Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Which is the most fertile soil?


Which is the most fertile soil?

Soil fertility is the inherent capacity of soil to supply available nutrients to plants. Some types of soils are more fertile than the rest. For example, desert soil is one of the most least fertile soil. In this post we will know about ‘which is the most fertile soil’.

Most fertile soil

Soils of India mcq

These questions includes the answer for the main question, so read these questions till the end.

Also read: Soil science mcq multiple choice questions

Question 01. What is the low status N in soil?

(a). When N is 250 kg/ha.
(b). When N is 250 – 300 kg/ha.
(c). When N is less than 250 kg/ha.
(d). When N is less than 200 kg/ha.

Answer: A low N soil is that which has less than 250 kg N in per ha.

Question 02. Which one of the following is N determination process of total N in soil?

(a). Morgan’s method.
(b). Walke and black method.
(c). Kzeldahl process.
(d). Olsen’s method.

Answer: Kzeldahl process is the N determination analysing process.

Question 03. Alkaline permanganate is the analysing process of..

(a). Potassium.
(b). Available N.
(c). Organic carbon.
(d). All of the above.

Answer: Alkaline permanganate is the analysing process of available N.

Question 04. Which is considered as the low organic matter percentage in soil?

(a). < 0.5%. (b). 0.5 – 0.75%. (c). > 0.75 %.
(d). None of the above.

Answer: The organic matter percentage of < 0.5 is low.

Question 05. Which is the index of available nutrient to plants?

(a). Soil fertility.
(b). Soil productivity.
(c). Soil health.
(d). Nutrient status.

Answer: Soil fertility s the index of available nutrient to plants.

Soil science

Question 06. The fertility of a certain soil is same in all the….

(a). Places.
(b). Fields.
(c). Climates.
(d). All of the above.

Answer: The fertility of a certain soil is same all the climates.

Question 07. Which is true?

(a). All fertile soils are not productive.
(b). All fertile soils are productive.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Answer: All fertile soils are not productive.

Question 08. What is Mar?

(a). Organic manure.
(b). Chemical fertilizer.
(c). Raw humus.
(d). None of the above.

Answer: Mar is raw humus.

Question 09. What is marling?

(a). Application of clay to sandy soil.
(b). Application of vermicompost to clay soil.
(c). Addition of farm yard manure to red soil.
(d). Addition of pond soil to garden soil.

Answer: Marlin is the application of clay to sandy soil.

Question 10. Which is true about teast?

(a). Soil containing high proportion of Cl.
(b). Soil containing high proportion of boron.
(c). Soil containing high proportion of Zn.
(d). Soil containing high proportion of Mo.

Answer: Teast is the Soil containing high proportion of Mo.

Soils of India

Question 11. Alluvial soil doesn’t belong to one of the following soil group..

(a). Entisol.
(b). Vertisol.
(c). Inceptisol.
(d). Alfisol.

Answer: Alluvial soil doesn’t belong to soil group entisol.

Question 12. Which one of the following state of India doesn’t have coastal lands?

(a). Maharashtra.
(b). Tamil Nadu.
(c). Telangana.
(d). Karnataka.

Answer: The Indian state …. doesn’t have coastal lands.

See location on google earth

Question 13. Which Indian states have a vast area of barren land?

(a). Rajasthan and Gujarat.
(b). Rajasthan and Haryana.
(c). Gujarat and Madhya Pradesh.
(d). Gujarat and Maharashtra.

Answer: The Indian states Rajasthan and Gujarat have a vast area of barren land.

Question 14. Which is the most least fertile soil?

(a). Red soil.
(b). Regur.
(c). Forest soil.
(d). Desert soil.

Answer: Desert soil is the least fertile soil.

Question 15. The term ‘late soil’ is related with..

(a). Alluvial soil.
(b). Red soil.
(c). Laterite soil.
(d). None of the above.

Answer: It is red soil.

Most fertile soil of India

Question 16. Which is a ligno-protein matter?

(a). Humas.
(b). Vermiompost.
(c). Farm Yard manure.
(d). Garden soil.

Answer: Humas is a ligno-protein matter.

Question 17. What is khadar?

(a). New alluvium.
(b). Old alluvium.
(c). Kankar soil.
(d). New laterite soil.

Question 18. What is bhangar?

(a). Old alluvium.
(b). New alluvium.
(c). A type of black soil.
(d). None of the above.

Question 19. Which is the best soil for any type of plants?

(a). Loam soil.
(b). Sandy loam soil.
(c). Clay soil.
(d). Sandy soil.

Answer: Sandy loam is the best soil for any type of plants.

Question 20. Which is most fertile soil?

(a). Red soil.
(b). Black soil.
(c). Laterite soil.
(d). Alluvial soil.

Answer: Alluvial soil is the most fertile soil. It is mainly found in river basins.

……………..


Leave a Reply

Your email address will not be published.