Weed Science Multiple Choice Objective Questions (MCQ)

Weed Science Multiple Choice Objective Questions (MCQ)

Question: Which plant is considered to be weed?

(a). Amaranth.
(b). Wild carrot.
(c). White clover.
(d). All of the above.

Also read:

Start.. Weed Science Multiple Choice Questions (01 – 05)

Question 01. Which is a Kharif season weed?

(a). Eleusine.
(b). Echinochloa.
(c). Celosia.
(d). All of the above.

See Answer

Question 02. Which is a Rabi season weed?

(a). Argemone.
(b). Phalaris.
(c). Chenopodium.
(d). All of the above.

See Answer

Question 03. Cyperusrotundus is also known as..?

(a). Nut grass.
(b). Japanese grass.
(c). Tough grass.
(d). Elephant grass.

See Answer

Question 04. Weed very specific to wheat..?

(a). Nut grass.
(b). Doob grass.
(c). Phalaris.
(d). Striga.

See Answer

Question 05. Dormancy of Phalaris minor seed is..?

(a). 6 months.
(b). 12 months.
(c). 2.5 years.
(d). 4 – 5 years.

See Answer

Weed MCQ (06 – 10)

Question 06. Weeds can be propagated by..?

(a). Rhizomes and bulbs.
(b). Tubers and stolen.
(c). Suckers and seeds.
(d). All of the above.

See Answer

Question 07. Convolvulus sp. has …. root system?

(a). Swallow.
(b). Deep.
(c). Medium.
(d). None of the above.

See Answer

Question 08. Which is a biennial weed?

(a). Dacus carota.
(b). Cirsium vulgare.
(c). Alternanthera pungens.
(d). All of the above.

See Answer

Question 09. Which is a perennial weed?

(a). Cyperus rotundas.
(b). Cynodon sp.
(c). Convolvolus.
(d). All of the above.

See Answer

Question 10. Which is an obligate weed?

(a). Anagallis.
(b). Chenopodium.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Weed Science MCQ (11 – 15)

Question 11. Which is an example of facultative weed?

(a). Argemone.
(b). Euphorbia.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 12. Which is a sedge weed?

(a). Cyperus spp.
(b). Cynodon.
(c). Avena.
(d). Echinochloa.

See Answer

Question 13. Which is a broad leaf weed?

(a). Japanese grass.
(b). Chenopodium.
(c). Cynodon.
(d). Motha.

See Answer

Question 14. Which is an example of relative weed?

(a). Padma rice variety in Bala rice variety.
(b). Cynodon in rice.
(c). Rice in wheat.
(d). Wheat in wheat.

See Answer

Question 15. Which is an example of rogue weed?

(a). Kiron rice in Krishna rice.
(b). Rice in maize.
(c). Wheat in maize.
(d). None of the above.

See Answer

Weed MCQ (16 – 20)

Question 16. Wild rice in rice is an example of..?

(a). Rogue weed.
(b). Wild weed.
(c). Mimicry weed.
(d). All of the above.

See Answer

Question 17. Crop weed competition effect is always..?

(a). Negative.
(b). Positive.
(c). Either negative or positive.
(d). None of the above.

See Answer

Question 18. The crop weed competition may be..?

(a). Interspecific.
(b). Intraspecific.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 19. Semi root parasitic weed..

(a). Cuscuta.
(b). Striga.
(c). Orabachi.
(d). All of the above.

See Answer

Question 20. Total root parasitic weed..?

(a). Cuscuta.
(b). Striga.
(c). Orabachi.
(d). None of the above.

See Answer

Weed Science Quiz (21 – 25)

Question 21. Total stem parasitic weed..?

(a). Cuscuta.
(b). Striga.
(c). Orabachi.
(d). None of the above.

See Answer

Question 22. In stale seed bed method …. is done?

(a). Flushing out of germinating weed seed.
(b). Weeding of germinating seed bed.
(c). Killing of germinating seed bed by chemical.
(d). None of the above.

See Answer

Question 23. Corp-weed competition period in transplanted rice is..?

(a). 15 – 25 DAS.
(b). 30 – 45 DAS.
(c). 25 – 30 DAS.
(d). 45 – 60 DAS.

See Answer

Question 24. Weediness is a situation of..?

(a). No weeding.
(b). Abundance of weed.
(c). No weed.
(d). Any of the above.

See Answer

Question 25. Reduction in yield due to weed is highest in..?

