Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Organic Farming MCQ and Answers


Organic farming mcq and answer

What is OF?

Organic farming is a very important topic and the subject of discussion, and the organic farming mcq or OF multiple choice objective questions are the very important quizzes asked in different agricultural competiion exams, such as ICAR, State Agricultural University CET, and others.

Also read: General agricultue mcq, multiple choice questions

TypeOnline mock test
Major subjectAgriculture and farming

Also read: Organic source of plant nutrients

Read mcq on organic farming

Question 01. What is the full form of IFOAM?

(a). International Federation of Organic Agriculture Movements.
(b). Indian Federation of Organic Agriculture Movements.
(c). Italian Federation of Organic Agriculture Movements
(d). None of the above.

*Note: Buy topic or syllabus-wise MCQ and notes. Ask for academic writing, such as thesis writing, class assignments, and presentation. Click to Learn More.. By Krishi Coaching

See answer

Question 02.  In which year IFOAM was established?

(a). 1970.
(b). 1972.
(c). 1971.
(d). 1973.

See answer

Question 03. Which is the primary concern of OF?

(a). To keep plant alive.
(b). To keep soil microorganisms alive.
(c). To keep soil alive.
(d). All of the above.

See answer

Question 04. Which is true about OF?

(a). We have to feed crop.
(b). We have to feed soil.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. Which types of minerals are permitted in OF?

(a). Readily soluble minerals.
(b). Insoluble minerals.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Also read: 5 ways to increase soil fertility

Objective questions on OF

Question 06. What is the general attitude towards OF?

(a). It is goal.
(b). It is a destination.
(c). It is an ongoing process.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. “OF is a matter of giving back to nature what we take from it”, is the saying of..

(a). Fantilanan, 1990.
(b). IFOAM, 1972.
(c). FAO.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which is the objective of OF?

(a). Production of nutritional rich food in sufficient quantity.
(b). To increase soil fertility for a long period.
(c). To avoid the potential source of pollination.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. What is the requirement of OF?

(a). Economical use of resources.
(b). No use of resources.
(c). Sustainable use of resources.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. How would you use inorganic fertilizer in OF?

(a). As a complementary component.
(b). As a supplementary component.
(c). As substitute.
(d). None of the above.

See answer

Also read: Which is the most fertile soil?

OF mock test

Question 11. Which is not a component of OF?

(a). Non-chemical weed control measures.
(b). Biological pest management.
(c). Farm Yard Manure.
(d). Synthetic pesticides.

See answer

Question 12. …. is a microbial pesticide.

(a). Bacillus thuringiensis.
(b). Trichograma.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. How would you limit nutrient loss?

(a). Proper recycling of wastes.
(b). Synchronizing release and uptake of nutrients.
(c). Proper handling of organic wastes.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. Which is a bulky organic manure?

(a). Farm Yard Manure.
(b). Green manure.
(c). Oil cakes.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. What is the percent amount of nitrogen, phosphorus, and potash in farm yard manure?

(a). 0.5, 0.2, and 0.3.
(b). 0.3, 0.5, and 0.2.
(c). 0.7, 0.5, and 0.3.
(d). None of the above.

See answer

Also read: Earthworm bioproduct, urigo and vermicompost

Organic agriculture

Question 16. The cow dung + urine + agricultural waste are ready to be used as farm yard manure after how many days?

(a). 30 – 50 days.
(b). 50 – 90 days.
(c). 90 to 120 days.
(d). 120 to 150 days.

See answer

Question 17. Which type of process composting is?

(a). Self heating.
(b). Aerobic biological.
(c). Thermophilic.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which green manure crop is Sesbania aculeate?

(a). Sesbania.
(b). Dhaincha.
(c). River hemp.
(d). West Indian pea.

See answer

Question 19. Which is true about green manure crop?

1. Green manure plants uptake nutrients from the lower layer of soils.
2. It maintains soil’s OM status.
3. It makes soils light.
4. Prevents the leaching of nutrients.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 3 and 4 are true.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Which is true about the composition of vermicompost?

1. pH value is 6.5 to 7.2.
2. Organic carbon is 30 to 50%.
3. Nitrogen is 0.5 to 3%.
4. Water holding capacity is 50 to 70%.
5. C and N ratio is 16:9.
6. Humas content is 6 to 8%.

(a). Only 2, 4, and 5 are true.
(b). Only 1 and 5 are true.
(c). Only 1, 3, and 6 are true.
(d). Only 1, 2, 3, and 4 are true.

See answer

Components of Organic Farming

Question 21. Which is true about the composition of farm yard manure?

Poultry, sheep, cow, buffalo, and horse.

1. Nitrogen content is 0.5% in cow dung.
2. Phosphorus content is highest in the dung of buffalo.
3. Organic matter is highest in poultry manure but lowest in sheep dung?
4. Poultry manure is rich in organic matters and nitrogen content.
5. Urine is not the part of farm yard manure.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 1, 2, and 4 are true.
(c). Only 3, 4 and 5 are true.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. Which country occupies the maximum area under OF?

(a). United States of America.
(b). England.
(c). Australia.
(d). Italy.

See answer

Question 23. Which Indian state occupies the maximum area under OF?

(a). Rajasthan.
(b). Uttar Pradesh.
(c). Madhya Pradesh.
(d). Andhra Pradesh.

(Source: Apeda)

See answer

Question 24. What is the major concern in OF?

(a). Insect-pests management.
(b). Irrigation.
(c). Fertigation.
(d). Low productivity as compared to inorganic farming.

See answer

Question 25. Which is the origin place of OF?

(a). United States of America.
(b). Republic of South Africa.
(c). Brazil.
(d). Poland.

See answer

Area and production

Question 26. Who gave the term organic farming?

(a). Rudolf Steiner.
(b). Sir Albert Howard.
(c). F. H. Howard.
(d). Lord Northbourne (Walter James).

See answer

Question 27. Which is the world’s first organic country?

(a). Scotland.
(b). Switzerland.
(c). Estonia.
(d). Portugal.

See answer

Question 28. Who is considered as the father of OF in India?

(a). Goriparthi Narsimha Raju Yadav.
(b). Subhash Palekar.
(c). Rajat Seth.
(d). Akash Sishodakar.

See answer

Question 29. Which Indian state is the first fully organic state?

(a). Jharkhand.
(b). Odisha.
(c). Meghalaya.
(d). Assam.

See answer

Question 30. What is the total area under OF in India in 2020-21?

Cultivated + Will harvest.

(a). 4339184.93 ha.
(b). 3057825.02 ha.
(c). 5183036.19 ha.
(d). 3908261.86 ha.

(Source: Apeda)

See answer

Data source: Apeda OF data



Leave a Reply

Your email address will not be published.