Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ on Rural Development Programmes


MCQ on Rural Development Programme: Agricultural Extension Education

Read MCQ on Rural Development Programme in India. Topics: Introduction to rural development, Sriniketan project, Gurgaon project, Marthandam project, Sevagram project, Etawah pilot project, Nilokheri project, IRDP, National Rural Employment Programmes, Intensive Agricultural Development Programme IAAP, CDP, NES, Jawahar Rojgar yojana, TRYSEM, Development of Women and Children in Rural Areas, and others.

Also read: Agriculture Extension Education MCQ: Multiple Choice Questions

Introduction to rural development (MCQ)

Question 01. Who defines rural development as ”improving the living standard of masses of low income population residing in rural areas and making the process of rural development self sustaining”?

(a). Ensminger
(b). Agarwala
(c). World Bank
(d). Lele

Question 02. What was the objective of rural development?

(a). Multi dimensional but unidirectional
(b). Unidimensional but multi directional
(c). Multi dimensional and multi directional
(d). None of the above

Sriniketan project

Question 03. Rabindranath Tagore in collaboration with whom started Sriniketan? Leonard. K in 1921 at sriniketan in Bengal

(a). Leonard K
(b). Axin
(c). Aziz
(d). None of the above

Question 04. What was the objective of Sriniketan?

(a). Studying and analysing rural problems
(b). Helping villages to develop their resources.
(c). Both a and b
(d). Development of educational institutes

Question 05. Which is was not an activity of Sriniketan project?

(a). Better seed and manures
(b). Cottage industries
(c). Organizing village meals
(d). Training village youth

Also read: Communication Model MCQ: Extension Quiz

Gurgaon project

Question 06. Who was the pioneer of Gurgaon project?

(a). Spencer hatch, 1920
(b). F.L. Brayne, 1920
(c). Barnard, 1920
(d). None of the above

Question 07. What were the objectives of the Gurgaon project?

(a). Increasing farm yields
(b). Stopping overspending in social functions
(c). Improving health standards and women welfare
(d). All of the above

Question 08. Which one has been the short coming activity of the Gurgaon project?

(a). Use of authority
(b). Irrigation
(c). Composting
(d). Women’s education

Marthandam project

Question 09. Then (1921), in which Indian state was the Marthandam project started?

(a). Mysore State
(b). Madras State
(c). Patiala and East Punjab States Union
(d). Travancore

Question 10. Which has been the weak point of the Marthandam project?

(a). Lack of government support
(b). Agriculture
(c). Low financial load
(d). None of the above

Question 11. Which is not an activity of the Marthandam project?

(a). Bee keeping
(b). Poultry farming
(c). Dairy farming
(d). Community programmes

Question 12. What was the key feature of the Marthandam project?

(a). Counseling of farmers
(b). Use of advanced technologies in farming
(c). Educating illiterate persons
(d). All of the above

Also read: Leadership MCQ: Extension Education Quiz

Sevagram project

Question 13. Which is true about sevagram?

  1. Year: It was started by Mahatma Gandhi in 1933.
  2. Objectives: Upliftment of over privileged people.
  3. Activity: Organizing training centre for big industries.
  4. Limitation: High personal and moral standards which were difficult to achieve by common people.

(a). Only 1 is true
(b). Only 1 and 4 are true
(c). Only 1 and 2 are true
(d). Only 1 and 3 are true

Etawah project (Quiz)

Question 14. When was the Etawah project started?

(a). 1948
(b). 1946
(c). 1949
(d). 1947

Question 15. What was the objective of the Etawah project?

(a). To improve farm production and social development
(b). To see how quickly the results can be achieved in an average situation
(c). To see how these results could be helpful in the areas
(d). All of the above

Question 16. In which rural development programme was soil conservation included?

(a). Marthandam project
(b). Gurgaon project
(c). Etawah project
(d). Nilokhori project

Nilokheri project

Question 17. The development of the new township was an objective of the Nilokheri project. What was the reason behind the development of the new township?

(a). Rehabilitation of displaced persons from west Pakistan
(b). Rehabilitation of displaced persons from East Pakistan
(c). Rehabilitation of displaced persons from Sri Lanka
(d). Rehabilitation of displaced persons from Nepal

IRDP

Question 18. What is the full form of IRDP?

(a). Integrated Rural Development Programme
(b). Individual Rural Development Programme
(c). Integration Rural Development Programme
(d). Indian Rural Development Programme

Question 19. How many blocks were there when IRDP was was launched for the first time?

