Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ on Soil Erosion


MCQ on Soil Erosion and Conservation

Soil erosion is the process of the removal of soil particles from the parent body and transportation of such particles by wind and water.

01: Erosion by water

1.1: Splash or rain drop

It is the first stage of erosion by water.

1.2: Sheet erosion

  • It is the highest and uniform removal of soil particles.
  • This type is unnoticed by farmer, hence it is the most serious form of water erosion.

1.3: Rill erosion

It can be removed by normal tillage operations.

1.4: Gully erosion

It can not be removed by normal tillage operations.

02: Erosion by wind

There are three stages:

  • Saltation
  • Surface creep
  • Suspension

2.1: Saltation

  • It is the movements of soil particles through bounces on ground.
  • Saltation is the first stage of movement of soil particles in series of jump.
  • 0.1-0.5 mm diameter particles are moved by saltation.
  • Soil loss due to saltation is 50-75%.

2.2: Surface creep

  • It is the rolling or sliding of larger soil particles.
  • Particle size is more than 0.5mm
  • Loss ranges from 5-25% due to surface creep

2.3: Suspension

  • It is the floating of small size particles.
  • Particle size is less than 0.1mm
  • It accounts for 3-4% soil loss.

03: Erosion by wave

  • It is the type of erosion by combined action of wind and water.
  • Wave erosion is also known as strive bankes.
TypeMultiple choice objective questions
Major subjectSoil Science
CategoryQuiz
Number of questions30

Also read: Soil Science MCQ: Multiple Choice Questions

Soil erosion MCQ

Question 01. What is the rate of soil erosion in India?

(a). 15.8 tonnes per ha.
(b). 17.7 tonnes per ha.
(c). 12.1 tonnes per ha.
(d). 16.4 tonnes per ha.

Question 02. What is the permissible limit of soil loss in India?

(a). 12 tonnes per ha. per year
(b). 18 tonnes per ha. per year
(c). 10 tonnes per ha. per year
(d). 21 tonnes per ha. per year

Question 03. What is the cause of Anthropogenic erosion?

(a). Excessive grazing
(b). Deforestation
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 04. Which is an apposite action to SE?

(a). Degradation
(b). Deposition
(c). Weathering of rocks
(d). All of the above

Question 05. Which is not a type of soil movement in the process of wind erosion?

(a). Saltation
(b). Suspension
(c). Surface creep
(d). Weathering

Types of soil erosion

Question 06. What is the cause of aeolean erosion?

(a). Wind
(b). Animals
(c). Solar rays
(d). Microorganisms

Question 07. The given image shows four stages of SE. Which one is rill erosion?

(a). A is RE
(b). B is RE
(c). C is RE
(d). D is RE

Question 08. What is the on-site impact of SE?

(a). Decreases in crop productivity
(b). Ecological collapse
(c). Land slides
(d). All of the above

Question 09. What is the off-site impact of SE?

(a). Sedimentation of waterways
(b). Eutrophication of water bodies
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 10. Which is least severe type of erosion?

(a). Splash
(b). Sheet
(c). Rill
(d). Gully

Soil science quiz

Question 11. Which is the most severe of the four?

(a). Splash
(b). Sheet
(c). Rill
(d). Gully

Question 12. When will surface runoff occur?

(a). When soil is saturated
(b). When the rate of rainfall is greater than the rate at which water can infiltrate into the soil
(c). In both conditions
(d). None of the above

Question 13. .. erosion is the transport of loosened soil particles by overland flow.

(a). Splash
(b). Sheet
(c). Rill
(d). Gully

Question 14. Where is the rill active?

(a). Where water erosion rates on disturbed upland areas are greatest
(b). Where water erosion rates on disturbed upland areas are lowest
(c). Either a or b
(d). None of the above

Question 15. What is the cause of gully erosion?

(a). Rapid flow of water
(b). Narrow channels
(c). Grazing
(d). All of the above

Soil erosion and conservation

Question 16. In which stage of stream erosion is the valleys have a typical V cross-section?

(a). Early stage
(b). Mid stage
(c). Later stage
(d). All of the above

Question 17. What is the cause of Arbol de Piedra?

(a). Animals
(b). Rains
(c). Wind
(d). Wave

Question 18. What happens in deflation?

  1. Wind picks up
  2. Wind carry away loose particles
  3. Wind gets warmer
  4. Wind causes rainfall and SE

(a). Only 1 is true
(b). Only 1 and 2 are true
(c). Only 2 and 4 are true
(d). All are true

Question 19. What happens in abrasion?

(a). Top soil loss
(b). Degradation of particles
(c). Deposition of particles
(d). None of the above

Question 20. Which is a category of deflation?

(a). Surface creep
(b). Saltation
(c). Suspension
(d). All of the above

Wind erosion quiz

Question 21. Which of the following type of soil is most affected by wind erosion?

(a). Silt
(b). Clay
(c). Loam
(d). All of the above

Question 22. Which of the following state of India is severely affected by wind erosion?

(a). Gujarat
(b). Andhra Pradesh
(c). Bihar
(d). Rajasthan

Question 23. Which one of the following factor affects SE?

(a). Climate
(b). Soil structure and composition
(c). Vegetative covering
(d). All of the above

Question 24. Which type of soil is more resistant to erosion?

(a). Sandy
(b). Clay
(c). Loam
(d). All of the above

Question 25. What is USLE?

(a). Universal Soil Loss Equation
(b). Unique Soil Loss Equation
(c). Ultimate Soil Loss Equation
(d). None of the above

Management of soil erosion

Question 26. Use of vertical mulch

(a). Clay soil
(b). Sandy soil
(c). Black cotton soil
(d). Any of the above

Question 27. Where is contour bunding adopted?

(a). Land slope is 6%
(b). Land slope is less than 6%
(c). Land slope is 16-33%
(d). None of the above

Question 28. What is the full form of LEISA?

(a). Low External Input Sustainable Agriculture
(b). Long External Input Sustainable Agriculture
(c). Least External Input Sustainable Agriculture
(d). None of the above

Question 29. Where is bench terracing practiced?

(a). Land slope is 16%
(b). Land slope is less than 16%
(c). Land slope is 16-33%
(d). None of the above

Question 30. The land capability classes suitable for crop cultivation?

(a). Class I to III
(b). Class I to II
(c). Class I to IV
(d). Class I to V

Also read: Agricultural Soil Science Quiz


Leave a Reply

Your email address will not be published.