Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Wild Cashew Nut


Wild Cashew Nut

There is a wild species of cashew nut which is known as Wild Cashew Nut.

(1). General description: Wild Cashew Nut

Scientific name: Anacardium excelsum
Family: Anacardiaceae
Close relation: Cultivated cashew
English name: Wild cashew nut
Other name: Espave
Type: Evergreen flowering and fruiting tree
Local name: Bhelwa (भेलवां)

Also read: Mango cultivation practice

Climate

It is a forest tree of tropical and subtropical India.

Distribution

Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha, Jharkhand, Andhra Pradesh etc.

(2). Characteristics

Leaves:

Leaves are dark green. The shape of leaf is oval. Leaf type is alternate.

Flower:

Flowers are small. The flower type is panicle. Flowering starts in spring.

Fruit:

Fruit is a drupe. The wild cashew fruits are small. The fruit apple is edible. It gives decent test when drying. Nut contains toxic chemicals which is very very allergic to human skin.

Tree trunk:

Single tree trunk with many main branches.

(3). Method of propagation

Method of propagation of wild cashew is seed.

Also read:

(4). MCQ on Cashew

Question 01. What is the scientific name of wild cashew nut?

(a). Anacardium excelsum.
(b). Anacardium occidantle
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Answer: Anacardium excelsum

Question 02. The other fruit crop in the same family is..

(a). Banana.
(b). Pistachio.
(c). Guava.
(d). Apple.

Answer: Pistachio

Question 03. The wild cashew nut is native to..

(a). India.
(b). Sri Lanka.
(c). Afghanistan.
(d). Iran.

Answer: India

Question 04. Which part of wild cashew contains toxic chemicals?

(a). Apple.
(b). Leaf.
(c). Nut.
(d). Bark.

Answer: Nut

Question 05. Wild cashew is a/an

(a). Evergreen flowering and fruiting tree.
(b). Deciduous flowering and fruiting tree.
(c). Some races are evergreen some are deciduous.
(d). None of the above.

Answer: Evergreen flowering and fruiting tree.

Question 06. Commercial method of grafting in cashew is..

(a). Seed.
(b). Air layering.
(c). Softwood grafting.
(d). All of the above.

Answer: Softwood grafting

Question 07. Which is a variety of cashew?

(a). Vengurla series.
(b). BPP series.
(c). Both a and b.
(d). Ratna.

Answer: Both a and b

Question 08. …. is a pest of cashew nut tree

(a). Tea mosquito bug.
(b). Fruit borer.
(c). Mealy bug.
(d). All of the above.

Answer: Tea mosquito bug

Question 09. The another name of pink disease of cashew is..

(a). Anthracnose.
(b). Die back.
(c). Necrosis.
(d). None of the above.

Answer: Die back

Question 10. Wild cashew nut is a tree of..

(a). Temperature zone.
(b). Humid zone.
(c). Tropical and subtropical zone.
(d). None of the above.

Answer: Tropical and subtropical zone

Also read: Epicotyl grafting in mango

You can explore other posts here..

External Links:



Leave a Reply

Your email address will not be published.