(a). 2200
(b). 2100
(c). 2400
(d). 2300

Question 20. Which principle does IRDP follow?

(a). Poorest of the poor first
(b). Poorest of the poor second
(c). Poorest of the poor third
(d). Poorest of the poor fourth

Question 21. Who were target group of IRDP?

(a). Small farmers, marginal farmers, agricultural laborers rural artisans and other families which are below the poverty line.
(b). At least 30 per cent of the families from SC’s/STS.
(c). Both a and b
(d). At least 35 per cent of the beneficiaries are women.

Question 22. A single agency for IRDP, DPAP, and DPP

(a). DRDA
(b). IRDP
(c). Both a and b
(d). CDP

Question 23. Which is a drawback of IRDP?

(a). There was large number of over dues
(b). Poor quality of assets
(c). The follow up of the beneficiaries was inadequate
(d). All of the above

National Rural Employment Programmes (Multiple choice objective questions)

Question 24. Of which one of the following was the National Rural Employment Programmes a replacement?

(a). FFW
(b). DPP
(c). DPAP
(d). None of the above

Question 25. What was the expenditure share by the central and state government for the National Rural Employment Programmes?

(a). Central government: 70%, State government: 40%
(b). Central government: 75%, State government: 35%
(c). Central government: 50%, State government: 50%
(d). Central government: 80%, State government: 20%

Jawahar Rozgar Yojana

Question 26. Who then announced Jawaharlal Nehru Rozgar Yojana?

(a). Prime Minister of India
(b). Finance Minister
(c). Home Minister
(d). Governor General of India

Question 27. Which one of the following scheme was merged with NERP?

(a). RLEGP
(b). CDPP
(c). FFW
(d). DPP

TRYSEM

Question 28. What is the full form of TRYSEM?

(a). Training of Rural Youth for Self Employment
(b). Teaching of Rural Youth for Self Employment
(c). Training of Rural Young for Self Employment
(d). Teaching of Rural Young for Self Employment

Question 29. Under TRYSEM scheme, who was a youth?

(a). People between 18-35 years
(b). People between 18-25 years
(c). People between 28-35 years
(d). People between 48-45 years

Question 30. Which one of the following was responsible for the creation of TRYSEM?

(a). NREP
(b). JRY
(c). DRDA
(d). DPAP

Development of Women and Children in Rural Areas (DWCRA)

Question 31. Who were the target families of DWCRA?

(a). Families which have an annual income of less than Rs. 4,800
(b). Families which have an annual income of less than Rs. 6,800
(c). Families which have an annual income of less than Rs. 3,800
(d). Families which have an annual income of less than Rs. 2,800.

Question 32. When was DWCRA launched?

(a). 1981-82
(b). 1983-84
(c). 1982-83 
(d). 1984-85

Intensive Agricultural Development Programme (IADP) and IAAP

Question 33. What was the another name of IADP?

(a). Package programme
(b). Package project
(c). Package scheme
(d). All of the above

Question 34. Which one of the following district was not covered by IADP?

(a). Aligarh, UP
(b). Raipur, MP (now in Chhattisgarh)
(c). Mandya, Karnataka
(d). Jamshedpur, Bihar (now in Jharkhand)

Question 35. Which one of the following was the central idea of IADP?

(a). Increased agricultural productivity
(b). Agricultural import
(c). Agricultural export
(d). All of the above

Question 36. IADP was the result of the recommendation of which one of the following?

(a). A team of Food Ford foundation experts
(b). Advisory of finance minister
(c). Advisory of RBI
(d). None of the above

Question 37. Recommendation of IAAP

(a). Fourth Five Year Plan mid
(b). Third Five Year Plan mid
(c). Fifth Five Year Plan mid
(d). Second Five Year Plan mid

Question 38. Which one of the following programme was launched on the date of birth of Mahatma Gandhi?

(a). Community Development Programme
(b). Intensive Agricultural Development Programme
(c). Training of Rural Youth for Self Employment
(d). High Yield Variety Programme

Question 39. The ideas of CD were similar to

(a). IAAP
(b). IADP
(c). NES
(d). All of the above

Question 40. Which is a key component of CD?

(a). Village level officers
(b). Village level farmers
(c). Village level workers
(d). Village level owners

Post: MCQ on Rural Development Programme: Agricultural Extension Education

External links


Leave a Reply

Your email address will not be published.