(a). Maize.
(b). Sugar beet.
(c). Cotton.
(d). Rice

See Answer

Weed MCQ (26 – 30)

Question 26. Weeds is a beneficial plant, when..

(a). Used in lawn making.
(b). Ground cover.
(c). Screen purpose.
(d). All of the above.

See Answer

Question 27. Tridax procumbens has …. for weed dispersal?

(a). Comose.
(b). Baloon.
(c). Pappus.
(d). None of the above.

See Answer

Question 28. Which type of weed seed is covered with hairs?

(a). Comose.
(b). Baloon.
(c). Pappus.
(d). Wings.

See Answer

Question 29. Seed dispersal type in Anemone sp. is..

(a). Wing style.
(b). Baloon.
(c). Both a and b.
(d). Feathery style.

See Answer

Question 30. Which factor affects wind dispersal?

(a). Seed weight.
(b). Seed shape.
(c). Wind speed and turbulence.
(d). All of the above.

See Answer

Weed Science Questions (31 – 35)

Question 31. Chenopodium album may produce …. seeds per plant?

(a). 40,000.
(b). 80,000.
(c). 56,000.
(d). 72,000.

See Answer

Question 32. Amaranthus retroflexus may produce …. seeds per plant?

(a). 1,96,405.
(b). 2,00,000.
(c). 1,50,670.
(d). 2,50,650.

See Answer

Question 33. Which is known as nitrophil?

(a). Achyranths aspera.
(b). Amaranthus spp.
(c). Chenopodium spp.
(d). None of the above.

See Answer

Question 34. Which is ‘P’ lover?

(a). Achyranths aspera.
(b). Amaranthus spp.
(c). Chenopodium spp.
(d). All of the above.

See Answer

Question 35. Chenopodium sp & Portulaca mainly takes..

(a). N.
(b). P.
(c). K.
(d). Mg.

See Answer

Weed MCQ (36 – 40)

Question 36. The weeds found to remove …. times more of N?

(a). 8.
(b). 7.
(c). 9.
(d). 6.

See Answer

Question 37. Severe infestation of …. causes poor ploughing performance.

(a). Striga.
(b). Orabachi.
(c). Cuscuta.
(d). Bermuda Grass.

See Answer

Question 38. Weed free environment in a crop  which has 100 days duration?

(a). 15 days.
(b). 25 days.
(c). 35 days.
(d). 45 days.

See Answer

Question 39. Which affects crop weed competition?

(a). Period of weed growth.
(b). Intensity of weed.
(c). Species of wheat.
(d). All of the above.

See Answer

Question 40. Preventive method of weed management..?

(a). Enforcement of weed laws.
(b). Use of well rotten manure.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Weed Science Important Topics (41 – 45)

Question 41. Curative method of weed control..?

(a). Eradication.
(b). Control.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 42. Sodium salt was discovered in..?

(a). 1956.
(b). 1944.
(c). 1935.
(d). 1976.

See Answer

Question 43. Fluchloralin is a …. applied herbicide?

(a). Foliar.
(b). Surface.
(c). Soil.
(d). All of the above.

See Answer

Question 44. Which is a foliage applied herbicide?

(a). Paraquat.
(b). Glyphosate.
(c). Both a and b.
(d). Phorate.

See Answer

Question 45. Which is a selective herbicide?

(a). Paraquat.
(b). Atrazine.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Weedicide MCQ (46 – 50)

Question 46. Atrazine, Pendimethalin, Butachlor, Thiobencarb, Pretilachlor are examples of..?

(a). Pre – emergence herbicides.
(b). Pre – plant herbicides.
(c). Post – emergence herbicides.
(d). All of the above.

See Answer

Question 47. Glyphosate, Paraquat, 2,4-D, Sodium Salt are the examples of..?

(a). Pre – emergence herbicides.
(b). Early Post-emergence plant herbicides.
(c). Post – emergence herbicides.
(d). All of the above.

See Answer

Question 48. The formulation of butachlor is..?

(a). EC.
(b). WP.
(c). G.
(d). WSC.

See Answer

Question 49. Atrazine is available in form of..?

(a). EC.
(b). WP.
(c). G.
(d). WSC.

See Answer

Question 50. Fumigation is a type of..?

(a). Sprinkler application of herbicides.
(b). Foliar application of herbicides.
(c). Soil application of herbicides.
(d). None of the above.

See Answer


One comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *