(a). The infiltration capacity is the maximum rate of infiltration.
(b). The infiltration capacity increases as the soil moisture content of surface increases.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. What is percolation?

(a). Filtration of water through soil.
(b). Filtration of water through rocks.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. What is seepage?

(a). Horizontal flow of water in water channel.
(b). Vertical flow of water in water channel.
(c). Zigzag flow of water in water channel.
(d). None of the above.

See answer

Also read: Hydrology MCQ and Quiz

Important terminologies

Question 11. When does the runoff occur?

(a). Before the saturation of soil.
(b). After the saturation of soil.
(c). Both a and b.
(d). Just after the rain.

See answer

Question 12. What happens in leaching?

(a). Downward movement of water.
(b). Downward movement of roots.
(c). Downward movement of soil particles.
(d). Downward movement of nutrients.

See answer

Question 13. What is contingency irrigation?

(a). Irrigation in desert lands.
(b). Irrigation at ripening stage.
(c). Irrigation at grain filling stage.
(d). An irrigation to save the life of crops at the right time.

See answer

Question 14. Which is the most efficient irrigation system?

(a). Drip irrigation.
(b). Sprinkler.
(c). Flood irrigation.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Objective of watershed development programme.

(a). To mitigate the adverse effects of drought on crops and livestock.
(b). To encourage restoration of ecological balance.
(c). To promote economic development of village community.
(d). All of the above.

See answer

For: Water management mcq


Leave a Reply

Your email address will not be published.